• Acordul lui Merkel cu CSU, criticat de Austria şi de unele formaţiuni din Germania
• CSU vrea să rămână la guvernare alături de CDU
Cancelarul german Angela Merkel a ajuns, luni seara, după mai multe ore de discuţii, la un acord cu ministrul de Interne, Horst Seehofer, în privinţa unor măsuri pentru controlul migraţiei. Germania va înfiinţa centre de tranzit de-a lungul graniţei cu Austria, de unde cei care au solicitat statut de refugiat într-un alt stat membru UE vor fi trimişi înapoi mult mai rapid, dacă statul respectiv va fi de acord, scrie BBC, conform news.ro.
Seehofer a declarat că cele două partide conservatoare au ajuns la un acord pentru a preveni imigraţia ilegală, caz în care el nu îşi va da demisia, aşa cum avertizase iniţial.
Merkel a afirmat că s-a ajuns la un compromis bun.
Seehofer este liderul Uniunii Social Creştine (CSU), partidul aliat al Uniunii Creştin Democrate (CDU), conduse de Merkel.
"După discuţii intense între CDU şi CSU, am ajuns la un acord în privinţa prevenirii în viitor a imigraţiei ilegale de la graniţa dintre Germania şi Aus-tria", a declarat Seehofer la plecarea de la sediul din Berlin al CDU.
Oficiali importanţi din CSU au declarat că doresc să rămână la guvernare alături de CDU, iar Merkel a fost sus-ţinută de ambele partide la o sesiune parlamentară de luni, la care Seehofer nu a fost prezent.
Alexander Dobrindt, liderul grupului parlamentar al CSU, a declarat că "un destin comun îşi arată valoarea atunci când este pus sub presiune".
Premierul landului Bavaria, membrul CSU Markus Soder, a spus: "Suntem pregătiţi pentru compromisuri. Pentru noi, ieşirea de la guvernare nu este o variantă".
Seehofer anunţase iniţial că intenţionează să demisioneze din funcţia de ministru de Interne, dar şi din conducerea partidului, pentru că este nemulţumit de acordul la care Merkel a ajuns cu liderii europeni privind migraţia.
Merkel a argumentat că acordul la care s-a ajuns cu Europa va avea acelaşi efect ca măsurile cerute de CSU de a trimite înapoi oamenii care au aplicat deja pentru azil într-un alt stat membru al UE.
Acordul Angelei Merkel, menit să-i salveze Guvernul, este deja criticat de unele ţări. Guvernul austriac a anunţat ieri că este pregătit "să ia măsuri pentru a-şi proteja frontierele", în urma unor restricţii vizând solicitanţi de azil anunţate de cancelarul german cu scopul de a soluţiona criza guvernamentală de la Berlin.
Pe de altă parte, în Germania, Angela Merkel va trebui să-şi convingă şi celălalt partener de coaliţie, Partidul Social Democrat (SPD, centru-stânga) să aprobe acordul. Însă, SPD şi-a amânat răspunsul, cerând timp să-l analizeze.
Dacă va refuza acordul, criza guvernamentală va reizbucni în ţară.
O reuniune la vârf între cei trei parteneri de coaliţie - CDU-ul Angelei Merkel, CSU-ul lui Seehofer şi SPD - era programată să aibă loc ieri seara.
Anterior, unul dintre specialiştii social-democraţi în migraţie, Aziz Bozkurt, a denunţat acordul spunând că acesta merge "complet în sensul extremei drepte".
Ecologiştii şi stânga radicală din Germania au catalogat "centrele de tranzit" avute în vedere la frontieră drept "lagăre de internare" a migranţilor, o trimitere la trecutul nazist al ţării.
Social-democraţii au refuzat în mod categoric - în urmă cu trei ani - asemenea centre, despre care s-a dis-cutat deja la acea vreme, în faţa afluxului de solicitanţi de azil.
Angela Merkel se află, aşadar, în continuare sub presiune.