MERICA, RER:  "Economia circulară impune colectarea separată pentru biodegradabile"

M.C.
Miscellanea #Servicii Publice / 18 aprilie 2019

"Economia circulară impune colectarea separată pentru biodegradabile"

Economia circulară impune colectarea separată a deşeurilor biodegradabile, la nivel naţional, pentru că degeaba colectăm separat dacă din ţinta asumată de 60%, un procent de 90% este reprezentat de deşeul rezidual, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de profil, Radu Merica, director general Recuperare Ecologică şi Reciclare (RER).

"Colectarea separată pentru biodegradabile se impune la nivel naţional, într-o economie circulară. Noi avem o ţintă asumată un grad de reciclare de 60%, dar dacă din 60% tu ai 90% deşeu rezidual, adică biodegradabil, degeaba colectăm separat. Biodegradabilul amestecat cu alte tipuri de deşeuri nu-l mai poţi recicla ca şi compost. De la 1 iunie intră în vigoare modelul "Plăteşti pentru cât arunci', de la 1 ianuarie a intrat în vigoare taxa la groapă de 30 de lei/tonă. În privinţa conceptului "Plăteşte cât arunci", la nivelul României, trebuie să schimbăm complet structura de recipiente. O problemă mare este securizarea, mai ales la blocuri, unde fiecare aruncă gunoiul în platforme deschise. Deci, asociaţia de proprietari trebuie să-şi securizeze zona de depozitare pentru ca numai ea să aibă acces la zona de colectare", a spus Merica, potrivit Agerpres.

Modificările aduse domeniului gestionării deşeurilor prin Ordonanţa de Urgenţă 74/2018 obligă autorităţile publice locale să aplice, de la 1 ianuarie 2019, sistemul "Plăteşte pentru cât arunci", un sistem implementat deja la nivel european.

Una dintre prevederile importante se referă la încurajarea colectării separate a deşeurilor la sursă şi detalierea modului de aplicare a tarifului diferenţiat la populaţie.

Conform datelor Ministerului Mediului, piaţa deşeurilor reciclabile din ţara noastră se apropie de un miliard de euro, iar gradul de reciclare se situează, la ora actuală, la sub 5% din totalul deşeurilor municipale.

Statisticile Asociaţiei Române a Compostului (ARC) în privinţa modului în care România se "comportă" cu deşeurile arată că, în prezent, la nivel naţional, se procesează prin compostare 124.717 tone de deşeuri organice pe an, respectiv 8,7% din totalul capacităţii de procesare de 1,5 milioane de tone existent. Totodată, 34,6% sunt instalaţii nefinalizate, în construcţie, iar restul de 54,9% reprezintă instalaţii de compostare recepţionate, dar care nu funcţionează.

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene (UE), trebuie ca, până în anul 2020, să aibă o rată de minimum 50% în privinţa reutilizării şi reciclării din masa totală a cantităţilor de deşeuri (hârtie, metal, plastic şi sticlă).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb