Meditaţiile cu bani alocaţi de stat sau din fonduri europene pot reprezenta o şansă pentru elevi de a-şi spori cunoştinţele şi pentru profesori să îşi consolideze veniturile. Problemele sistemului de învăţământ sunt de notorietate iar faptul că este imperios necesară o pregătire suplimentară în cazul elevilor din anii terminali aflaţi înaintea unor examene importante demonstrează că programa, evaluările sau modul de predare actuale nu sunt corelate cu capabilităţile şcolarilor.
Un bun exemplu vine din judeţele Timiş şi Mehedinţi, unde mii de elevi vor face meditaţii gratuite pentru evaluarea naţională, costurile acestei acţiuni fiind acoperite din fonduri europene,e vorba de 13.000.000 de lei. Toţi profesorii care vor face ore suplimentare vor primi câte 600 de lei în plus la salariu, în proiect fiind angrenaţi zeci de profesori care vor preda limba română, matematică, limbi străine şi cultură civică. Practic elevii vor avea încă cinci ore de studiu pe săptămână, toţi profesorii implicaţi în proiect beneficiind şi de un program special de pregătire. În acest proiect, în primă fază, sunt incluse aproximativ 50 de unităţi de învăţământ din judeţul Timiş care au clase de gimnaziu şi de liceu şi care au avut rezultate slabe la examenele de Capacitate şi Bacalaureat.
Şi Ministerul Educaţiei a anunţat un program de acest tip la nivel naţional, centrat doar pe absolvenţii de liceu care nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat. Fiecare absolvent care nu a promovat examenul poate beneficia, o singură dată, de finanţare pentru a participa la cursurile de pregătire: "În situaţia în care absolvenţii studiilor liceale nu au susţinut, nu au promovat examenul naţional de bacalaureat, aceştia pot beneficia de cursuri de pregătire pentru examenul de bacalaureat, organizate la nivelul unităţilor de învăţământ liceal, precum şi la nivelul instituţiilor de învăţământ superior acreditate. Fiecare absolvent poate beneficia o singură dată de finanţare pentru a participa la cursurile de pregătire pentru examenul de bacalaureat. Cursurile de pregătire în vederea promovării examenului naţional de bacalaureat, aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale, se desfăşoară potrivit unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale". Oficialii MEN susţin că programul de pregătire suplimentară ar trebui să dureze între 3 şi 4 luni.