MEHMET BÜYÜKEKŞI, ADUNAREA EXPORTATORILOR DIN TURCIA: "Relaţia comercială Turcia-România este foarte bună"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 mai 2017

"Relaţia comercială Turcia-România este foarte bună"

Turcia a realizat exporturi de 2,7 miliarde de dolari anul trecut, în ţara noastră, cu 5% mai mari decât în 2015

În primele patru luni din 2017, livrările Turciei către România au sporit cu 6,5%

Guvernul de la Ankara oferă stimulente pentru design, cercetare/dezvoltare, participare la târguri, e-trade

Relaţia comercială a Turciei cu România este foarte bună, ne-a declarat recent Mehmet Buyukekşi, preşedintele Adunării Exportatorilor din Turcia (TIM), adăugând că exporturile acestei ţări către noi au însumat 2,7 miliarde de dolari anul trecut, cu 5% mai mult decât în 2015. Totodată, domnia sa ne-a spus că, în primele patru luni din 2017, exporturile Turciei către România au sporit cu 6,5%, la 950 de milioane de dolari.

Prezent la Forumul Media Internaţional desfăşurat în perioada 21-25 mai, în Belek, Antalya, domnul Mehmet Buyukekşi ne-a spus că Guvernul turc acordă stimulente exportatorilor din ţara sa, în special celor care desfăşoară activităţi de design, cercetare/dezvoltare ori care participă la târguri şi expoziţii în alte state. "În plus, anul acesta, Executivul a decis să acorde paşapoarte verzi exportatorilor, iar în baza acestor documente, exportatorii pot vizita fără viză unele ţări, ceea ce reprezintă un avantaj foarte bun pentru noi", ne-a declarat Mehmet Buyukekşi, adăugând că Executivul turc mai oferă stimulente pentru cei care au activităţi de e-trade.

Exporturile turceşti la nivel global au consemnat o scădere mică, de 0,8%, anul trecut, la 142,6 miliarde de dolari, în principal din cauza problemelor din ţările vecine, precum Rusia şi Irak, ne-a spus oficialul TIM, menţionând că acest declin a fost cauzat şi de scăderea preţului petrolului până la circa 30 de dolari barilul, pe piaţa globală.

Conform TIM, exporturile Turciei au crescut cu aproape 9% în primele patru luni din anul curent, la nivel mondial, datorită îmbunătăţirii relaţiei cu Rusia şi Irak. "Comerţul bilateral cu cele două ţări va spori", a afirmat Mehmet Buyukekşi, menţionând că o evoluţie pozitivă o au şi schimburile comerciale cu pieţele europene. "Economiile europene cresc foarte bine, iar volumul nostru de export creşte, de asemenea", a afirmat repezentantul TIM.

Oficialul TIM a spus că ţinta Turciei pentru anul curent este un avans de circa 8% al exporturilor globale, după volum, la circa 155 de miliarde de dolari.

"Facem eforturi pentru dezvoltarea relaţiilor cu toate ţările, la toate nivelurile. Turcia este o ţară plină de oportunităţi", a declarat Mehmet Buyukekşi, amintind că ţara sa a atins, anul trecut, o cotă record în comerţul global, de 0,89%. Cota Turciei în comerţul mondial creşte în fiecare an, potrivit oficialului TIM, care a precizat că ţara sa are ca obiectiv să atingă până în 2023 o cotă de 1,5% în comerţul global, respectiv să devină una din cele mai mari zece economii ale lumii.

Turcia ţinteşte să ajungă la un volum de export în întreaga lume de 500 de miliarde de dolari în 2023, în baza unei creşteri anuale medii de 12%.

Mehmet Buyukekşi: "Investiţiile străine în Turcia au sporit cu 25% la finele lunii martie".

Creşterea economiei Turciei a fost de 2,6% în 2016.

În 2016, sectorul auto şi al componentelor auto a fost cel mai mare exportator din Turcia, cu peste 22 de miliarde de dolari, ne-a spus oficialul TIM.

Mehmet Buyukekşi ne-a declarat: "Nu există riscuri majore în sectorul bancar din Turcia, băncile sunt foarte solide. Nu avem nicio problemă în sectorul banacar din Turcia".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Exporturile turcesti in Romania sunt mai mari, din cauza unor componente nefiscalizate de tipul fructe, legume si carpe din bazar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb