Martin Moise (PATRES): Stocarea ar trebui să fie obligatorie la următorul call pe zona de Contracte pentru Diferenţă (CFD)

A.D.
Miscellanea / 20 noiembrie 2024

Martin Moise (PATRES): Stocarea ar trebui să fie obligatorie la următorul call pe zona de Contracte pentru Diferenţă (CFD)

Stocarea ar trebui să fie obligatorie la următorul call pe zona de Contracte pentru Diferenţă (CFD), a declarat, astăzi, Martin Moise, prim vicepreşedinte al Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES), la un eveniment de specialitate, relatează Agerpres.

"Am să exprim o critică deosebită la adresa Ministerului Energiei, pentru că nu pot să înţeleg de ce a făcut schema de CFD fără stocare. De asemenea, nu pot să înţeleg de ce în schema de CFD toată energia de facto va merge în PZU. Ce va face acest lucru? (...) Păi, cu cât voi avea mai multă energie, în special din zona fotovoltaică, la prânz, voi canibaliza respectiva resursă, voi afecta toţi ceilalţi producători, voi face energia la acele ore, o voi duce la o valoare tot mai mică. În schimb, voi rămâne cu problema la vârful de seară. Aşa că vreau să adresez o rugăminte expresă măcar la următorul call pe zona de CFD. Considerăm noi, din partea industriei, că stocarea ar trebui să fie obligatorie. Acum în schema de CFD nu este interzisă cu stocare, evident, dar, de facto, prin mecanismul pe care l-am creat în această schemă, megawatt-ul care tranzitează acea baterie nu mai intră în schemă. Mai mult decât atât, trebuie măsurat separat, cu tot felul de complicaţii tehnice, care nu fac altceva decât să scumpească nejustificat proiectul", a afirmat Moise.

Totodată, reprezentantul PATRES a comunicat că schema de sprijin pentru prosumatori nu mai are un fundament la acest moment, ea fiind susţinută din banii furnizorilor.

"Schema de sprijin pentru prosumatori, adică acea pseudo-compensare cantitativă, cum a fost ea aplicată, şi compensare financiară, dacă ne uităm la preţuri, ea nu mai are un fundament astăzi. Această schemă este sprijinită astăzi din banii furnizorilor, pentru că prosumatorul injectează energie în reţea la prânz - dacă ne uităm în luna a şasea preţul minim a fost 234 lei pe megawatt-oră, aceea este valoarea energiei pe care a primit-o furnizorul şi pe care a dat-o înapoi consumatorului seara, la ora 21:00, când e vârful de seară, şi în cazul respectivei luni, care a fost o lună totuşi cu preţuri încă mici, a fost 1.108 lei. Or, lucrurile nu pot fi corecte aici'', a explicat specialistul în energie regenerabilă.

Acesta a transmis că ar fi de dorit o perspectivă pe termen lung, pentru a avea o minimă planificare.

"Pe partea de stocare, este foarte bine că avem surse de finanţare. Ne-ar bucura foarte mult să avem o perspectivă pe termen lung, mai pe, nu ştiu, 5 - 6 - 7 ani, să ştim exact care vor fi call-urile care vor apărea pe acest sector, pentru a avea o minimă planificare. Am înţeles, acum avem call-ul de astăzi, pe Fondul de modernizare, avem un call viitor pe care l-am înţeles de la domnul ministru Drăgan, vizavi de unităţi de stocare stand alone, deşi aici noi avem cumva o părere că este mult mai eficientă stocarea dacă o instalezi în interiorul unui parc care produce sau la un consumator. Dar, cum spuneam, capacităţile care trebuie instalate (...) dacă stau să fac un minim calcul discutăm de multe miliarde, dar nu se va putea fără. Aşa că noi credem că trebuie o planificare cumva mai riguroasă, mai pe termen lung şi pentru a nu ajunge din nou în ceasul al 12-lea să ne trezim", a adăugat prim vicepreşedintele PATRES, la Bucharest Energy Storage 2024.

De altfel, el a subliniat că, în lipsa stocării, lucrurile nu pot înainta în zona de energie regenerabilă.

"Pentru dumneavoastră, cei care sunteţi investitori sau operatori de parcuri fotovoltaice sau viitori operatori de parcuri fotovoltaice sau/şi eoliene, pot să vă spun un singur lucru: nu gândiţi capacităţi fără stocare, pentru că veţi greşi", a avertizat Martin Moise.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb