Meta va înlocui verificatorii de fapte din SUA cu un sistem de "note comunitare" similar cu cel al platformei X, conform anunţului făcut de CEO-ul Mark Zuckerberg, relatează euronews. Această schimbare marchează o revenire la principiile libertăţii de exprimare şi simplificarea politicilor de conţinut, vizând eliminarea părtinirilor politice şi reducerea restricţiilor pentru utilizatori.
"Alegerile recente par, de asemenea, să marcheze un punct de cotitură culturală spre prioritizarea din nou a libertăţii de exprimare", a spus Zuckerberg într-un mesaj video postat pe Facebook.
Preşedintele ales al SUA, critic al Facebook, a numit platforma "inamic al poporului" şi a lansat Truth Social în 2022, după ce a fost interzis pe alte reţele. Zuckerberg a anunţat că Meta va colabora cu Trump pentru a rezista încercărilor ţărilor de a reglementa platformele de social media, criticând legile europene care împiedică inovaţia.
Comentariile lui Zuckerberg survin după victoria lui Donald Trump în alegerile din noiembrie, preşedintele ales fiind un critic al Facebook. Zuckerberg a anunţat că Meta va lucra cu Trump pentru a contracara reglementările internaţionale. Europa, prin Legea Serviciilor Digitale (DSA), impune platformelor mari să combată conţinutul ilegal şi să reducă dezinformarea electorală.
Schimbările în sistemul de verificare al Meta se aplică momentan doar în SUA. Zuckerberg a declarat că verificatorii de fapte vor fi înlocuiţi cu un sistem de "note comunitare" asemănător platformei X, unde utilizatorii pot adăuga context postărilor înşelătoare, iar comunitatea evaluează utilitatea acestora.
CEO-ul Meta a criticat verificatorii de fapte, considerându-i "prea părtinitori politic" şi afirmând că aceştia "au distrus mai multă încredere decât au creat". Totuşi, sistemul de note comunitare de pe platforma X, pe care Meta îl adoptă, a fost criticat pentru ineficienţa în combaterea dezinformării. Un raport CCDH din anul trecut a arătat că aproape 75% dintre notele comunitare corecte de pe X nu erau vizibile tuturor utilizatorilor, iar unele postări înşelătoare au acumulat mai multe vizualizări decât notele corective.
Meta, compania-mamă a Facebook şi Instagram, va simplifica politicile de conţinut şi va elimina restricţii pe teme precum imigrarea şi genul, conform declaraţiilor lui Zuckerberg. CEO-ul a precizat că Meta va reduce utilizarea filtrelor de conţinut pentru a se concentra pe încălcările "ilegale şi de mare gravitate". Filtrele vor avea nevoie de un nivel mai mare de încredere înainte de a elimina postări, reducând astfel erorile de eliminare accidentală.
Meta a făcut schimbări majore după alegerea lui Trump, înlocuindu-l pe Nick Clegg cu Joel Kaplan, fost colaborator al lui George W. Bush, ca şef global pentru afaceri. Kaplan a declarat într-un interviu pentru Fox News că ceea ce poate fi spus la TV sau în Congres ar trebui să fie permis şi pe Facebook şi Instagram.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.01.2025, 21:12)
Si Mark Zuckerberg se lipeste de coruptul,
penalul,nazistul si prietenul lui Putin finantand
gras campania in alegeri ca si Elon Musk,
ce vremuri nasoale ptr. democrati