Mass-media: "Florin Cîţu, la DNA în dosarul vaccinurilor"

T.B.
Anticorupţie / 6 decembrie 2023

Mass-media: "Florin Cîţu, la DNA în dosarul vaccinurilor"

Actualizare - Florin Cîţu: "Mi-am exercitat atribuţiile de prim-ministru cu respectarea legislaţiei în vigoare"

Florin Cîţu a stat mai puţin de jumătate de oră în sediul DNA, relatează News.ro.

"Ce pot să vă spun este că mi-am exercitat atribuţiile de prim-ministru cu respectarea legislaţiei în vigoare. Mai mult de atât nu pot să vă spun. (...) Acestea sunt declaraţiile pe care pot să le dau astăzi. (...) Dacă vă uitaţi la execuţia bugetară pe 2021 veţi vedea că execuţia este mai bună decât a fost estimată la începutul anului", a declarat Florin Cîţu, la ieşire.

Întrebat dacă este vinovat sau nu, Florin Cîţu a răspuns: "Mi-am exercitat atribuţiile de prim-ministru, cu respectarea legislaţiei în vigoare. (...) Nu pot să discut despre dosar, pot doar să vă spun că tot ce am făcut atunci a fost cu respectarea legislaţiei în vigoare. (...) Adevărul o să iasă la suprafaţă în timpul acestei anchete"

---

Fostul premier Florin Cîţu s-a prezentat, miercuri, la sediul DNA, unde procurorii îl vor anunţa că a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19, în care prejudiciul ar fi de peste 1 miliard de euro, informează agerpres.ro.

La intrare în sediul DNA, Florin Cîţu a refuzat să răspundă întrebărilor puse de jurnalişti, însă a promis că va da detalii la ieşire, transmite sursa menţionată.

În prezent senator, Florin Cîţu a rămas fără imunitate, în urma unei decizii a Senatului din 29 noiembrie, relatează sursa.

Dosarul vaccinurilor îi vizează şi pe foştii miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, conform agerpres.

Potrivit DNA, la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării şi distribuţiei vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziţia unor opţiuni viabile de vaccinuri şi care a presupus negocierea de către CE a unor acorduri de achiziţie anticipată cu producătorii în numele statelor membre, informează sursa precizată.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcţie de numărul populaţiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populaţie revenea statelor membre, menţionează DNA, potrivit sursei indicate.

Anchetatorii susţin că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuţie pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite, menţionează sursa citată.

Potrivit agerpres, "În prezenta cauză, în contextul menţionat, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane", explică procurorii.

Conform DNA, deşi dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane faţă de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului, transmite sursa menţionată.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Interesant este ca Pfizer a dat in judecata Ungaria, pentru ca a renuntat la 3 milioane de vaccinuri, iar Polonia a renuntat la 60 milioane buc/1,2 miliarde EUR

    Din moment ce sefa Ursula von der Leyen care a comandat vaccin Co-vid

    ptr. UE de multe miliarde de euro,de la Pfizer unde sotiorul era angajat din "intamplare",incalcand legislatia UE ,privind achizitiile comune,nu pateste nimic, 

    mi se pare cazul Florin Cîţu, un nonsens,chiar hazliu, 

    pai daca la Bruxelles Codruta Kovesi ca Procuror European nu ia masuri,

    ce sa asteptam ,de la DNA romanica  

    1. PNL-istul de serviciu incearca sa dreaga busuiocul:-)...Nici unul "da dreapta" care sa ne spuna cum e cu "coruptii" de la "ciuma rosie"?:-)

    Castanul mondial al vaxului a înflorit în plină iarnă.

    Prima castana au luat-o ai noștri, așa ca experiment, că suntem buni la înaintare.

    Jupanii sunt alții, Citu & Co au fost prea mici și prea slugi pentru o daravera așa de mare. 

    Cum sa se dezvolte Romania cu betivul din America?La cosul de gunoi al vaccinurilor.Daca altii renunta la vaccinuri,noi ce asteptam?

    1. catu matu a platit în avans,deci...

      Altii au platit in avans,zeci de miliarde $ ptr. armament,

      si nu patesc nimic,probabil vor fi premiati cu posturi babane

      "internationale" sau "nationale" 

      Nu cred ca ajung la DNA,

      mai probabil sefi la Pentagon sau NATO,

      fratele meu "optimist" 

    Ce sa facem daca nu avem laboratoare, savanți, cercetători de renume, care să studieze virusul, "vaxurile" magice pe care la nivel mondial au promovat cu forța, care au fost "testate" pe repede inainte. Suntem în UE, ordinul a venit de la centru și noi fără să clipim, sa ne îndoim de eficienta vaxului, să arătăm cat de ascultători suntem, am comandat sa avem. Sa fie vaccinat fiecare român de vreo 10-15 ori. Ne merităm soarta.

    1. ... care soarta??? ... ca am cumparat si pentru stranepoti? ... sau ca ii catu anchetat? ... io-s curios ce-o sa iasa dupa dupa ukr ...

      ... peste 20 000 de de firme de transport s-au infintat in ukr - is scutite de taxe ... transpotatorii polonezi blocheaza granita ... noroc ca au culoar pe dunare ... rafila spune ca ne mai tre vaxuri ... pica un papagal!!! ...

      ... si noi tanjim dupa shenghen ... lol ... presedintele ne reprezinta in treaga lume ... probabil negociindu-si urmatoarea functie ...

      ... daca as fi un "putler" m-as amuza ... cum mamele privesc la tvr de la opt la zece ...

      ... amice!!! ... inainte de a rosti cuvintele "ne meritam soarta" priveste de 15 ori in oglinda ... si inainte de a-ti disocia responsabilitatea intr-o proiectie colectiva ... incearca sa gandesti de 15 ori dupa ce ai privit in oglina!!! ... si daca ti se pare ca, intr-un fel sau altul vezi alt chip, du-te la psiholog ... poate cu eforturi sporite, daca-i profesinost, va scoate la iveala impulsurile tale colectiviste ... pentru care vrei sa ma faci si pe mine responsabil ... te inseli amarnic, eu sunt un eu, tu fii ce vrei sa fi!!!! ... dar nu ma compara cu tine!!! ...

      ... si iti mai spun o chestiune ... orice tranzactie (informationala) trece printr-un ip (internet protocol), precedat de un mac (machine acces code) ... adica! - anonim postand - si nu folosesc vpn ... chiar daca nu-mi postez numele, organele (prefer acest termen) abilitate stiu cine sunt ... si pentru asta am platit si platesc! ... si nu cred ca ai contribuit cu ceva pentru a ma include in povestea ta de viata!!! ... si prin "contributia" mea nu cred ca ti-am afectat in vreun fel sau altul drepturile/obligatiile sau viata ... in consecinta, cauta a-ti depasi instinctul de turma ... prin care suferinta ta devine una vinovat colectiva!!! ... catu a facut bani! bani pe care nu i-a impartit cu mine ... si ma gandesc ca nici cu tine ... si ma gandesc ca nici primele pe care le primesc procurori nu o sa le imparta cu tine ... si nici cu mine!!! ... intrebarea este, de ce acum?! ...

      Pentru ca vin alegerile si vor sa arunce praf in ochi poporului!Trebuia un tap ispasitor si care era mai bun decat Citu venit de nicaieri si pus premier?

    joc de glezne

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb