Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras, ieri, 750 milioane lei, prin certificate cu scadenţa la un an. Randamentul a fost în stagnare faţă de licitaţia precedentă, de 5,02%, reprezentând cel mai redus nivel plătit la împrumuturile în lei din piaţa internă.
Banca centrală a menţinut săptămâna trecută rata de politică monetară la 5,25% pe an, marcând astfel o întrerupere a ciclului de reduceri consecutive de dobândă începută în noiembrie anul trecut, din cauza celor mai recente evenimente politice interne.
Şeful băncii centrale a punctat că la nivelul BNR nu s-a dorit oprirea ciclului de reducere a ratei dobânzii de politică monetară.
Relaxarea politicii monetare şi injecţiile de lichiditate efectuate de BNR, prin operaţiunile repo, au ajutat la îmbunătăţirea condiţiilor de lichiditate pe piaţa monetară şi la reducerea costurilor de credit. În cazul certificatelor de trezorerie, randamentele au coborât sub rata dobânzii de politică monetară încă de la finalul lunii februarie, iar la operaţiunea din aprilie şi cea de luni Trezoreria a plătit cel mai redus randament, de 5,02%.
• BNR a împrumutat patru bănci comerciale cu 1,474 miliarde euro pentru o săptămână
Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat ieri patru bănci comerciale cu 6,492 miliarde lei (1,474 miliarde euro), pentru şapte zile, printr-o licitaţie repo, la dobânda de politică monetară de 5,25% pe an.
O sumă mai mare a fost împrumutată de BNR la 12 martie, când patru bănci au luat 6,724 miliarde lei (1,544 miliarde euro).
Trezoreria şi-a planificat pentru luna mai să atragă 3,8 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă, cu 22% sub suma împrumutată în luna aprilie, de 4,9 miliarde de lei.
Licitaţia de luni este singura pentru vânzare de certificate de trezorerie, cei mai mulţi bani urmând să fie împrumutaţi prin patru emisiuni de obligaţiuni cu scadenţă de 2, 4, 5 şi 7 ani.