Secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Mathias Cormann, speră că procesul de aderare a României la OCDE se va desfăşura pe cât de rapid posibil, arătând că ţara noastră respectă deja o serie de standarde ale organizaţiei, potrivit Agerpres.
"Nu sunt în situaţia să vă dau un răspuns detaliat specific. Putem să sperăm că acest proces se va desfăşura pe cât de rapid posibil, atât timp cât este necesar. România deja respectă o serie întreagă de standarde OCDE, ne cunoaştem foarte bine, ceea ce se va întâmpla în continuare este o analiză atentă realizată de comitetele tehnice ale OCDE, în care vom analiza politicile şi practicile la nivel naţional pe care considerăm că ar putea fi îmbunătăţite şi ar trebui îmbunătăţite pentru a se alinia cu acele practici, politici pe care OCDE deja le aplică în cadrul organizaţiei. Acest lucru depinde de modul în care evoluează procesul, domnul prim-ministru m-a asigurat încă o dată că domnia sa personal şi Guvernul se vor implica în mod decisiv, vor încerca să aibă o activitate cât mai eficace din acest punct de vedere, dar vorbim deja de un proces tehnic de acum încolo", a declarat Mathias Cormann, la Palatul Victoria, într-o conferinţă de presă comună cu premierul Nicolae Ciucă.
Oficialul OCDE a precizat că România trebuie să se aplece cu atenţie asupra domeniilor identificate în raportul prezentat cu privire la problemele cu care se confruntă ţara în domeniul economic.
"Pe lângă domeniile la care se face referire în Studiul economic privind România, depinde foarte mult de modul în care se desfăşoară aceste procese în domeniile identificate de noi, asupra cărora România trebuie să se aplece cu atenţie şi vom lucra în continuare cu Guvernul dumneavoastră pentru a ne asigura că lucrurile avansează", a afirmat el.
Mathias Cormann a subliniat faptul că OCDE apreciază sprijinul întregului spectru politic pentru aspiraţiile României de a deveni membră cu drepturi depline a organizaţiei.
Întrebat dacă încrederea investitorilor străini de a veni în România poate fi afectată, în contextul problemelor de securitate de la graniţa cu Ucraina, secretarul general al OCDE a răspuns: "Mediul geopolitic întotdeauna este un factor important, nu poate fi pus sub semnul îndoielii, însă aceste aspecte merg dincolo de sfera de acţiune a OCDE. Pot doar să fiu de acord cu dumneavoastră că mediul geopolitic are un impact masiv asupra mediului economic. România este deja membră a unor structuri foarte importante, UE şi NATO, şi toate aceste aspecte poziţionează România într-o situaţie foarte fericită".
Secretarul general al OCDE se află astăzi într-o vizită oficială la Bucureşti. Acesta a avut o întrevedere cu premierul Nicolae Ciucă şi a participat la evenimentul de lansare a studiului "Economic Survey of Romania", la Palatul Victoria. Oficialul OCDE va fi primit vineri şi de preşedintele Klaus Iohannis şi are programată o întâlnire cu reprezentanţii Romanian Business Leaders.