Revolta oamenilor simpli a crescut de la o oră la alta după drama cumplită petrecută la clubul Colectiv din Capitală. Dacă duminică 12.000 de oameni au mărşăluit în tăcere, marţi seara peste 25.000 de oameni şi-au strigat nemulţumirile în plină stradă, într-un pelerinaj pe ruta Piaţa Universităţii - Piaţa Victoriei - sediul MAI - Primăria Sectorului 4 - Dealul Mitropoliei - Club Colectiv.
Chiar dacă principalii vizaţi de scandări au fost premierul Victor Ponta, ministrul Gabriel Oprea şi primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, mesajul a fost clar pentru toată clasa politică şi pentru toţi oamenii care lucrează în administraţia locală şi centrală. Oamenii au spus răspicat că trebuie pus stop abuzurilor, sfidării, lăcomiei, încălcării legii şi că a venit vremea unei schimbări radicale la nivelul întregii societăţi autohtone.
Pornit pe o reţea de socializare, mitingul, programat pentru ora 18.00, a căpătat consistenţă în stradă de la un minut la altul - de la câteva sute în primele momente, la peste 25.000 de participanţi la ora 21.00. Protestul a fost anunţat pe Facebook, cu mesajul "Demisia lui Piedone, subordonaţilor lui şi tuturor celor răspunzători" şi "Să nu mai lăsăm oamenii să fie sacrificaţi în numele şpăgii!" , iar mii de oameni au simţit nevoia să-şi exprime deschis nemulţumirea şi revolta. S-a scandat "Jos Guvernul", "Nu plecăm până nu plecaţi", "Ne-am săturat", "Toate partidele politice, aceeaşi mizerie", "Demisia", "Să vă fie frică, poporul se ridică", "N-aveţi coloană, decât oficială", "Voi daţi afară tinerii din ţară", "Ruşine să vă fie", "Oprea e de vină pentru moartea lui Gigină", "Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă", "Ultima soluţie, înc-o revoluţie", iar alte zeci de mesaje sugestive au fost afişate pe coli de hârtie, bucăţi de pânză sau carton.
Cum informaţia circulă rapid, graţie internetului şi a telefoanelor mobile, un anunţ şi un mesaj, ambele făcute în timpul demonstraţiei, au stârnit emoţie. Primul a fost anunţul legat de demiterea de către premier a şefului ANPC, Marius Dunca, confirmat la scurt timp şi în Monitorul Oficial. Imediat s-au făcut analogii cu scena balconului din decembrie 1989, când în disperare de cauză Nicolae Ceauşescu promitea 100 de lei în plus la salarii. Decizia lui Victor Ponta a fost considerată de majoritatea demonstranţilor drept o nouă sfidare, o încercare de a sacrifica un personaj din eşalonul doi pentru a "scoate ochii opiniei publice". Iar scandările au devenit şi mai putrernice. Mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis pe contul său de Facebook, în jurul orei 22.30, că este impresionat de manifestări şi că următorul pas trebuie să fie al politicienilor, care nu pot ignora acest sentiment de revoltă, a ajuns şi el rapid la manifestanţi, care au continuat până dincolo de miezul nopţii să îşi exprime în stradă nemulţumirile. Faptul că nu au existat incidente a oferit credibilitate şi greutate demonstraţiei publice.
Proteste similare au avut loc, marţi seară, în mai multe oraşe, cele mai consistente desfăşurându-se în Iaşi, Braşov, Alba Iulia şi Ploieşti. Presa din întreaga lume a oferit ştiri despre aceste ample manifestaţii, care au dus la căderea guvernului Ponta.