"Pe 2 iunie va fi sărbătorită Ziua Republicii Italiene, o zi deosebit de importantă pentru noi, italienii. Este ziua în care a luat naştere Republica noastră, fondată în 1946 la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Este o zi în care celebrăm libertatea, democraţia şi unitatea Italiei, amintindu-ne şi de cei care au luptat pentru libertatea şi independenţa Italiei, de cei care şi-au sacrificat viaţa pentru a ne apăra valorile şi libertatea noastră.
Astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să continuăm să apărăm aceste valori şi să lucrăm în sinergie pentru un viitor mai bun. Credem într-un model de ţară mai echitabil şi mai incluziv, în care toate persoanele să aibă aceleaşi oportunităţi iar diversitatea să fie văzută ca o moştenire care trebuie păstrată.
Sărbătorind Ziua Republicii Italiene, din România, reuşim să păstrăm vie legătura cu patria şi cu istoria noastră. Italia are o lungă tradiţie de valori precum familia, prietenia, solidaritatea şi frumuseţea. Aceste valori sunt foarte importante şi în România, iar schimbul cultural poate contribui la consolidarea acestor legături.
Celebrarea Zilei Republicii Italiene aici în România ne permite să consolidăm legăturile dintre cele două ţări, care au o istorie comună şi împărtăşesc numeroase tradiţii şi valori. De asemenea, ne permite să recunoaştem şi să apreciem contribuţia italienilor care trăiesc aici şi care au contribuit la progresul şi dezvoltarea ţării. Italienii care locuiesc în România au contribuit, de fapt, în mod semnificativ la dezvoltarea României în diferite sectoare, precum economia, cultura, ştiinţa şi tehnologia.
Pe plan economic, numeroase companii italiene au investit în România, creând locuri de muncă şi contribuind la creşterea economiei locale. Mai mult, mulţi italieni au început afaceri de succes în România, contribuind la crearea de noi produse şi servicii.
Şi în domeniul culturii, Italia a lăsat o amprentă semnificativă asupra României. Numeroşi artişti, muzicieni şi scriitori italieni şi-au expus lucrările în România, contribuind la difuzarea culturii italiene în ţară. Vreau să amintesc recenta participare a Italiei la Bookfest 2023, în calitate de invitat de onoare, ce a adus în România numeroase edituri şi scriitori italieni.
O mărturie concretă a legăturii extraordinare dintre cele două ţări, Italia şi România, se regăseşte şi în predarea limbii italiene în şcolile şi universităţile din România. Un exemplu virtuos este Şcoala Italiană «Aldo Moro» care oferă un parcurs educaţional complet până la liceu în limba italiană, la care se adaugă o ofertă educaţională universitară inovatoare, ce include Business School la cel mai înalt nivel internaţional, datorită prezenţei recente a Universităţii LUISS Guido Carli din Roma, direct în România.
În ştiinţă şi tehnologie, am contribuit la dezvoltarea multor tehnologii inovatoare în România, lucrând în colaborare cu universităţi şi companii locale. În acest sens, aş dori să evidenţiez crearea Centrului Italian de Excelenţă «Leonardo Da Vinci», al Confindustria România, deschis în colaborare cu Universitatea Babeş - Bolyai din Cluj Napoca, în cadrul căruia companiile cu capital italian asociate la Confindustria România. interacţionează cu mediul universitar în mod constant, creând o relaţie duală cu studenţii încă din primul an de curs, fără a aştepta anul de absolvirii.
În acelaşi timp, doresc să evidenţiez cum comunitatea românească din Italia a contribuit semnificativ la creşterea societăţii noastre, în diverse sectoare, inclusiv prin participarea activă la viaţa comunităţilor locale. În acest climat italo-român de fraternitate între popoare, le doresc tuturor o zi fericită a Republicii Italiene".