Ministerul Finantelor (MF) a atras aproape 1,7 miliarde lei şi, respectiv, peste 311 milioane euro (valori însumând peste 3,2 miliarde lei - 650 milioane euro), prin a patra ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), conform unui comunicat remis redacţiei.
"Pentru a doua oară în acest an, au fost investite sume record pentru emisiunile Programului FIDELIS. Cele peste 230.000 de subscrieri în titlurile de stat FIDELIS de până acum se integrează perfect în dinamica investiţiilor persoanelor fizice pe piaţa de capital şi reuşesc să atragă surse importante de finanţare pentru statul român. Instrumentele oferite în cadrul acestui program sunt îmbunătăţite constant pentru a ne adapta cerinţelor investitorilor. În ceea ce priveşte componenta socială, ne mândrim cu cei peste 11.000 de donatori-investitori care au subscris până acum peste 1,4 miliarde lei. Ca element de noutate, această ediţie, în afară de instrumentul dedicat donatorilor, a adus scadenţa de 5 ani, pentru cei ce urmăresc investiţii de lungă durată, cu risc minim şi dobândă competitivă", a declarat Marcel Boloş, Ministrul Finanţelor.
"Felicităm Ministerul Finanţelor pentru succesul remarcabil obţinut în cadrul celei de-a 18-a oferte publice de vânzare a titlurilor de stat Fidelis. Atragerea unei sume record de peste 3,2 miliarde lei demonstrează încrederea investitorilor români în stabilitatea şi perspectivele economice ale ţării noastre. Interesul în creştere al investitorilor a fost vizibil şi în numărul de ordine de subscriere, care a depăşit în premieră pragul de 20.000. Această realizare consolidează parteneriatul dintre statul român şi piaţa de capital şi subliniază importanţa diversificării portofoliului de investiţii. Prin intermediul titlurilor de stat Fidelis, investitorii au acces la o clasă de active stabilă şi cu randament atractiv, contribuind astfel la dezvoltarea economiei româneşti", a declarat Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.
"Ministerul Finanţelor a demonstrat încă o dată că România este o destinaţie atractivă pentru investiţii, suma totală de peste 10 miliarde lei atrasă în acest an reprezentând aproape o treime din suma totală atrasă în ultimii cinci ani. Cele două recorduri stabilite în acest an, în ediţiile din aprilie şi august, de peste 3 miliarde lei fiecare, reprezintă o creştere importantă faţă de anii precedenţi şi subliniază succesul continuu al programului Fidelis. Felicităm Ministerul Finanţelor pentru această realizare, sindicatul de brokeri care a intermediat oferta şi partenerul emisiunii Rock FM pentru contribuţia la promovarea programului şi la creşterea gradului de conştientizare a publicului cu privire la importanţa investiţiilor în titlurile de stat şi a donării de sânge", a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.
Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager şi Intermediar) şi Banca Transilvania (Grup de Distribuţie), precum şi Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate şi prin 11 participanţi eligibili.
"Suntem foarte bucuroşi de stabilirea unui nou record al sumelor atrase în cea mai recentă emisiune din programul Fidelis. Dobânzile atractive şi gradul ridicat de recurenţă al acestui produs sporesc încrederea investitorilor, iar aşteptarile globale de temperare a dobânzilor de referinţă au susţinut volumele în creştere pentru ediţiile recente. Contribuţia acestor exerciţii susţinute, prin care piaţa locală are oportunitatea de investire şi economisire, se manifestă prin cifrele în creştere şi prin fluidizarea proceselor de subscriere în cadrul ofertelor", a spus Vlad Pintilie, Directorul General Adjunct al BT Capital Partners.
"Cu cea de-a 18-a ediţie a programului Fidelis, vedem cum acesta a devenit un pilon de încredere pentru investitorii de retail din România. Participarea constantă şi interesul sporit arată că românii înţeleg beneficiile acestui instrument financiar, care continuă să ofere randamente atractive într-un context economic volatil. Fidelis nu este doar un program de succes, ci şi o dovadă a maturizării pieţei locale de capital", a declarat Nicoleta Ruxandescu, Director Unitatea de Investiţii şi Pieţe de Capital din cadrul Alpha Bank România.
"Fiind la a 18-a emisiune în ultimii patru ani, titlurile Fidelis s-au consacrat drept instrument indispensabil în demersurile investitorilor de retail de optimizare a deciziilor de management de portofoliu. De un astfel de instrument era cu atât mai mult nevoie într-un mediu cu vizibilitate relativ redusă pe pieţele financiare, cu dobânzi pe un palier ridicat pentru mult timp şi cu bursele de valori în zona de maxime istorice. În acest fel, investitorii de retail îşi pot schimba neîngrădit alocările între instrumente cu venit fix şi acţiuni în portofolii, fapt esenţial pentru funcţionalitatea unor strategii de investiţii active. Pentru Ministerul Finanţelor, titlurile de stat Fidelis au devenit reprezentative în strategia de finanţare a statului român, fiind în acelaşi timp şi un instrument de referinţă la care sunt raportate inevitabil şi produsele de economisire clasice din sistemul bancar", a afirmat Irina Neacşu, Director Executiv Corporate Finance BRD - Groupe Societe Generale.
" Emisiunile Fidelis au un rol esenţial în atragerea populaţiei către piaţa de capital, oferindu-le o oportunitate accesibilă, cu un grad crescut de siguranţă, pentru plasarea economiilor. BCR este partener pe termen lung în acest demers, iniţiat de Ministerul Finanţelor şi BVB, şi ne bucurăm că împreună putem să creştem o comunitate de investitori activi şi bine informaţi. De altfel, prin achiziţia de titluri de stat, cetăţenii contribuie direct la finanţarea bugetului de stat şi la proiectele mari de infrastructură. Vorbim despre o implicare activă în economia naţională, mai departe de dezvoltarea educaţiei investiţionale în rândul populaţiei", a declarat Andrei Ionuţ Popescu, Director Executiv Pieţe Financiare BCR.
În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 8 - 20 august, românii au plasat un număr record de ordine de subscriere, de 20.309, atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât şi pentru cele în euro.
Caracteristicile titlurilor de stat sunt prezentate în tabelul următor:
Veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital nu sunt impozabile.
În emisiunea de titluri de stat Fidelis au putut investi persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.
Informaţii utile despre titlurile de stat FIDELIS - întrebări şi răspunsuri
Unde găsesc titlurile pe care le-am cumpărat în ofertă?
Dacă au fost subscrise printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiţii financiare, titlurile de stat sunt înregistrate în evidenţele Depozitarului Central în numele deţinătorului. În cazul în care titlurile de stat au fost cumpărate în baza unui contract de prestări servicii de investiţii financiare, printr-o bancă sau societate de brokeraj autorizată să tranzacţioneze la Bursa de Valori Bucureşti, titlurile de stat sunt în contul de tranzacţionare al deţinătorului.
Ce fac cu titlurile de stat?
Acestea pot fi păstrate până la maturitate sau deţinătorii le pot vinde sau pot să cumpere şi altele în orice şedinţă de tranzacţionare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizaţi (bancă sau societate de brokeraj) să tranzacţioneze la BVB.
Dacă deţinătorii doresc să păstreze titlurile de stat, aceştia au două opţiuni:
• Vor primi dobânda anual, iar la maturitate li se va returna principalul într-un cont bancar transmis Depozitarului Central, în cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiţii financiare.
• Pot deschide un cont de tranzacţionare la o bancă sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestări servicii de investiţii financiare şi pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central în acest cont de tranzacţionare. În acest caz deţinătorii vor avea titlurile de stat în contul de investiţii în care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.
Cum pot să vând sau să mai cumpăr titluri de stat după ce oferta s-a încheiat?
Tranzacţiile la BVB au loc între cumpărători şi vânzători prin intermediul platformei de tranzacţionare. Pentru a putea cumpăra sau vinde, investitorii trebuie să aibă un cont de tranzacţionare la o bancă sau societate de brokeraj. Lista intermediarilor autorizaţi să tranzacţioneze la BVB este disponibilă AICI.
Unde pot vedea preţul curent al titlurilor?
Preţul poate fi verificat în orice moment pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, www.bvb.ro, introducând simbolurile de mai jos în căsuţa de [ Căutare ] de pe pagina principală:
R2508B - pentru titlurile de stat pentru donatori, în lei şi cu maturitate de 1 an
R2508A - pentru titlurile de stat în lei cu maturitate de 1 an
R2908A - pentru titlurile de stat în lei cu maturitate de 5 ani.
R2508BE - pentru titlurile de stat în euro cu maturitate de 1 an
R2908AE - pentru titlurile de stat în euro cu maturitate de 5 ani.