Media: Procurorii americani prezintă noi detalii despre încercarea lui Trump de a anula pierderea alegerilor

A.F.
Politică / 3 octombrie

Media: Procurorii americani prezintă noi detalii despre încercarea lui Trump de a anula pierderea alegerilor

Procurorii americani susţin că Donald Trump a acţionat în afara îndatoririlor sale de preşedinte atunci când a făcut presiuni asupra unor oficiali de stat şi asupra vicepreşedintelui de atunci, Mike Pence, pentru a încerca să anuleze înfrângerea sa în alegerile din 2020, potrivit unui dosar judiciar făcut public miercuri, relatează Reuters.

Dosarul de 165 de pagini este probabil ultima ocazie pentru procurori de a-şi detalia cazul împotriva lui Trump înainte de alegerile din 5 noiembrie, având în vedere că nu va exista un proces înainte ca Trump să se confrunte cu vicepreşedintele democrat Kamala Harris.

Demersul este menit să susţină în continuare dosarul penal federal de subversiune electorală întocmit împotriva candidatului republican la preşedinţie, după o hotărâre din iulie a Curţii Supreme a SUA, potrivit căreia foştii preşedinţi beneficiază de imunitate largă împotriva urmăririi penale pentru acţiunile lor oficiale în funcţie.

Procurorii care lucrează cu procurorul special Jack Smith au prezentat o descriere cuprinzătoare a comportamentului lui Trump după alegerile din 2020, mare parte dintre acestea fiind deja făcute publice prin intermediul relatărilor de presă, al concluziilor comisiei Camerei Reprezentanţilor care a investigat revolta de la Capitoliu sau al actului de acuzare obţinut de Smith în acest caz.

Potrivit probelor, un angajat al Casei Albe l-a auzit pe Trump spunându-le membrilor familiei că "nu contează dacă ai câştigat sau ai pierdut alegerile. Tot trebuie să lupţi ca naiba".

Trump a pledat nevinovat pentru cele patru acuzaţii penale care îl învinovăţesc de conspiraţie pentru obstrucţionarea certificării alegerilor de către Congres, fraudă pentru împiedicarea unor rezultate exacte şi intervenţie în drepturile de vot ale americanilor.

Mare parte din dosar se concentrează pe relaţiile lui Trump cu Mike Pence, pe atunci vicepreşedintele său, pe care Trump a încercat să îl preseze să se folosească de rolul său oficial de supraveghere a certificării de către Congres a rezultatelor alegerilor pentru a anula înfrângerea sa în 6 ianuarie 2021. Trump a ţinut un discurs înflăcărat în acea zi, înainte ca susţinătorii săi să ia cu asalt Capitoliul, luptându-se cu poliţia şi făcându-i pe congresmeni să fugă pentru a-şi salva viaţa. Ei au scandat "spânzuraţi-l pe Mike Pence".

Procurorii susţin că atunci când un consilier de la Casa Albă i-a spus lui Trump, care urmărea la televizor ştirile despre revoltă, că Pence a fost dus într-un loc sigur, Trump a răspuns "Şi ce dacă?"

Procurorii au declarat că nu intenţionează să folosească această interacţiune la proces, având în vedere decizia Curţii Supreme privind imunitatea.

Pence a fost identificat cu nume pe parcursul întregului dosar. Numele multor alţi membri ai administraţiei lui Trump, aliaţi şi oficiali de stat vizaţi sunt trecute sub tăcere, deşi detaliile privind locaţiile şi acţiunile acestora clarifică probabil identitatea lor.

Documentul arată cazuri în care Trump a ironizat în privat afirmaţiile pe care aliaţii săi le făceau public în numele său. De exemplu, în timpul unei convorbiri telefonice cu o avocată neidentificată care pare a fi Sidney Powell, Trump a pus-o pe "mute" şi i-a numit afirmaţiile drept o "sminteală", se arată în dosar.

UN AVERTISMENT PENTRU PENCE

De asemenea, în dosar se susţine că, la 1 ianuarie 2021, Trump l-a avertizat pe Pence că oamenii îl "vor urî de moarte" şi îl vor crede "prost" dacă nu va bloca certificarea victoriei preşedintelui democrat Joe Biden.

Purtătorul de cuvânt al lui Trump, Steven Cheung, a criticat dezvăluirile, spunând: "Acest caz este o vânătoare de vrăjitoare părtinitoare şi neconstituţională care ar trebui respinsă în întregime, împreună cu TOATE celelalte păcăleli ale democraţilor".

Trump a respins acest caz şi multiple alte urmăriri penale cu care s-a confruntat în acest an ca fiind încercări motivate politic de a-l împiedica să revină la putere.

Dosarul prezintă o descriere detaliată a probelor pe care procurorii intenţionează să le folosească în cazul în care cazul va ajunge în instanţă, acuzându-l pe Trump că a complotat chiar înainte de alegeri pentru a-şi declara prematur victoria, că şi-a înlocuit echipa juridică de campanie atunci când aceasta nu ar fi susţinut acuzaţiile de fraudă electorală şi că a încercat să îl "manipuleze" pe Pence ca să-l ajute în efortul său de a se menţine la putere.

Dosarul oferă, de asemenea, detalii ale conversaţiilor cu înalţi funcţionari din administraţia Trump, inclusiv cu Pence şi şeful de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows, care au apărut în faţa marelui juriu în timpul anchetei.

Procurorii au prezentat joi dosarul în instanţă, dar judecătorul districtual Tanya Chutkan a trebuit să aprobe unele cenzurări propuse înainte ca acesta să fie făcut public.

Procurorii au inclus în dosarul depus în instanţă fragmente din interviurile martorilor, mărturii ale marelui juriu şi probe colectate din mandatele de percheziţie în timpul anchetei. Chutkan analizează aceste materiale şi ar putea face publice versiuni redactate ale acestor documente, deşi avocaţii lui Trump au termen până la 10 octombrie pentru a ridica obiecţii în acest sens.

În cazul în care Trump câştigă alegerile, este probabil ca acesta să solicite Departamentului de Justiţie să renunţe la acuzaţii.

Procurorii au evidenţiat, de asemenea, o postare pe Twitter pe care Trump a trimis-o în timpul revoltei de la Capitoliu, spunând că Pence "nu a avut curajul să facă ceea ce ar fi trebuit făcut" în timpul certificării alegerilor de către Congres. Procurorii au declarat că acea postare "nu a fost un mesaj trimis pentru a aborda o chestiune de interes public şi pentru a calma agitaţia; a fost mesajul unui candidat furios că va pierde puterea".

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Acum ca procurorii incerca, ca sunt disperati ca daca va veni Trump este posibil sa se cerceteze ce au facut la alegeri, cu dosarele importiva lui Trump... este de inteles. Imaginea de justitie penibila in America se va sterge greu.

    1. poate justitia e penibila, in sensual, acum vii, dupa 4 ani? pana acum ce au facut. au tinut dosarul in sertar, aia au facut.

      dar trump e si mai penibil, cum a incercat el lovitura aia de stat de-a dreptul penibila, dupa ce a epuizat toate mijloacele legale, ca cred ca a facut peste 10 procese sa arate ca a castigat si fas. el insusi recunoaste acum ca a pierdut , dar la limita.

      sa pierzi lovitura de stat care sa anuleze alegerile pe care le-ai pierdut e mai penibil ca orice justitie manjita. 

      Daca minti tu ca ar fi recunoscut Trump ca a pierdut nu insemna ca e asa. Procesele nu si le-a deschis Trump ci au fost deschise impotriva lui. Cuvantul unei prostituate cu istoric de santaj a fost mai credibil in justitia procurorilor americani decat cuvantul presedintelui. Alegerile nu s-au cercetat deloc, voturile nu s-au renumarat, dreptul de vot al celor care au votat nu a fost verificat si totusi castigatorul a fost declarat. Discutia era doar despre momentul in care procurorii decid sa isi scoata la lumina marele fassss. Insemna ca sunt disperati.

      Nu mint deloc. cauta google si vei gasi. youtube etc. spune pe fata ca a pierdut alegerile. el insusi. trump.

      "trump admits he lost the 2020 election" interviu you tube, si sunt si alte momente in care spune asta. inca mai sunt spalati pe creier sa imprastie minciuna lui trump pe care nici trump nu o mai spune. 

      ...

      ...

    Franturile astea din discutii imaginare nu fac doi bani , s-a vazut din avion ca a fost furat Trump cu voturi scrisori si soft dominion , acum se incearca cu imigranti

    1. Covid, vaccinuri, UFO, pamant plat, Trump furat. Teme clasice... Avea dreptate Umberto Eco: “Social media gives legions of idiots the right to speak when they once only spoke at a bar after a glass of wine, without harming the community ... but n ow they have the same right to speak as a Nobel Prize winner. It's the invasion of the idiots”

      Citam din Umberto Eco in engleza nu italiana. S-a mladiat limba pe dosuri saxone.

      Citam in orice limba, doar, doar o sa priceapa si trolii ceva!

      la astia si dc le dai traducerea in romana e degeaba.

      crezi ca daca-ti raspunzi singur si mimezi o discutie in doi esti mai credibil ?esti doar mai ridicol !

    Bai, deci eu nu-l inghit pe Trump. Dar toata chestia asta, cu un dosar penal legat de evenimente de acum 4 ani, dar care a luat avant doar in perioada electorala, pare o chestie asa cum se facea la noi, cand pac aparea DNA cu un dosar exact cand trebuia

    1. asa e, o greseala tampita. cam ca la iliescu cu mineriada. minerii in puscarie, au si iesit, dar ci ne i-a chemat e liber. "va fi cercetat"., camf? la fel si la trump. a avut relatii sus puse ca iliescu ma gandesc. ca restul cei ce au navalit pe acolo toti au dosare penale. mah dar cine i-a chemat?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb