MEDIERE LA SEDIUL ZIARULUI "BURSA" Bursa de Valori şi Ministerul Finanţelor au soluţionat controversa asupra impozitului din piaţa de capital

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 februarie 2007

Bursa de Valori şi Ministerul Finanţelor au soluţionat controversa asupra impozitului din piaţa de capital

Soluţia: Pierderile din piaţa de capital vor fi declarate în această lună

Reprezentanţii Bursei de Valori şi cei ai Ministerului de Finanţe s-au pus de acord ca declaraţiile pierderilor înregistrate de investitori anul trecut din piaţa de capial să fie depuse în jurul datei de 15 februarie, cu trei luni mai devreme decât era prevăzut iniţial (n.r. 15 mai).

Când nimeni nu se mai aştepta la vreo rezolvare în problema impozitelor asupra pieţei de capital, când cele două tabere aflate în controversă (actorii pieţei de capital şi finanţiştii Ministerului) tocmai îşi ascuţeau săbiile să se taie în ei pentru că nu mai era nimic de făcut, ziarul "BURSA" a luat iniţiativa să medieze conflictul şi în mod miraculos, părţile au găsit resurse morale pentru o soluţie satisfăcătoare pentru toţi.

Ieri, la sediul ziarului "BURSA" s-au întâlnit două echipe de negociatori: din partea Ministerului Finanţelor - ministrul Sebastian Vlădescu, secretarul de stat Cătălin Doică, şeful serviciului Legislaţie impozit Gabriela Tudose, şi consilierul în probleme de comunicare Stelian Negrea; din partea pieţei de capital - preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB) Septimiu Stoica, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Dan Paul şi directorul general al BVB Stere Farmache.

Rolul de mediator l-au jucat ziariştii de la "BURSA", specializaţi în piaţa de capital.

Cu o săptămână în urmă, Bursa de Valori Bucureşti a protestat împotriva interpretării promovate de Ministerul Finanţelor în modalitatea plăţii impozitului la câştigurile din piaţa de capital. Finanţele impuneau plata, în avans, la 25 ianuarie, a impozitului calculat pe profitul brut, ignorând eventualele pierderi din investiţii în acţiuni ale căror preţuri coborâseră în timpul scurs de la momentul achiziţionării.

Ministrul Finanţelor a susţinut că interpretarea aceasta nu numai că se află în concordanţă cu Codul Fiscal, dar nici măcar nu ar fi nedreaptă, în condiţiile în care investitorii pieţei de capital au beneficiat, după cum a afirmat, de avantajul să nu plătească impozit trimestrial, spre deosebire de restul plătitorilor.

În schimb, reprezentanţii pieţei de capital au calificat această interpretare drept abuzivă şi ostilă, arătând că, plătind în avans un impozit calculat doar pe câştiguri, sunt siliţi să crediteze statul în perioada de până la regularizarea bilanţieră.

Drept urmare, Bursa de Valori Bucureşti şi Bursa de la Sibiu şi-au suspendat tranzacţiile pentru o oră, joia trecută, intrând într-o grevă simbolică.

Un interviu acordat ziarului "BURSA" de domnul Sebastian Vlădescu, apărut vineri, a pus paie pe foc, pentru că ministrul a declarat că priveşte piaţa de capital ca pe o piaţă oarecare, între alte pieţe şi că nu vede de ce ar trebui să acorde privilegii investitorilor speculativi de vreme ce Bursa nu îşi îndeplineşte menirea de capitalizare a întreprinderilor.

Interviul a generat puternice reacţii de revoltă în piaţa de capital şi părea că a anulat orice posibilitate de comunicare amiabilă cu Finanţele.

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor şi-a exprimat intenţia, chiar, să ceară demiterea ministrului.

De aceea, participanţii la întâlnirea de mediere de ieri, de la sediul ziarului "BURSA", nu-şi făceau mari iluzii că s-ar mai putea găsi vreo soluţie, cu atât mai mult cu cât declaraţiile şi plăţile de impozit sunt un fapt deja consumat.

Şi într-adevăr, deşi au folosit un ton echilibrat, politicos, cele două echipe de negociatori s-au atacat reciproc fără încetare. Cu argumente. Raţional. Dar pătimaş.

Ideea soluţiei a apărut la momentul în care şefii pieţei de capital au arătat că nu este necesară perioada de 3-4 luni între momentul declaraţiei de impunere şi ziua de 15 mai stabilită pentru declaraţia regularizatoare, deoarece profitul din piaţa de capital este cunoscut instantaneu, prin programul de calculator care rulează informaţia tranzacţiilor.

Reacţionând surprinzător, secretarul de stat Cătălin Doică a propus să fie scurtată această perioadă de la 3-4 luni, la mai puţin de o lună.

La fel de surprinzător, ministrul Sebastian Vlădescu a agreat idea, iar şefii pieţei de capital s-au declarat satisfăcuţi de soluţie.

Părţile au convenit să mute declaraţia programată pentru 15 mai, la o dată imediată în februarie, între ziua de cinci şi cea de cinsprezece a acestei luni.

În felul acesta, va fi eliminată perioada de creditare a statului, de care s-au plâns actorii pieţei de capital.

Dincolo de acest succes neaşteptat care relevă ce important rol are comunicarea, pe de o parte, dar şi că fiscaliştii sunt sensibili, totuşi, la argumente, mai rămâne de rezolvat atitudinea Finanţelor faţă de piaţa de capital.

Căci ministrul îşi amână sprijinul pentru momentul când Bursele îşi vor juca rolul normal în economie, iar actorii pieţei de capital susţin că au nevoie de sprijin ca Bursele să-şi joace rolul.

Ambele poziţii au temeiuri să şi le argumenteze. Posibil ca soluţia să vină tot din comunicare...

Ministrul Vlădescu consideră că "o bună parte din operaţiunile de pe piaţa de capital au ca scop speculaţia" şi că "Finanţarea marilor proiecte astăzi nu există, nu pentru că nu vrea Ministerul de Finanţe şi nici pentru că impozitul este foarte mare".

În replică, reprezentanţii Bursei şi-au apărat onoarea: "Piaţa de capital nu are efecte pozitive numai asupra investitorilor şi a emitenţilor; largi probleme de natură socială pot fi rezolvate şi prin piaţa de capital" după spusele lui Septimiu Stoica.

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor Dan Paul a dat exemplul unui investitor care are un câştig de 1.000.000 şi o pierdere de 950.000, şi deci un câştig net de 50.000.

Modul de impozitare spune că investitorul trebuie să plătească 160.000, dar el are numai 50.000... "Nu are de unde să vă dea! Îl puneţi să plătească din ceva fictiv", şi-a exprimat revolta Dan Paul.

Septimiu Stoica şi Dan Paul şi-au exprimat opinia că Ordinul Ministerului de Finanţe din 3 ianuarie, prin care se impune plata impozitelor pe câştigul brut, este ilegal.

Ministrul de finanţe a replicat: "În cazul în care consideraţi că Ordinul (din 3 ianuarie) încalcă Codul Fiscal, aveţi căile legale de a-l contesta. Cea mai bună cale nu este instigarea la evaziune fiscală".

Preşedintele BVB Septimiu Stoica a susţinut că Ministerul a acordat o facilitate (impozitele aferente câştigurilor din piaţa de capital în 2006 să fie plătite la începutul lui 2007 ), dar că, acum, vrea să o compenseze prin faptul că cere plata unor sume nedatorate, care vor fi recuperate ulterior. "Plăţile anticipate se fac de obicei pentru exerciţiile cu rezultat necunoscut. Dar în cazul de faţă, rezultatul este cunoscut!" a semnalat domnul Stoica.

De-a lungul negocierilor, şefii pieţei de capital au propus ca impozitarea să fie făcută lunar, la o cotă de 16%, dar pierderile să poată fi deduse timp de 5 ani. În opinia ministrului "acest lucru nu se face nicăieri în lume, dacă este vorba despre o persoană fizică. Acest lucru este posibil numai pentru companii".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb