Acţiunile Sphera Franchise Group (SFG), care administrează restaurante sub brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, au intrat, ieri, la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti, încheind şedinţa la 33,6 lei/unitate, în urcare faţă de preţul de 29 de lei din oferta publică.
"Pentru Sphera, acest moment marchează o nouă etapă în dezvoltarea companiei şi avem ambiţii foarte mari, planul nostru fiind să depăşim 240 de restaurante până la finalul anului 2022" a spus Mark Hilton, CEO al SFG.
Acesta a mai declarat că nu intenţionează să apeleze la piaţa de capital pentru finanţare, menţionând că societatea are linii de credit care să îi permită creşterea afacerii: "Avem un parteneriat grozav cu Alpha Bank, avem o linie de credit la ei şi vom continua să folosim această finanţare, aşa cum am făcut până acum, pentru a deschide restaurante".
Sphera va investi între 10 şi 12 milioane de euro pe an, pentru a-şi dubla afacerile, în termen de cinci ani, potrivit domnului Hilton, de la 108 restaurante, în prezent, la 240, în 2022.
Valoarea ofertei publice pentru 25% din Sphera a fost de peste 285 milioane lei (echivalentul a 62 de milioane de euro). În cadrul ofertei, 9,34 milioane de acţiuni, adică 95% din total, au fost alocate către investitorii instituţionali şi sub 0,5 milioane de acţiuni, echivalentul e 5%, către cei de retail.
Majoritatea investitorilor sunt străini, iar aproximativ 35% au provenit din România, potrivit lui Bogdan Câmpianu, Managing Director, Head of Romania, Wood&Company, care a intermediat oferta.
Investitorii străini au provenit din ţări precum Marea Britanie, Polonia, Cehia, Croaţia.
Domnul Câmpianu a spus că o posibilă explicaţie a interesului scăzut manifestat de investitorii de retail a fost absenţa discountului. Domnia sa a menţionat că, în urma feed-back-ului primit de la instituţionali, nu avea sens să mai ofere discount pentru retail.
"Poate că ar fi trebuit explicat mai bine retailului că vorbim despre o companie cu planuri de creştere accelerată, care dă dividende 100% din profit", a mai adăugat oficialul Wood.
Potrivit domniei sale, este o prejudecată că fără retail nu există lichiditate: "Conpet era o companie ilichidă, a avut un eveniment de lichiditate în 2014, iar lichiditatea a crescut foarte mult. În pieţele mature, de exemplu, în Marea Britanie, retailul nu există ca participant direct la tranzacţionare, şi vorbim de una din cele mai lichide pieţe".
Acţionarii "Sphera" au decis, în octombrie, ca numărul membrilor Consiliului de Administraţie să crească de la cinci la şapte, fiind cooptaţi ca administratori independenţi Elyakim Davidai şi Konstantinos Mitzalis.
Mark Hilton a declarat despre cooptarea celor doi administratori independenţi: "Sunt oameni de afaceri de succes. Au un istoric lung în România. Din punct de vedere al guvernanţei, aduc un plus discuţiilor din board".
Întrebat dacă cei doi au investit în oferta Sphera, CEO-ul companiei a spus: "Nu pot comenta dacă au investit, va trebui să îi întrebaţi pe ei, dacă au intrat pe segmentul de retail".
Sphera Franchise Group deţine dreptul de a administra restaurante sub brandul KFC în România, Republica Moldova şi în anumite regiuni din nordul Italiei şi operează francizele Pizza Hut, Pizza Hut Delivery şi Taco Bell în România. Compania a înregistrat anul trecut vânzări în cadrul restaurantelor de 514,5 milioane lei, cu 26,8% mai mult faţă de 2015 şi a realizat un profit net de 51,6 milioane lei, cu 9,2% peste cel din anul precedent.
Potrivit prospectului de ofertă Sphera, în absenţa unor condiţii sau circumstanţe de piaţă excepţionale, pentru următorii ani, Consiliul de Administraţie intenţionează să recomande AGOA ca Societatea să dis-tribuie 100% din profitul de repartizat în fiecare an, sub rezerva oricăror restricţii impuse de reglementările legale şi fiscale din România.
În cadrul ofertei, Lunic Franchising and Consulting Ltd, deţinută de Lucian Vlad, a vândut un număr de până la 8.667.773 acţiuni ordinare ale Societăţii (22,34%), iar MBL Computers SRL, deţinută de Nicolae Badea, până la 1.163.980 acţiuni ordinare ale Societăţii (2,9%).
Anterior ofertei, acţionarii Sphera erau: Lunic Franchising and Consulting Ltd (22,34%), MBL Computers SRL (23%), Tatika Investments Ltd. (27,33%), Anasa Properties SRL (10,99%) şi Wellkept Group S.A. (16,34%).
În cele din urmă, Lunic şi Anasa Properties sunt deţinute de Lucian Vlad, MBL este deţinută de Nicolae Badea, iar Tatika şi Wellkept sunt deţinute de Radu Dimofte, potrivit companiei.
• Ursache: "Avem două solicitări de aprobare de prospecte, în acest moment"
Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, a spus, ieri, că ASF are în lucru, în prezent, două solicitări de aprobare de prospecte de oferte publice. Domnia sa a precizat că se aşteaptă să mai asistăm la listări, în acest an şi anul viitor.
"Listarea Sphera este un semnal foarte bun pentru economie şi cred că, din acest semnal, va învăţa şi emitentul statul român", a declarat Mircea Ursache.
Potrivit domniei sale, la prospectele aprobate recent, analiza ASF s-a făcut în timp record.
1. Să se tot dubleze..
(mesaj trimis de Kopan Fript în data de 10.11.2017, 23:18)
... dacă.s-o dubla și numărul de idioți care să le înghită bunătățurile produse, că e bune rău și sănătoase tare!