MATERII PRIME Preţul diamantelor a urcat cu peste 20% în 2011

A.B.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 1 martie 2012

Preţul diamantelor a urcat cu peste 20% în 2011

Preţul diamantelor a cres-cut cu aproape 22% anul trecut, acestea fiind un plasament care le-a adus investitorilor câştiguri mai mari decât cele în aur, acţiuni şi obligaţiuni.

La finele lui 2011, preţul diamantului era de 9.764,22 dolari, mai mare cu 21,7% comparativ cu anul anterior, potrivit Rapaport Diamond Trade Index. Acest indice măsoară evoluţia preţului mediu cerut în tranzacţiile de pe piaţa de profil, pentru diamantele de un carat, în funcţie de culoare şi claritate.

Menţionăm că preţul diamantelor a atins un vârf în iulie 2011, însă a început să se stabilizeze începând cu luna noiembrie. Potrivit raportului anual Rapaport Diamond Price, creşterea din intervalul ianuarie - iunie 2011 a fost influenţată de o supraîncălzire agresivă a pieţei datorită cererii din India, a investiţiilor speculative şi alimentării stocurilor retailerilor din Orientul Îndepărtat. În semestrul al doilea însă, piaţa diamantelor a fost influenţată de amplificarea incertitudinilor cauzate de crizele economice din SUA şi Europa, volatilitatea pieţelor financiare, valutare şi ale materiilor prime, dar şi de instabilitatea politică din Orientul Mijlociu.

Analiştii cred că aceşti factori vor influenţa şi în 2012 piaţa diamantelor, însă, în pofida problemelor economice globale, preţurile diamantelor ar trebui să crească.

Bijutierii au început să prefere platina, din cauza preţului mare al aurului

Platina a devenit mai interesantă pentru bijutieri decât aurul după ce preţul metalului galben, considerat un plasament sigur în perioade economice incerte, a atins niveluri record, relatează Bloomberg. Preţul aurului l-a depăşit pe cel al platinei în august anul trecut, pentru prima oară după decembrie 2008.

Cererea de aur din partea bijutierilor a scăzut cu 3% anul trecut, în timp ce în cazul platinei a avut loc o creştere de 1,8%, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului şi ale companiei John-son Matthey, comerciant şi distribuitor de platină la nivel mondial.

"De fiecare dată când creşte preţul aurului şi atinge noi niveluri psihologice este afectată cererea de bijuterii", a declarat David Wilson, analist la Citigroup în Londra, care crede că preţul mai mare al aurului va susţine cererea pentru bijuterii din platină.

Interesul pentru bijuteriile din platină este în creştere, susţinut de China, care asigură circa 68% din consum. În India, cea mai mare piaţă pentru obiecte ornamentale din aur la nivel mondial, popularitatea metalului alb-cenuşiu creşte în rândul tinerelor. "Toţi retailerii raportează o creştere puternică a vânzărilor de bijuterii din platină", a declarat Vaishali Banerjee, manager de ţară al Platinum Guild International, în Mumbai.

Preţul aurului a crescut timp de 11 ani consecutiv, la un maxim de 1,921,15 dolari uncia atins în septembrie anul trecut, iar marţi a încheiat tranzacţiile de la Londra la 1.784,23 dolari uncia. Platina a închis marţi la 1.718,5 dolari uncia, în creştere de la media ultimilor trei ani, de 1.546 dolari uncia. Metalul preţios este folosit pentru fabricarea bijuteriilor, a instrumentelor chirurgicale dar şi în industrie. Aprecierea cotaţiei aurului ar putea dura încă 5-8 ani, fiind posibil ca preţul să crească de peste două ori, la 5.000 de dolari uncia, a estimat Christopher Wyke, director la Schroders Investment Management, la sfârşitul săptămânii trecute.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb