Meteoritul s-a transformat în buldozer

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Politică / 15 martie

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Cristian Popescu Piedone, apărut într-adevăr în mod neaşteptat ca un meteorit în cursa pentru Primăria Generală a Capitalei, îşi pulverizează literalmente adversarii. Odată coborât pe pământ, Piedone s-a transformat într-un buldozer şi se îndreaptă cu o siguranţă remarcabilă spre victorie. Măsurătoarea comandată şi făcută publică de Nicuşor Dan nu a fost un truc electoral. Ci o realitate.

Piedone a dat peste cap fără nici cea mai mică ezitare toate calculele, e adevărat, extrem de aproximative şi de bâlbâite, pe care şi le-au făcut partidele sau cei care şi-au anunţat participarea la această cursă. Chiar dacă este de la distanţă cea mai importantă localitate a României, chiar dacă va juca un rol important în clasamentul general, motivele pentru care analiştii îi consacră Capitalei o bună parte din consideraţiile privind campania electorală sunt generate tocmai de caracterul cu totul şi cu totul atipic al acestei competiţii. Şi aceasta este tema pe care o voi dezvolta în cele ce urmează. De la Traian Băsescu încoace, din momentul în care acesta, intrat practic ultimul în cursa pentru Bucureşti, şi-a lipit pe toţi stâlpii un afiş electoral cu faţa tăiată şi având un text simplu - "Vin la Primărie!" - Capitala României nu s-a mai confruntat până la Piedone cu o competiţie într-o asemenea măsură ieşită din toate tiparele. În afara manualelor. Să facem o rapidă fotografie a tabloului general, pentru a înţelege forţa de neoprit a impactului generat de Cristian Popescu Piedone. Aveam un primar în funcţie, Nicuşor Dan, pe bună dreptate hulit de cei mai mulţi bucureşteni, dar susţinut încă, în ciuda contraperfomanţelor sale, de aproape 30% dintre aceştia. Şi asta în condiţiile în care PNL, fără de care nu ar fi putut câştiga Primăria Generală, şi-a luat de mult mâna de pe el. Cum-necum, într-o uşoară derivă, Nicuşor Dan continuă să plutească şi ridică pretenţii pentru un nou mandat. La putere avem o coaliţie aparent extrem de puternică, PSD-PNL, în care de luni de zile se discută, pornind tocmai de la situaţia specială din Bucureşti, un proiect al comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare, prin promovarea în poziţiile relevante, cum este în mod cert Bucureştiul, a unor candidaţi comuni, susţinuţi de ambele partide. Comasarea mizează pe susţinerea pe care primarii şi consilierii aflaţi în cursă o pot genera în ceea ce-i priveşte pe candidaţii la europarlamentare, înghesuiţi pe liste comune. Dar în mod cert s-a avut în vedere şi o victorie în principalele oraşe ale României şi în primul rând în Bucureşti, prin susţinerea unor candidaţi comuni. Nu a fost să fie.

Gabriela Firea, care în afara oricărei discuţii a fost în toţi aceşti aproape patru ani omul politic cel mai puternic creditat de către cetăţeni şi care a reuşit să treacă cu bine şi peste uriaşul scandal al azilurilor groazei, este brusc abandonată de propriul partid. Marcel Ciolacu nu o vrea şi pace. Şi nu vrea pentru că Firea joacă în tandem cu Paul Stănescu, din ce în ce mai hăituit de către DNA, după ce pe sub nasul Guvernului a făcut o nevăzută, schimbând în beneficiul propriu regimul juridic a zeci de mii de hectare de mlaştini şi de terenuri lipsite de vegetaţie. Dar vânarea lui Stănescu şi a grupului său ilegitim de interese de către DNA este doar un pretext. În fond, la vârful PSD continuă o bătălie acerbă pentru putere, în care circumstanţele au făcut ca Gabriela Firea să se plaseze în tabăra greşită. Fără sprijinul real şi nu doar enunţat al partidului, ea nu are nicio şansă de a obţine procentele necesare pentru a câştiga alegerile. Dar este totuşi preşedinte cu acte în regulă al puternicei organizaţii PSD Bucureşti, cea mai puternică filiala din ţară, poziţie din care poate încurca în mod fatal calculele lui Ciolacu. La PNL, preşedintele filialei Bucureşti, de astă dată interimar, nu bătut în cuie, cu acte în regulă, este Sebastian Burduja. Care mult timp a condus organizaţia PNL a Sectorului 1. Un tânăr ambiţios, bine înşurubat în sistem, şi calculat şi ponderat în declaraţiile politice pe care le face. Fără doar şi poate, el este susţinut de întreg bazinul electoral liberal din Capitală. Dar nu este suficient. Fără susţinerea PSD, care nu-i va fi oferită, nici el nu poate câştiga Primăria Generală. Spre deosebire însă de Gabriela Firea, Sebastian Burduja are o ieşire de rezervă, care s-ar putea dovedi excelentă din multe puncte de vedere. Şi anume renunţarea la candidatura pe Bucureşti şi accesarea unei candidaturi mai sigure, cea a poziţiei de primar al Sectorului 1, în locul lui Clotilde Armand, care este din ce în ce mai scurtcircuitată. Alţi candidaţi cu adevărat relevanţi pentru Bucureşti nu există.

În aceste condiţii, Cristian Popescu Piedone, care a trecut cu bine peste un oribil abuz juridic montat împotriva sa, care a câştigat o primărie, unde a rămas în continuare extrem de apreciat şi apoi primăria Sectorului 5, unde de asemenea este apreciat de cetăţeni, un personaj dintr-o bucată, care se exprimă pe înţelesul oamenilor şi şi-a dovedit calităţile de bun gospodar, intră în această campanie electorală ca un elefant într-un magazin de porţelanuri, dărâmă totul în jur şi creează sentimentul invincibilităţii. Dacă nu vom avea încă o surpriză de proporţii în competiţia pentru Bucureşti - şi nu văd de unde mai apare vreun meteorit - Piedone calcă totul în picioare şi-şi trimite rând pe rând adversarii la plimbare.

Rezultatul este că PNL pierde un fief extrem de important - să nu uităm că aducerea lui Nicuşor Dan a fost jucată ca o victorie liberală -, PSD, la rândul său, e silit să-şi ia adio de la cel mai important trofeu electoral cu excepţia prezidenţialelor, toate celelalte partide ies din cărţi şi urmează, fireşte, ca în PSD cuţitele să fie scoase de sub masă şi să asistăm la o răfuială la sânge la vârful partidului.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. „Piedone” chiar daca nimeni nu se astepta sa devina „ dragonul ” nu face altceva decit sa il oblige pe N.D. spre a renunta la statul de independent .Daca sondajele evocate de autor isi vor mentine punctele procentuale atunci Piedone va deveni favoritul Aliantei aflate la guvernare cu conditia obligatorie de a nu aparea in Media alte noi acuze..Burduja cistiga usor Primaria Sectorului unu .Dealtfel daca Bucurestii ar fi ramas un oras inchis Burduja ar fi cistigat usor Primaria Capitalei el posedind eleganta ce le lipseste total celorlati candidati .Daca Burduja nu intra in cursa pentru niciuna dintre Primariile sectoarelor Bucurestilor Burduja poate fi o surpriza placuta in alegerile Prezidentiale acolo unde , din postura de Secretar General al NATO, Iohannis va avea un cuvint greu de spus ,.

    "abuz juridic", la ceea ce (nu) a facut Piedone si care a dus -prin neglijenta si icompetenta la dezartul de la Colectiv.

    Nu am vazut nicaieri sa fi fost exonerat de faptele pentru care a fost acuzat si condamnat.

    Mi se pare mai mult tupeu maxim din partea lui sa ceara inca un vot "Colectiv", ceva asemanator cu cazul Chereches in partea lui de inceput cand a fost votat, in inchisoare fiind. 

    un carciumar iesit din puscarie pentru SRS este un buldozer si , bla , bla . bucurestenii sint cei mai avizati alegatori nu se iau dupa sondaje ca stim toti ce contin , minciuni .

    1. ...

    pe Piedone "lupul jalnic" il cunoastem, stim ce-i poate pielea....vai si amar de viata noastra.

    Socul meu e Burduja, personaj de-o obraznicie nemaiintalnita in ciuda faptului ca se lauda cu educatia aleasa primita intr-o familie de intelectuali.Burduja este o adevarata hiena infometata venita din SUA sa ne induioseze cu dragostea ce ne-o poarta...

    Nicusor Dan, te stimez cu fiecare zi mai mult ! 

    1. Colectiv a fost folosit politic pentru majoritatea dobândită de către dulap. De la plăcuța suedeză și la versurile dulapului împotriva PeSeDe, a adus PSD la guvernare, iar Piedone a stat prin pârnaie din inerție.

    Vizualizați profilul pentru Valeriu Nicolae

    Valeriu Nicolae 

    Ex- Special Representative of the Secretary General of the Council of Europe 

    4z 

    E posibil să angajăm un mitoman, unul de minte până și despre locul unde s-a născut, fiul unuia dintre cei mai importanți secucomuniști care era dus și luat de la școală cu Mercedesul, om care nu a reușit să termine liceu și un ‘oț plin de tupeu șef pe București. Unul care îl reprezintă cu nesimțirea tipică pe turnătorul dan varan voiculescu, om legat solid de clanurile mafiote, unul care a înșelat în toate felurile posibile de la carnetul de conducere la diplomele de liceu și facultate șef peste cel mai bogat oraș din România. Povestea lui piedone e ca și cum ar fi vomat șoșoacâ peste diareea de aur a lui georgică. Trebuie să fiți fie total duși cu capul dacă vă trece prin cap opțiunea asta, fie să fiți și voi hoți. Bun, presupunem că nu ați știut. Acum știți. Numai hoți aleg hoți! Nu fiți hoți! Faptul că Măruță îl spala pe finul lui Piedone foarte profesionist nu schimbă faptul că omul este un hoțoman 

    1. Vezi și tu partea plină a paharului, după alegeri, 2-3 copii vor beneficia de meditații din partea lui Plicușor.

    Nicusor se face din ce in ce mai mic. A fost o rusine de primar. Faptul ca e neglijent cu el a demonstrat ca e neglijent si cu orasul. A fost si dispretuitor cu privire la sarbatorile crestine, incercand sa-si impuna ateismul sau alegatorilor.Sper ca majoritatea alegatorilor sa nu-l voteze si a doua oara ca pe Iohanis.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb