Maxim istoric pentru preţul energiei electrice, în lei, de pe OPCOM

A.M.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 19 ianuarie 2017

Maxim istoric pentru preţul energiei electrice, în lei, de pe OPCOM

Preţul energiei electrice de tranzacţionare de pe OPCOM, cu livrare pe data de 19 ianuarie, a atins maximul istoric, în moneda naţională, ajungând la nivelul de 500 de lei/MWh, potrivit oficialilor OPCOM.

Acest preţ este valabil pentru tranzacţiile cu energie care va fi livrată în intervalul orar 17:00 - 20:00.

În acelaşi interval în care preţul energiei de pe PZU în România se ridică la 500 de lei/MWh (111 euro/MWh), în Ungaria preţul variază între 116,14 euro/MWh şi 127,97 euro/MWh, în Slovacia între 100 euro/MWh şi 115 euro/MWh, iar în Cehia între 97,1 euro/MWh şi 115 euro/MWh.

Conform datelor Operatorului pieţei, în euro, nivelul maxim a fost înregistrat pe data de 21 octombrie 2005, când preţul PZU a ajuns la 125 euro/MWh, care la vremea respectivă reprezentau 450 lei/MWh.

Media preţului energiei de pe OPCOM, din data de 19 ianuarie, a atins un maxim istoric în moneda naţională, ajungând la 403,45 lei/MWh, iar în euro a fost a doua maximă istorică, de 89,33 euro/MWh, cea mai mare valoare fiind înregistrată la 10 februarie 2012 (91,62 euro/MWh), mai informează oficialii OPCOM.

Guvernul a decis, săptămâna trecută, că exporturile de energie pot fi sis-tate, în caz de situaţie extremă.

Potrivit unui document al Ministerului Energiei, Transelectrica a notificat oficial ministerele Economiei, Energiei şi ANRE cu privire la iminenţa apariţiei unei situaţii de criză, urmare a parcurgerii a şase zile de vârf de iarnă, marcate atât de consumuri istorice de gaze naturale, cât şi de energie electrică.

Toma Petcu, Ministrul Energiei, a declarat: "Experienţa ultimei perioade cu consumuri istorice de gaze naturale şi energie electrică ne obligă să nu trecem uşor peste acest episod şi să gândim soluţii pentru eventuale situaţii similare, poate chiar mai grave. Hotărârea de astăzi poate fi tradusă într-un singur fel: nevoia de a avea cadru legal, la care să apelăm doar atunci când populaţia şi integritatea sistemului ar putea fi în pericol".

Domnul Petcu a adăugat: "Orice ţară care îşi respectă populaţia poziţionează siguranţa acesteia înaintea oricărei marje de profit. Adoptarea Hotărârii nu înseamnă deloc aplicarea imediată a acesteia, ci un plan B la care putem apela în cazul în care situaţia o cere".

Hotărârea adoptată de Guvern a fost realizată în acord cu o directivă europeană ce permite unui stat membru, în cazul unei crize neprevăzute pe piaţa energiei, care poate ameninţa siguranţa sau securitatea persoanelor, să ia temporar măsurile de salvgardare necesare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb