MEDIUL DE AFACERI, DESPRE PROIECTUL OUG CARE PREVEDE SANCŢIUNI CU PROCENT DIN CIFRA DE AFACERI: "Propunerile ANPC pot conduce la mari abuzuri"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 6 februarie 2019

"Propunerile ANPC pot conduce la mari abuzuri"

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pus în dezbatere publică pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi care prevede amendarea societăţilor care încalcă legea cu procent de până la 5% din cifra de afaceri poate conduce la mari abuzuri, consideră reprezentanţii mediului de afaceri.

Prezente, ieri, la o dezbatere pe marginea iniţiativei ANPC, asociaţiile patronale din majoritatea domeniilor au susţinut că adoptarea noilor reglementări nu reprezintă o urgenţă şi, în consecinţă, proiectul de OUG ar putea fi transformat în proiect de lege.

Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM) ne-a declarat: "Textul este destul de imprecis şi aplicarea lui în această formă poate conduce la mari abuzuri. De exemplu, dacă o cifră de afaceri este alcătuită din patru domenii şi se greşeşte pe unul dintre ele, societatea va fi sancţionată cu procent din întreaga cifră de afaceri? De asemenea, dacă sunt constatate neregului la un punct de lucru din cadrul unei companii cu zeci de astfel de unităţi, va fi amendat tot grupul? Ce înseamnă tehnici comerciale incorecte? Şi unde este legea prevenţiei?"

Preşedintele ANPC Marius Pârvu a solicitat mediului de afaceri să depună amendamente, în termen de zece zile, la proiectul de pe site-ul instituţiei.

Consumatorii, prezenţi şi ei la dezbaterea de ieri, au depus deja mai multe amendamente la textul iniţiativei, acestea făcând referire în special la clauzele abuzive din contracte. "Dacă ANPC constată o neregulă şi impune o sancţiune pe care firma respectivă nu o îndeplineşte, atunci aceasta să fie amendată cu 5% din cifra de afaceri. De asemenea, am propus ca, în momentul în care ANPC dispune eliminarea unei clauze din nişte contracte, acestea să nu mai apară nici în contractele viitoare, pentru că acum acestea sunt cuprinse în continuare printre clauzele contractelor noi, cu mici modificări", ne-au precizat reprezentanţii consumatorilor.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vrea să îi amendeze cu 2% până la 5% din cifra de afaceri pe cei care încalcă prevederile legii protecţiei consumatorilor.

De exemplu, comercializarea de produse care pun în pericol viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor, de produse falsificate sau contrafăcute ori neconforme sau folosirea în activitatea de producţie şi depozitare de spaţii necorespunzătoare vor atrage amenzi de până la 2% din cifra de afaceri, inclusiv dacă sunt vândute produse în afara termenului de valabilitate.

Dacă "fapta a avut ca urmare vătămarea sănătăţii sau a integrităţii corporale a uneia sau mai multor persoane", atunci amenda merge până la 4% din cifra de afaceri. Autoritatea va propune şi închiderea definitivă a unităţii, în acest caz. Totodată, contravenienţii vor fi obligaţi să suporte şi cheltuielile necesare vindecării persoanelor vătămate.

Informarea incorectă (inclusiv prin etichetare) a consumatorilor va fi amendată cu până la 2% din cifra de afaceri. Şi problemele cu garanţia produselor ar putea fi drastic sancţionate, se arată în proiectul de lege.

Legea impune obligaţia profesioniştilor să remedieze deficienţele apărute la produse sau servicii sau să înlocuiască produsele în garanţie în maximum 15 zile. Depăşirea acestei perioade este pasibilă de o amendă de până la 2% din cifra de afaceri.

Prin aceeaşi ordonanţă, ANPC propune ca băncile să poată fi amendate cu până la 5% din cifra de afaceri, dacă în contractele încheiate cu clienţii există clauze abuzive. În plus, orice bancă ce include în documente una sau mai multe astfel de clauze va fi obligată să modifice absolut toate contractele de credit.

ANPC vrea să introducă în legislaţie şi prevederile unui nou regulament european care va oferi baza legală inspectorilor să acţioneze "sub acoperire". Ei vor putea să achiziţioneze produse sau servicii sub o altă identitate, astfel încât să le poată inspecta, testa sau chiar dezasambla, pentru a constata dacă se încalcă prevederile legale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. au putere prea mare in fata intreprinzatorilor privati. e usor sa dai din pix o amenda. de ce doar consumatorul are intotdeauna dreptate ? eu, sunt pus in situatia de a intra in lichidare in urma unei amenzi la care nu am avut nici un drept de obiectie, sau macar sa justific cu acte situatia. sunt dezamagit total de ,,drepturile intreprinzatorului privat,, in ROMANIA !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb