Ministerului Finanţelor vrea ca noul administrator al Fondului Proprietatea (FP) să dezvolte o strategie având la bază un portofoliu de participaţii solid, motiv pentru care a solicitat "conservarea portofoliului actual administrat" al FP, se arată în răspunsul ministerului către ziarul BURSA.
Finanţele ne-au transmis: "În contextul convocării şedinţei Adunării Generale a Acţionarilor la Fondul Proprietatea pentru data de 26 martie 2023, Ministerul Finanţelor, în conformitate cu prevederile Legii Societăţilor nr. 31/1990 cu modificările şi completările ulterioare, a solicitat completarea ordinii de zi cu mai multe puncte.
Printre punctele introduse pe ordinea de zi, Ministerul Finanţelor a solicitat ca « aprobarea Strategiei Fondului aplicabilă perioadei de mandat 1 aprilie 2024 şi până la 31 martie 2025 să cuprindă conservarea portofoliului actual administrat de Franklin Templeton International Services».
Astfel, prin sintagma «conservarea portofoliului actual administrat», Ministerul Finanţelor a avut în vedere conservarea participaţiilor deţinute de Fondul Proprietatea în cadrul companiilor din portofoliu, astfel încât noul administrator să poată dezvolta o strategie a Fondului, pe termen mediu şi lung, având la bază un portofoliu de participaţii solid".
Astfel, din răspunsul Finanţelor reiese că solicitarea se referă doar la deţinerile FP în companii şi nu include numerarul de care dispune fondul.
Astăzi, acţionarii FP vor decide cu privire la termenii contractului de administrare dintre fond şi Franklin Templeton pentru încă un an, inclusiv politica de remunerare, puncte completate cu solicitările Ministerului Finanţelor privind "modificarea comisionului de administrare de bază al Franklin Templeton la 1,35%" şi "conservarea partrimoniului FP". Completările introduse pe ordinea de zi la cererea Finanţelor sunt alternative celor propuse iniţial de administrator, astfel încât se află separat pe ordinea de zi.
De asemenea, acţionarii vor mai vota numirea pentru o perioadă de trei ani a doi membri ai Comitetului Reprezentanţilor Fondului Proprietatea, ca urmare a expirării mandatelor lui Nicholas Paris şi Omer Tetik.
Pe lângă Nicholas Paris, al cărui mandat actual expiră în data de 6 aprilie, s-au înscris Marian Cristian Mocanu, Dorin Alexandru Badea şi Raluca Ana-Maria Nicolescu. Pentru postul ocupat în prezent de Omer Tetik, al cărui mandat expiră de asemenea în 6 aprilie, s-au înscris Marian Cristian Mocanu, Marius Alin Andrieş,
Daniela Nemoianu şi Raluca Ana-Maria Nicolescu.
Alin Andrieş este secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor, motiv pentru care Consiliul Reprezentanţilor FP consideră că acesta este un candidat eligibil dar nu şi independent prin prisma funcţiei publice deţinute.
La finele lunii februarie, Fondul Proprietatea avea un activ net de 2,33 miliarde lei, cele mai mare deţineri fiind participaţiile în companiile Aeroporturi Bucureşti, Porturi Constanţa şi Salrom.
1. Lichidarea FP
(mesaj trimis de Theraflu în data de 26.03.2024, 05:23)
Are cineva o situatie cu portofoliul FP la momentul preluarii administrarii de catre FT si ce valoare ar fi avut astazi ? Ce a adust FT la FP ?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.03.2024, 09:15)
E normal ce se intimpla. Fondul Proprietatea apartine statului roman, actionar minoritar, legiuitor, arbitru si jucator.
Asta in timp ce premierul Ciolacu curteaza investitorii de peste mari si tari sa investeasca in paradisul fiscal numit Romania.
(A se vedea si SN Damen Mangalia.)
2.1. Fp (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Anca în data de 26.03.2024, 15:42)
Ce a făcut statul român din 90 încoace? A falimentat și a vândut fabrici, uzine , agricultura, șantiere. Asta vot și acum. Interesele lor. De la ații am mai văzut un divident dacă vine statul român, aleluia.praful se alege. Împart între ei și gata
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.03.2024, 16:37)
Asa e! A vindut fabrici si uzine. Dar uite ce mall-uri si proiecte imobiliare minunate au rasarit pe acele terenuri!