MEDIA SIND:  "Libertatea de exprimare a presei - în pericol din cauza intervenţiei politicului"

C.I.
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 4 mai 2016

Situaţia instituţiilor de media s-a deteriorat, fiind degradată şi condiţia jurnalistului, iar libertatea de exprimare este în pericol din cauza intervenţiei politicului în acest domeniu vital pentru democraţie, potrivit reprezentanţilor Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, care au transmis ieri un comunicat, de Ziua Mondială a Presei.

De asemenea, FAIR-MediaSind a semnalat că instituţiile publice de presă rămân excesiv de politizate: "Intervenţia abuzivă a politicului a adus Televiziunea Română în pragul colapsului, iar Radioul Public este confruntat cu acuzaţii de corupţie şi cu decizii arbitrare care limitează dreptul jurnaliştilor la liberă exprimare. Nu putem să nu observăm insistenţa cu care Puterea susţine la conducerea Radioului Public, în ciuda numeroaselor proteste publice declanşate atât în ţară, cât şi în străinătate, un om incompatibil şi chiar semnatar al unui angajament cu fosta securitate. Nu putem ignora nici modul în care este cheltuit banul public, de multe ori, în favoarea clientelei politice. Abuzurile împotriva angajaţilor continuă, iar parlamentarii ignoră orice protest, preferând să ascundă sub preş orice sesizare primită din partea societăţii civile".

În acelaşi timp, dialogul social, la toate nivelurile, este compromis de o legislaţie a muncii restrictivă şi abuzivă, mai precizează MediaSind, adăugând: "Negocierea Contractului Colectiv de Muncă din sectorul Cultură şi Mass-Media este blocată. Presa scrisă, dar şi cea audio-video şi, în special, cea locală, sunt pe cale de dispariţie, întrucât actuala legislaţie a muncii nu mai oferă o protecţie reală angajaţilor din presă. Societăţile private sunt sufocate de o impozitare excesivă şi depind, în mare parte, de interesele baronilor locali.

Din aceste motive, şi în acest an, singura speranţă pentru jurnalistul român rămâne presiunea străzii şi, în special, presiunea instanţelor internaţionale asupra factorilor decizionali autohtoni, care să scoată presa din sfera influienţelor politice, de orice fel".

Având în vedere această situaţie în care se află jurnalismul românesc, la solicitarea FAIR- MediaSind, în urmă cu câteva zile, Adunarea Generală a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor a votat o moţiune în regim de urgenţă prin care a hotărât următoarele:

1. Să sesizeze Preşedintele României, Prim Ministrul şi Parlamentul României în legătură cu modificarea legii difuzorilor publici (TVR şi SRR) în sensul garantării independenţei acestor instituţii şi numirii conducătorilor lor pe baza unor criterii profesionale de selecţie discutate cu societatea civilă.

2. Să informeze Confederaţia Europeană a Sindicatelor, Consiliul Europei,Parlamentul European, privind modul în care au fost trataţi salariaţii şi liderii de sindicat din Compania Publică de Radio.

3. Să trimită o misiune în România din partea EFJ, cu scopul de a observa situaţia din Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune.

În numele libertăţii presei, Biroul Executiv Permanent al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind a cerut actualei clase politice să se abţină de la orice formă de imixtiune în activitatea presei româneşti, să renunţe la controlul politic asupra instituţiilor de media publice şi să lase breasla jurnaliştilor să-şi îndeplinească cu succes misiunea de bază, aceea de a informa corect publicul.

Proiectul ReStart se adresează studenţilor implicaţi în jurnalismul de calitate

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a lansat ieri, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, ReStart, un proiect inspirat de conceptul "The Ethical Journalism Initiative", promovat de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, şi care se adresează studenţilor din universităţile româneşti ce vor să se implice în promovarea jurnalismului de calitate.

MediaSind precizează într-un comunicat: "Dorim ca studenţii să intre în contact nemijlocit cu exigenţele meseriei de jurnalist, prin participarea efectivă la activităţi redacţionale. Avem în vedere, spre exemplu, redactarea de ştiri sau realizarea de fotografii ori materiale video".

Dacă proiectul - pilot a fost realizat în parteneriat cu Universitatea Danubius din Galaţi, încă din anul 2014, cel lansat ieri este destinat tuturor universităţilor din ţară. Studenţii care vor fi selectaţi să participe la proiect vor primi legitimaţii de voluntari AGERPRES, iar cele mai bune articole, fotografii sau materiale video vor fi postate pe site-ul www.mediasind.ro, pe site-urile partenerilor naţionali/internaţionali, pe site-urile universităţilor participante şi vor fi promovate în presă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb