Presa autohtonă continuă să aibă probleme, acest lucru fiind susţinut, cu cifre clare de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. După cutremurul din 2009-2010 când de pe piaţă au dispărut mai multe publicaţii centrale (Ziua, Cotidianul, Gardianul, Business Standard) şi un număr impresionant de ziare regionale, lucrurile păreau să se fi aşezat pe un nou făgaş.
Acest lucru era confirmat de unul din marii moguli ai presei autohtone, Dinu Patriciu, care în două editoriale cu titlul sugestiv "Presa face bani", publicate în ziarul pe care îl patronează, Adevărul, explica negru pe alb cum stau lucrurile. În ianuarie 2010, Dinu Patriciu scria, printre altele, următoarele: "Anul trecut, în Australia, ne-am adunat într-un mic hotel agăţat deasupra unui canion din Munţii Albaştri. Ştiam deja că cele două publicaţii (n.r. Click şi Adevărul) vor fi pe primul loc ca audienţă şi tiraj. Profitam de criză pentru a creşte. (...) Căderea sistemului financiar grecesc, a vreunei băncuţe austriece sau vreo nouă scuturătură în Spania pot aduce un cutremur în România. Nu mai pun la socoteală viciile tranziţiei noastre, dintotdea-una neterminată. Şi totuşi, dacă anul trecut am triplat cifra de afaceri, anul acesta ar trebui să o dublăm. Mulţi îşi freacă mâinile. Mogulul e diliu. O să-şi piardă banii. (...) Presa nu trăieşte nicio revoluţie. Este stimulată de transformările tehnologice. Este mai prezentă. Este supusă aceloraşi imperative ale epocii postindustriale ca şi orice alt domeniu: masă critică, flexibilitate, creativitate, eliminarea proceselor liniare, integrarea modelelor de business, percepţia, parteneriatul cu cel căruia te adresezi... Nu moare!".
Nu moare dar, din păcate, trăieşte în continuare pe datorie. Potrivit cifrelor ANAF, Adevărul Holding SRL, are obligaţii către bugetul de stat în valoare 1.042.214 lei. Deci în practică lucrurile stau puţin altfel decât în teoria editorialelor. Şi Realitatea Media SA înregistrează datorii consistente către stat în valoare 5.511.764 lei. SBS Brodcasting Media SRL (Prima TV, Kiss Fm, Magic Fm...) stă ceva mai bine în privinţa datoriilor cu doar 242.430 lei.
Nici tipografiile nu o duc mai strălucit, ce-i drept la mijloc fiind un adevărat cerc vicios, astfel Infopress Group SA figurează cu 835.794 de lei obligaţii către buget iar Mega Press Holdings SA apare cu o datorie de 396.580 de lei. Trebuie precizat că la nivelul presei sumele sunt mai mici decât în anii anteriori, dar din păcate profitul întârzie să apară la orizont, iar datoriile rămân la fel de prezente.