MECIUL BURSELOR BUCUREŞTI - SIBIU, PRIMA ZI Scor 1:1

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 octombrie 2006

Scor 1:1

După cum arată această primă zi de concurenţă declarată, pare că un vânt proaspăt adie în piaţa noastră de capital - forţele s-au mobilizat şi s-au pus pe treabă contracronometru.

Bravo!

Care sunt forţele celor două Burse, ce avantaje şi dezavantaje prezintă ele în competiţie?

Bursa bucureşteană este mai vârstnică, pare mai matură, cu un prestigiu indiscutabil de instituţie serioasă, bine structurată.

Bursa sibiană este un "challenger" bătăios, cu o evoluţie dinamică, dezvoltată fără sprijinul statului.

Sibiul este, deja, antrenat în activitatea concurenţială, depăşind perioada când se confrunta cu bursele de mărfuri de la Bucureşti şi Constanţa. Pentru Bursa de la Sibiu, a intra în competiţie cu Bursa de Valori Bucureşti reprezintă, de fapt, o victorie - recunoaşterea că a intrat în "lumea bună".

Pentru Bursa de Valori Bucureşti (BVB), să accepte concurenţa cu Sibiul este un admirabil act de curaj, căci confruntările sale locale se sfârşiseră la momentul la care absorbise piaţa "Rasdaq".

Asta înseamnă că BVB se simte capabilă să facă faţă dinamismului sibian, că acţionariatul BVB îşi poate permite să acorde managementului Bursei gradul de libertate a deciziei necesar reacţiei suple şi rapide la provocările concurenţei.

Dacă Stere Farmache, directorul general al BVB, va fi, în continuare, restricţionat în deciziile curente, de hotărâri ale unor prelungite şi şovăielnice şedinţe de Consiliu, atunci viitorul BVB nu cred că va fi prea roz, indiferent că Bursa bucureşteană pleacă în competiţia cu Sibiul cu un avans semnificativ.

Prin natura situaţiei, Sibiul va trebui să-i convingă pe emitenţi să vină la Cota sa, unul câte unul. Adică aşa cum este corect şi aşa cum a acţionat şi BVB până a fost "contaminat" de piaţa Rasdaq pe care a înghiţit-o cu "virus" cu tot.

Corectitudinea Sibiului va conta în competiţia dintre pieţe, iar acţionarii Bucureştiului vor trebui să se trezească din lăcomie, dacă vor să-i facă faţă. Le recomand călduros să revină la reglementările de delistare a emitenţilor, cele pe care iniţial le-a emis CNVM. Dacă vor fi în stare să zărească dincolo de lungimea braţului, atunci vor înţelege că, în pofida aparenţelor, aceasta este cea mai urgentă măsură ca să-şi menţină avansul faţă de Sibiu.

Căci listarea emitenţilor nu mai este monopolul BVB şi listarea pe două pieţe, concomitent, este perfect posibilă.

De altfel, ieri, preşedintele SIF-Transilvania Mihai Fercală ne-a declarat: "Dacă astăzi ar veni Sibiul să-mi propună listarea şi pe piaţa sa, aş accepta imediat".

Fercală spune că este de datoria sa să confere cât mai mare vizibilitate în piaţă SIF-ului pe care îl conduce.

"Aş aduce la cota Sibiului şi societăţile din portofoliul SIF", ne-a mai declarat preşedintele Mihai Fercală.

Domnia sa a adăugat că pregăteşte loturi de societăţi pentru listarea pe burse, deoarece portofoliul SIF-Transilvania deţine societăţi care îndeplinesc criteriile de admitere la Cotă:

"Până la sfârşitul anului, voi aduce la Cotă cel puţin 3-4 societăţi noi, care n-au fost niciodată listate până acum", afirmă Fercală.

Personal, cred că fuziunea dintre BVB şi Sibiu va avea loc, în cele din urmă, şi că acum asistăm doar la o "digresiune" necesară istoric.

Cred că este nevoie de această competiţie, în primul rând pentru curăţirea şi însănătoşirea pieţei noastre de capital, pentru aşezarea ei pe baze corecte; iar, în al doilea rând, pentru dezvoltarea pieţei.

Sincere felicitări brokerilor Bursei bucureştene pentru soluţia acestei probleme - respingerea fuziunii. Pe mine nu m-ar fi dus capul...

De fapt, Bursele de la Bucureşti şi Sibiu sunt unite; aşa cum şi Unirea de la 1859 s-a săvârşit prin alegerea aceluiaşi domnitor în Ţara Românească şi Moldova, în Burse (care nu mai fuzionează) regăsim aproape aceiaşi proprietari. Căci Sibiul este, în proporţie de 60%, în proprietatea acţionarilor Bursei de Valori Bucureşti.

Aşa că titlul nostru de ieri "Bucureştiul şi Sibiul, la cuţite" nu trebuie luat "ad literam" ci drept expresivitate jurnalistică, care vrea să sublinieze contrastul dintre intenţia iniţială de fuziune a celor două Burse, faţă cu rezultatul care le aşează în competiţie.

O competiţie pe care Bursa din Sibiu, într-un comunicat (care face referire la titlul articolului nostru de ieri, comunicat pe care îl reproducem integral în pagina...) o doreşte pe "principii de corectitudine şi respect reciproc, nefiind excluse nici colaborări directe".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb