Urmare a creşterii preţului la gaze şi energie în Europa, începând cu luna mai 2021, ţările europene au iniţiat diferite măsuri pentru a preîntâmpina efecte nocive asupra consumatorilor.
Astfel, Spania a fost prima ţară care a luat măsuri de preîntâmpinare a efectelor creşterii preţurilor la gaze, urmată de alte 6 ţări (Franţa, Italia, Germania, Grecia, Portugalia şi Cipru) care au aplicat măsuri din luna septembrie 2021, alte 4 (Belgia, Bulgaria, Cehia şi Estonia) ţări au aplicat măsuri din luna octombrie 2021, 6 ţări între care şi România au aplicat aceste măsuri din noiembrie 2021. De remarcat că 5 ţări au considerat că nu este necesar să intervină în piaţă sub nici o formă preţurile nefiind o problem pentru consumatori (Ungaria, Luxemburg, Danemarca, Slovacia si Lituania).
Concluzii:
-Cele mai multe ţări din UE (14) au preferat să compenseze creşterile de preţ din toamna lui 2021, prin acordarea unor vouchere consumatorilor, excepţie a făcut România şi Estonia.
-11 ţări au ajuns să diminueze fiscalitatea în domeniul energetic pentru a da posibilitatea consumatorilor să facă faţă acestor scumpiri.
-Plafonarea s-a aplicat în 3 ţări, dar doar în România la un preţ mai mare decât preţul pieţei (de 1,7 ori mai mare decât preţul pieţei).
-România este ţara din UE care a acordat unele dintre cele mai mici ajutoare efective din Europa consumatorilor de gaze (Suedia a fost singura ţară care a avut scheme sub România de compensare),
-România a doua ţară din UE în ceea ce priveşte impactul costurilor cu facturile la energie în bugetul familiei, la dublu faţă de media Europeană în anul 2022.