Secretarul de stat în MAE Melania-Gabriela Ciot a evidenţiat astăzi, în cadrul unei conferinţe, importanţa rolului educaţiei în dobândirea competenţelor digitale, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, dat publicităţii.
Potrivit documentului, în cadrul intervenţiei sale în conferinţa "Rethink Future, Education and the Challenges of Digital Revolution. The gap between education and industry needs. Time to rethink education", secretarul de stat a punctat că, la nivel european, 90% din locurile de muncă viitoare vor necesita competenţe digitale şi a făcut referire la importanţa acestora pentru economie pe termen mediu şi lung şi, totodată, la importanţa reformei sistemelor naţionale de educaţie şi a asigurării investiţiilor în educaţia digitală.
În acest context, Ciot a subliniat modul în care tehnologiile digitale contribuie la diversificarea oportunităţilor de învăţare şi a precizat că acestea trebuie să fie accesibile tuturor.
Oficialul a făcut referire la oportunităţile oferite de programul Erasmus+, în special cele privind mobilitatea în rândul studenţilor, arătând că "tinerii care au un stagiu de mobilitate dezvoltă un puternic sentiment de apartenenţă la cetăţenia europeană şi o deschidere spre alte culturi", adăugând că "programele de mobilitate sunt asociate cu dobândirea de competenţe transversale, care se dovedesc a fi un factor important pentru succesul pe piaţa muncii, dar şi pentru continuarea parcursului academic al absolvenţilor de studii superioare".
De asemenea, secretarul de stat a exprimat sprijinul pentru măsurile menite să consolideze Piaţa Internă UE, în special cele vizând Piaţa Unică Digitală.
În încheierea intervenţiei sale, Melania-Gabriela Ciot a subliniat importanţa continuării eforturilor în domeniul educaţiei, cercetării şi inovării pentru a putea asigura o mai bună adaptare a forţei de muncă la cerinţele şi evoluţiile pieţei interne, arătând că adaptarea la evoluţiile în domeniul digital "reprezintă o prioritate şi un obiectiv permanent al României".