Media: Premierul chinez salută un nou început în relaţiile cu Japonia şi Coreea de Sud

A.F.
Politică / 27 mai 2024

Media: Premierul chinez salută un nou început în relaţiile cu Japonia şi Coreea de Sud

Premierul chinez Li Qiang a lăudat ceea ce el a numit o relansare a relaţiilor cu Japonia şi Coreea de Sud, în timp ce s-a întâlnit, luni, cu liderii acestor ţări aliate cu SUA, pentru primele discuţii trilaterale din ultimii patru ani, la care se încearcă revigorarea dialogurilor comerciale şi de securitate împiedicate de tensiunile globale, relatează Reuters.

Premierul chinez s-a întâlnit cu preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol şi cu premierul japonez Fumio Kishida la Seul, eforturile de a revitaliza negocierile privind acordul tripartit de liber schimb, blocate din 2019, fiind prioritare pe ordinea de zi.

În deschiderea summitului, Li a declarat că discuţiile reprezintă "atât o repornire, cât şi un nou început" şi a făcut apel la reluarea cuprinzătoare a cooperării între puterile economice din Asia de Est. Dar, pentru ca acest lucru să se întâmple, politica ar trebui să fie separată de problemele economice şi comerciale, a adăugat el, făcând apel la încetarea protecţionismului şi la decuplarea lanţurilor de aprovizionare.

"Pentru China, Coreea de Sud şi Japonia, legăturile noastre strânse nu se vor schimba, spiritul de cooperare obţinut prin răspunsul la crize nu se va schimba, iar misiunea noastră de a proteja pacea şi stabilitatea regională nu se va schimba", a declarat Li.

RELAŢII COMPLICATE

Indiferent ce acorduri vor fi semnate în timpul discuţiilor, întâlnirea în sine este văzută ca un semn de progres în legăturile dintre trei ţări ale căror relaţii sunt marcate atât de suspiciune şi ranchiună, cât şi de un angajament constructiv.

China şi Coreea de Sud şi Japonia, ultimele două aliate ale SUA, încearcă să gestioneze neîncrederea reciprocă în contextul rivalităţii dintre Beijing şi Washington, al tensiunilor legate de Taiwanul, guvernat democratic, pe care China îl revendică ca fiind al său, şi al programului nuclear al Coreei de Nord.

Yoon şi Kishida au trasat un curs mai strâns al relaţiei bilaterale şi al celei cu Washingtonul, angajându-se într-o cooperare tripartită fără precedent cu Statele Unite în domeniul militar şi în alte sectoare.

Pe de altă parte, preşedintele american Joe Biden a pus stavile importurilor chinezeşti, majorând tarifele vamale pentru o serie de importuri chinezeşti, inclusiv baterii pentru vehicule electrice şi cipuri de calculator. Donald Trump, rivalul său în alegerile prezidenţiale din noiembrie, a lansat ideea unor tarife de 60% sau chiar mai mari pentru toate produsele chinezeşti.

În ceea ce priveşte Coreea de Nord, Yoon şi Kishida au făcut apel la Phenian să nu efectueze o lansare planificată a unei rachete care transportă un satelit spaţial, despre care spun că foloseşte tehnologia rachetelor balistice interzisă de rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.

Li a făcut apel la toate părţile să manifeste reţinere şi să prevină complicarea în continuare a situaţiei din peninsula coreeană. China este singurul aliat militar al Coreei de Nord, cel mai mare partener comercial al acesteia şi, împreună cu Rusia, a cerut reducerea sancţiunilor ONU împotriva Coreei de Nord.

Relaţiile comerciale dintre China, Coreea de Sud şi Japonia au evoluat în ultimul deceniu pentru a deveni din ce în ce mai competitive. Aceste legături au fost puse la încercare şi mai mult de apelurile SUA pentru ca aliaţii săi să îşi mute lanţurile de aprovizionare pentru produse-cheie, cum ar fi semiconductorii, departe de China.

CE S-A CONVENIT LA TRILATERALĂ

Yoon a declarat că liderii au convenit să construiască un mediu comercial şi un lanţ de aprovizionare transparent şi previzibil, dar nu a oferit detalii.

Liderii au participat, de asemenea, la un forum cu cei mai importanţi oameni de afaceri din cele trei ţări, care au remarcat faptul că, din cauza provocărilor globale, cooperarea lor nu şi-a atins potenţialul. Au convenit că industria va colabora pentru a sprijini comerţul şi a stabiliza lanţurile de aprovizionare.

Coreea de Sud, Japonia şi China au purtat 16 runde de negocieri oficiale cu privire la un acord de liber-schimb tripartit, după ce acestea au fost demarate pentru prima dată în 2012.

La ultima lor negociere, în noiembrie 2019, cele trei ţări au convenit asupra liberalizării la un nivel mai ridicat decât cel al Parteneriatului economic regional cuprinzător, din care toate fac parte, cuprinzând domenii de la comerţul cu bunuri şi servicii la investiţii, vamă, concurenţă şi comerţ electronic.

Summitul de luni are loc la o zi după ce liderii s-au întâlnit separat pentru discuţii bilaterale între ei. În cadrul acestor întâlniri, Li şi Yoon au convenit asupra unui dialog diplomatic şi de securitate şi asupra reluării discuţiilor privind comerţul liber, în timp ce Kishida şi premierul chinez au discutat despre Taiwan şi au convenit să organizeze o nouă rundă de dialog economic bilateral la nivel înalt.

De asemenea, Yoon a cerut Chinei să joace un rol constructiv în relaţia sa cu partenerul nord-coreean, care îşi extinde arsenalul de arme nucleare şi de rachete, sfidând rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb