Meci dur între oamenii de afaceri şi guvernanţi

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii / 11 februarie 2013

Meci dur între oamenii de afaceri şi guvernanţi

Oamenii de afaceri au făcut, vineri, o recenzie dură a guvernanţilor, în cadrul unui forum dedicat bunei guvernanţe. Un sondaj printre oamenii de afaceri privind guvernarea în trimestrul IV 2012 arată că ministerele Finanţelor, Economiei şi Dezvoltării stau prost la capitolele competenţe profesionale, trans­parenţa în relaţia cu mediul de afaceri şi capacitatea de implementare.

Prezenţi la forum, ministrul Dezvoltării Liviu Drag­nea, ministrul Economiei Varujan Vosganian şi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Dan Manolescu au încasat curajoşi "palma". Dragnea şi Vos­ganian, politicieni abili fiind, au depăşit momentul prin lansarea unei dezbateri despre reforma şi salarizarea în administraţie, dar şi des­pre combaterea evaziunii fiscale - teme de succes când vine vorba des­pre mediul privat. Bancherul Dan Pas­cariu le-a pus capac cu exemplul Tarom.

Guvernul va face o radiografie a administraţiei publice, inclusiv a ministerelor, agenţiilor şi instituţiilor publice pentru a le dimensiona corect şi pentru a vedea cum poate fi implementată o salarizare mai bună, i-a anunţat Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Adminis­traţiei Publice, pe oamenii de afaceri prezenţi, vineri, la un forum privind buna guvernanţă.

Domnia sa a explicat că această radiografie este necesară pentru o dimensionare corectă a structurilor administraţiei publice şi a costurilor: "Este posibil să avem reduceri de personal în anumite zone şi intenţionăm să majorăm salariile. Vom face un normativ de personal şi standarde de cost. În plus, vom avea un sistem de evaluare a funcţionarilor publici şi o monitorizare permanentă a performanţei. Este nevoie, în acest sens, să schimbăm legislaţia din domeniu, care nu ne permite acum să penalizăm sau să recompensăm funcţionarii".

Anunţul a stârnit curiozitatea oamenilor de afaceri, care au replicat că este o iniţiativă bună, mai ales că mulţi dintre ei "nu s-ar da jos din pat" pentru un salariu de ministru sau chiar de preşedinte al ţării. Ei consideră că sistemul public poate fi profesionalizat printr-o salarizare mult mai bună decât cea actuală, lăsând să se înţeleagă că salariile mult mai bune ar elimina multe din cazurile de corupţie.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a intervenit, aprinzând dezbaterea: "Eu am vorbit cu domnul Ponta şi i-am spus că vreau să fiu primul < manager privat > în Guvern. Adică, dacă eu aduc bani, să-mi dea voie ca din banii aceştia să dau o parte oamenilor care i-au produs. Sunt în politică de 23 de ani. Nu am făcut numai politică, nu aş fi putut trăi numai din salariul de politician. Este din ce în ce mai greu, pe legislaţia românească şi agenţiile de integritate şi toate rigorile opiniei publice, să mai trăieşti şi din altceva decât din politică, pentru că intri în tot felul de incompatibilităţi".

Domnia sa a susţinut ideea unui sistem mai bun de salarizare, subliniind că guvernele au făcut ministere după oameni şi nu au ales oamenii pentru ministere: "Fiecare guvern nou schimbă modul de guvernare. Suntem în administraţia centrală ca noaptea în deşert, unde dunele de nisip arată diferit dimineaţa faţă de cum arată noaptea".

Oamenii de afaceri au susţinut implementarea corectă a managementului privat în companiile de stat, care au nevoie de eficientizare printr-o conducere profesionistă şi corectă.

Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Ţiriac Bank şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Tarom, a intervenit, elegant: "N-am mai lucrat la stat de 20 de ani. Când am preluat poziţia la Tarom, am avut impresia că m-am întors cu 20 de ani în urmă din toate punctele de vedere, cu toate că oamenii din Tarom sunt bine plătiţi. Am calculat că venitul mediu în companie, cu toate avantajele, este în jur de 2.000 de euro pe lună, în condiţiile în care în banca în care sunt tot preşedinte al Consiliului de Administraţie salariul mediu este mult mai mic. Există companii de stat în România în care oamenii sunt bine plătiţi şi nu există performanţă pentru că lipseşte buna guvernanţă".

Domnia sa a închis, glorios, dezbaterea privind salarizarea din sectorul public arătând că, indiferent de mărimea salariilor, companiilor şi instituţiilor publice le lipsesc principiile bunei guvernanţe - reducerea costurilor, creşterea veniturilor şi res­pectarea unor valori, dar mai ales tragerea la răspundere a celor corupţi sau incompetenţi.

Miniştrii Economiei şi Dezvoltării s-au declarat deschişi dialogului cu mediul de afaceri în proiecte precum cel de reindustrializare sau regionalizare. În context, Mihai Rohan, preşedinte al CIROM (patronatul din producţia de ciment), a intervenit: "Fiecare ministru ne spune < Mai treci pe la mine >. Bine, când? Nimeni nu ne spune când. Domnule Dragnea, când o să fie o bază unică, centralizată, a evidenţei populaţiei, ca să se ştie sigur cine a murit şi cine nu?".

Dibaci, Liviu Dragnea a deturnat discuţia de la problemele din administraţia publică, deci din ograda domniei sale, la evaziunea fiscală - ograda domnului Chiţoiu, ministru de Finanţe. Profitând de calitatea de vicepremier, domnul Dragnea a anunţat, ferm, că dacă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) nu prezintă, în foarte scurt timp, un plan de măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, s-ar putea ca premierul Victor Ponta să ia decizia de a înfiinţa o structură specializată la nivelul Guvernului. Domnia sa a precizat: "Este o idee a premierului Ponta, pe care eu o susţin pentru că mi se pare foarte bună. Evaziunea fiscală este încă foarte mare, nu se vede nicio îmbunătăţire. Oamenii de afaceri corecţi sunt strânşi cu uşa să-şi plătească dările, dar nimeni nu-i caută şi nu-i controlează pe evazionişti. Guvernul încă aşteaptă ca ANAF să vin[ cu un plan de acţiune împotriva structurilor mafiote. Nu suntem naivi. Corupţia din sistem protejează contrabanda şi evaziunea fiscală".

Secretarul de stat Dan Manolescu nu a intrat în polemici şi dezbateri şi i-a anunţat, scurt şi concis, pe oamenii de afaceri că Ministerul Finanţelor va face ordine în legislaţia fiscală, în acest an. Domnia sa a subliniat că lipsa de predictibilitate nu a fost dată de schimbări fundamentale ale fiscalizării ci schimbarea rapidă, repetată a unor norme, fără consultarea mediului de afaceri.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. citez din dl Vosganian: "Nu am făcut numai politică, nu aş fi putut trăi numai din salariul de politician. Este din ce în ce mai greu, pe legislaţia românească şi agenţiile de integritate şi toate rigorile opiniei publice, să mai trăieşti şi din altceva decât din politică, pentru că intri în tot felul de incompatibilităţi". Armene, noroc ca mai si scrii pe langa si asa reusesti sa ramai in viata! Ce sa zic de ceilalti parlamentari, mai ca ti-e mila de ei, iti vine sa-i iei acasa sa le dai ceva de mancare. Noroc ca multi se descurca cu combinatii. Dar ce sa faci si cu ANI,DNA si restul structurilor pe care veniti voi sa le desfiintati? Nu mai poti sa misti un deget, deci concluzia e simpla: tre desfiintate, tre sa inceteze si MCV-ul, sa ne lase Inalta Poarta (Bruxelu) ca sa revenim in vestul salbatic al anilor 90. Asa cum sustinea ieri intr-o emisiune o alta figura rotunda (de foame) a USL-ului: miai pieleanu. Si la final o intrbare: bai porcilor, in tara asta numai parlamentarii au salarii mici?!

    1. asa ca replica din filmele americane cu ce spui si cum va fi folosit nu e valabila mister President :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb