Megasondajul USL schimbă strategia PDL

D.N.
Ziarul BURSA #Politică / 13 iulie 2011

"Am constatat două lucruri: domnul Ponta îi încurajează pe elevi la bacalaureat să copieze, că asta e singura sursă de a putea reuşi în viaţă şi a fost extrem de revoltat când s-a aplicat un bacalaureat corect în România, deci încurajând indirect furtul şi frauda", a declarat Emil Boc.

"Am constatat două lucruri: domnul Ponta îi încurajează pe elevi la bacalaureat să copieze, că asta e singura sursă de a putea reuşi în viaţă şi a fost extrem de revoltat când s-a aplicat un bacalaureat corect în România, deci încurajând indirect furtul şi frauda", a declarat Emil Boc.

Megasondajul realizat de Uniunea Social Liberală i-a determinat pe membrii marcanţi ai Partidului Democrat Liberal să-şi modifice strategia în ceea ce priveşte discursul public. Atacurile la "punct fix" s-au înteţit, tonul fiind dat de la vîrful PDL. Chiar dacă cifrele megasondajului sunt contestate chiar şi în interiorul USL, dar şi de un sondaj realizat de Institutul Român de Studii Sociale, diferenţa în preferinţele votanţilor dintre principalele forţe politice autohtone este una care pare destul de greu de recuperat în următorul an, dacă nu se reuşesc mutaţii majore în percepţia publicului.

Fost consilier prezidenţial şi actual ministru, Sebastian Lăzăroiu a dat tonul atacurilor la adresa liderilor opoziţiei. Ştafeta a fost preluată şi de alţi membri ai PDL. Prezent la o întâlnire a oamenilor de afaceri prahoveni, premierul Emil Boc a lansat la rândul său un tir puternic împotriva lui Victor Ponta şi Crin Antones-cu: "Am constatat două lucruri: domnul Ponta îi încurajează pe elevi la bacalaureat să copieze, că asta e singura sursă de a putea reuşi în viaţă şi a fost extrem de revoltat când s-a aplicat un bacalaureat corect în România, deci încurajând indirect furtul şi frauda. Acelaşi lucru îl face şi domnul Antonescu, încurajând hoţia prin faptul că apreciază proiectul Guvernului mai blând în privinţa confiscării averilor ilicite decât proiectul USL. Cred că asta spune totul despre viziunea USL în România. În domeniul învăţământului încurajează copiatul, în domeniul averilor încurajează corupţia. Asta este diferenţa între actualii guvernanţi şi cei care pretind a fi viitoarea alternativă a României. Ei încurajează corupţia şi furtul, inclusiv la copiat, inclusiv la bacalaureat, în timp ce Guvernul a aprobat un proiect de lege care permite confiscarea averilor ilicite inclusiv pentru fapte de corupţie".

În perioada imediat următoare este aşteptată o înmulţire a atacurilor dinspre putere spre opoziţie, deoarece în sânul PDL se consideră drept o eroare faptul că până acum liderii marcanţi ai partidului au evitat să iasă la "luptă" în public preferând o tăcere care nu ajută partidul în sondaje.

Nici în cadrul USL megasondajul nu reuşeşte să aducă linişte, existând diferenţe de aproximativ 10 procente la nivelul cifrelor între ceea ce prezintă liderii PSD şi cei ai PNL, cu toate că au avut un eşantion comun (au fost chestionate peste 100.000 de persoane la nivel naţional), întrebări comune şi aceeaşi centralizare a rezultatelor. Sondajele au fost efectuate pentru ACD (PNL-PC) de Agenţia de Rating Politic, Gallup şi CCSB, în timp ce la PSD au fost făcute de CSCI şi Avangarde. Liviu Dragnea, secretarul general al PSD afirmă că alianţa PSD-PNL-PC are aproximativ 66% din intenţia de vot a alegătorilor, pe când Crin Antones-cu, preşedintele PNL, susţine că este vorba 55-60%. Există şi un punct comun, acela că PDL ar avea 15% din intenţia de vot. Filialele USL au termen până la 15 iulie să trimită rezultatele sondajelor de opinie conducerii celor trei partide pentru a se analiza scorul din fiecare judeţ, dar şi candidaţii potriviţi pentru a reprezenta Uniunea la alegerile locale şi parlamentare.

După cifrele prezentate de liderii opoziţiei pe piaţă, a apărut, ieri, un sondaj aparţinând Institutului Român de Studii Sociale (IRSS), realizat în perioada 27 iunie-7 iulie, pe un eşantion de 890 de persoane, intervievate telefonic.

Potrivit studiului IRSS, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, USL ar primi 49,50% din voturi, PDL 22,50%, UNPR 7,8% iar UDMR 5,7%. La capitolul încredere, personalităţile cu cele mai mari procente sunt Mugur Isărescu (41%) şi Preafericitul Daniel (40%), Sorin Oprescu - 37%, Crin Antonescu - 32%, Victor Ponta - 25% şi Traian Băsescu - 24%. Gradul mare de încredere de care se bucură primarul Capitalei ar putea fi şi argumentul pentru care conducerea PDL afirmă că Oprescu este una din variantele USL pentru prezidenţiale.

Totuşi, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, Crin Antonescu ar avea cele mai mari şanse - 32%, urmat de Traian Băsescu -22% şi Victor Ponta 17%. Trebuie precizat că ultimele alegeri parlamentare şi prezidenţiale au demonstrat că există diferenţe majore între sondajele de opinie realizate înainte de alegeri şi rezultatele obţinute după numărătoarea voturilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb