Merkel rezolvă problema datoriilor statului către firmele germane

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 13 octombrie 2010

Merkel rezolvă problema datoriilor statului către firmele germane

Cancelarul Angela Merkel a obţinut promisiunea premierului Emil Boc că statul îşi va achita datoriile faţă de firmele germane

În schimb, Germania promite liberalizarea pieţei muncii şi sprijin pentru proiectele europene ale ţării noastre

Premierul Emil Boc i-a dat asigurări cancelarului german Angela Merkel că statul român îşi va achita datoriile inclusiv faţă de firmele germane şi că investitorii vor fi sprijiniţi în continuare prin menţinerea cotei unice de impozitare la 16%, neimpozitarea profitului reinvestit şi parteneriat public-privat.

Potrivit Mediafax, Emil Boc a declarat la finalul întrevederii cu Angela Merkel: "În ceea ce priveşte cadrul care vizează dezvoltarea mediului de afaceri, România va continua să promoveze trei măsuri importante care vizează susţinerea atragerii investitorilor germani în ţara noastră: menţinerea cotei unice de impozitare la 16%, neimpozitarea profitului reinvestit, adoptarea legii parteneriatului public-privat ce va permite dezvoltarea unor importante proiecte comune româno-germane pentru modernizarea infrastructurii din România".

Premierul a arătat totodată că a dis-cutat cu oficialul german despre posibilitatea extinderii cooperării bilaterale în domenii precum transporturile, turismul, agricultura, energia regenerabilă: "Am discutat şi despre faptul că statul român face toate eforturile ca să îşi onoreze obligaţiile financiare pe care le are faţă de firme, inclusiv faţă de firmele germane, astfel încât datoriile pe care statul le are faţă de aceste firme să nu constituie un element de blocaj în economie".

Premierul Boc i-a mai spus cancelarului german că Guvernul va continua măsurile de reformă începute, în pofida costurilor politice, pentru ca România să poată fi privită la nivel internaţional ca un partener credibil în ceea ce priveşte controlul deficitului bugetar.

Întrebată la rândul său de jurnalişti dacă a discutat cu premierul Boc despre datoriile în valoare de 143 milioane euro faţă de firmele germane şi dacă a primit un răspuns pozitiv, Angela Merkel a confirmat: "Am discutat şi am subliniat că astfel de situaţii se răspândesc şi nu sunt productive pentru climatul investiţional. Considerând aceste restricţii privind bugetul public, totuşi prim-ministrul a afirmat că, pas cu pas, aceste cazuri vor fi tratate în sensul unui climat investiţional îmbunătăţit. Important este să nu rămână nişte cazuri vechi şi să avem o situaţie cu dificultăţi altfel de cât este cazul".

Surse apropriate discuţiilor mai susţin că Angela Merkel i-a transmis premierului Emil Boc, în discuţia de la Guvern, că investitorii germani sunt preocupaţi şi de modul în care sunt acordate în România contractele publice şi reclamă că procedurile aferente achiziţiilor publice nu sunt transparente

Ce ne promit nemţii

Germania va liberaliza piaţa muncii pentru lucrătorii sezonieri, începând cu 1 ianuarie 2011, a afirmat premierul Emil Boc, la sfârşitul întâlnirii cu cancelarul german Angela Merkel. "Salutăm decizia Germaniei de a liberaliza piaţa muncii pentru lucrătorii sezonieri, de la 1 ianuarie 2011", a spus Boc. Germania se numără printre statele membre UE care menţin restricţii pentru muncitorii români şi bulgari. De asemenea, Angela Merkel a mai susţinut că Germania va susţine ţara noastră pentru o mai consistentă integrare în Uniunea Europeană. Privind aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen, Angela Merkel a subliniat că Germania va aprecia echitabil realizările României din ultimii ani în ceea ce priveşte aderarea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb