MFP ÎNCĂ NU A TRIMIS BNR DOCUMENTAŢIA REFERITOARE LA NOUA CONDUCERE CEC BANK Surse: "Lucian Anghel ar urma să fie preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 noiembrie 2015

Surse: "Lucian Anghel ar urma să fie preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe"

Anghel, care fusese nominalizat pentru funcţia de director-prim-vicepreşedinte al CEC Bank şi care s-a retras ulterior, nu a comentat informaţia

Teodorovici: "Nominalizările pentru locurile libere din fruntea CEC Bank vor fi făcute de noul ministru al finanţelor"

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) nu a transmis nici până acum Băncii Naţionale a României (BNR) documentaţia referitoare la persoanele nominalizate pentru noua conducere a CEC Bank, în vederea obţinerii avizului de la Banca Centrală, a spus, miercuri, Eugen Teodorovici, fostul ministru al finanţelor publice.

Domnia sa anunţa, în urmă cu mai bine de o lună, că, la data respectivă, urma să trimită documentaţia către BNR.

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din Banca Centrală, ne-a precizat, în mai - când Enache Jiru, secretar de stat în MFP, a fost nominalizat de acţionarii CEC Bank să preia funcţia de Director general - Preşedinte al Consiliului de Administraţie, deţinută în prezent de Radu Graţian Gheţea -, că, în funcţie de cât de repede va primi BNR referinţele legate de persoanele nominalizate la conducerea CEC Bank, procedura de avizare poate dura până la câteva luni. Domnia sa ne-a declarat, la acea vreme: "Au fost cazuri în care am dat avizul în două-trei săptămâni şi cazuri în care am avizat persoanele respective în trei-patru luni, pentru că a trebuit să aşteptăm ca referinţele să vină din străinătate. În cazul de faţă, nu este nimeni care să fi lucrat în alte ţări, astfel încât nu cred că vom avea probleme".

Domnul Cinteză ne-a mai precizat că cei nominalizaţi vor participa la un interviu, Banca Naţională a României acordând avizele în funcţie de rezultatele acestuia.

Fiecare membru al conducerii băncii va fi schimbat atunci când persoana numită pentru respectiva funcţie va primi girul BNR, fără să depindă de momentul în care Banca Centrală acordă avizele celorlalţi reprezentanţi din management, ne-a mai spus domnia sa.

Surse apropiate situaţiei ne-au explicat că documentaţiile necesare obţinerii avizelor nu au fost transmise Băncii Centrale, întrucât echipa nominalizată pentru conducerea băncii de stat s-a descompletat între timp, după ce Lucian Anghel a decis să se retragă, la jumătatea acestei veri.

AGA CEC Bank îl nominalizase pe Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pe funcţia de director-prim-vicepreşedinte al CEC Bank, deţinută în prezent de Andrei-Liviu Stamatian.

Surse din piaţă ne-au spus că domnul Anghel ar urma să ocupe fotoliul de preşedinte al BCR Banca pentru Locuinţe, în prezent fiind şef la BCR Pensii.

Lucian Anghel nu a dorit să comenteze informaţia.

Mandatul lui Lucian Anghel la BVB este pe sfârşite, întrucât acesta a fost ales preşedinte al Consiliului de Administraţie al Bursei pe 9 ianuarie 2012 pentru un mandat de patru ani. În prezent, Lucian Anghel deţine şi funcţia de director general al BCR Pensii, după ce anterior fusese economist-şef al aceleiaşi bănci.

Domnia sa a decis să rămână în Grupul BCR, potrivit surselor noastre, pentru funcţia care-i fusese oferită la CEC Bank urmând să fie făcută o nouă nominalizare.

Eugen Teodorovici a precizat că noile numiri de la CEC vor fi făcute de noul ministru al finanţelor.

Lucian Anghel a anunţat, la jumătatea verii, că nu doreşte să meargă la CEC şi că va rămâne în Grupul BCR.

La începutul lunii mai, când s-a decis schimbarea conducerii, Radu Graţian Gheţea ne-a declarat: "Mandatele noastre sunt valabile până când vor fi avizaţi ceilalţi, moment în care ne vom ridica şi le vom lăsa locurile libere. Până atunci, banca trebuie să funcţioneze".

La debutul anului trecut, pe fondul scandalului apărut în jurul unui credit de 1 milion de euro acordat de CEC Bank, în 2013, Ioanei Băsescu, fostul premier Victor Ponta a anunţat intenţia de a-l schimba pe domnul Gheţea de la conducerea băncii. La data respectivă, prim ministrul a precizat că Enache Jiru ar urma să conducă banca, după ce se va găsi o soluţie pentru ca statul să nu plătească sumele compensatorii pe care Radu Gheţea ar trebui să le primească pentru încetarea contractului înainte de termen.

Scandalul a izbucnit după ce, în noiembrie 2013, Daniel Chiţoiu, pe atunci ministru al Finanţelor, a afirmat că fusese sunat de Traian Băsescu, şeful ţării la vremea respectivă, care îl rugase ca Radu Graţian Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea CEC, fără a motiva această intervenţie. Declaraţia a fost făcută în contextul în care Ioana Băsescu, fiica lui Băsescu, luase, pe 9 septembrie, un credit în lei de la CEC Bank, ca să cumpere un teren de 290 de hectare în judeţul Călăraşi. Împrumutul a fost garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.

Radu Graţian Gheţea ne-a declarat că, în perioada în care a fost acordat respectivul credit, domnia sa era în concediu, fiind plecat din ţară. Astfel, domnul Gheţea a reiterat că nu a participat în niciun fel la acordarea împrumutului în cauză.

În primăvară, Ministerul Finanţelor, care este unicul acţionar al CEC Bank, a precizat, într-un comunicat: "Mandatele membrilor executivi ai Consiliului de Administraţie al CEC Bank prelungite începând cu data de 11 mai a.c. şi până la data aprobării de către BNR a noilor membri nominalizaţi de către AGA sunt Radu Graţian Gheţea: Director general - Preşedinte al CA; Andrei-Liviu Stamatian: Director Prim-Vicepreşedinte, membru al CA; Gheorghe Carabaşan: Director - Vicepreşedinte, membru al CA; Mihaela Lucica Popa: Director - Vicepreşedinte, membru al CA.

În funcţiile de membri executivi ai CA al CEC Bank pentru un mandat de patru ani, începând cu data aprobării de către BNR, Adunarea Generală a Acţionarilor băncii i-a nominalizat pe Enache Jiru: Director general - Preşedinte al CA; Lucian Claudiu Anghel: Director - Prim-Vicepreşedinte, membru al CA; Mihaela Lucica Popa: Director - Vicepreşedinte, membru al CA; Cristian Tudorancea: Director - Vicepreşedinte, membru al CA".

AGA CEC Bank a prelungit mandatul de Director - Vicepreşedinte pentru Mirela Iovu, până la data aprobării de către BNR a unui mandat similar pentru Andrei Răzvan Micu.

În acelaşi timp, au fost prelungite, începând cu data de 11 mai a.c. şi până la data expirării mandatelor noilor membri ai conducerii instituţiei bancare, mandatele pentru Gelu Ştefan Diaconu, Valentin Tiberiu Mavrodin, Mirela Şiţoiu, Ciprian Sebastian Badea, Dan Manolescu, Mihail Constantin şi Mihai Gogancea Vătăşoiu - membri neexecutivi ai Consiliului de Administraţie al CEC Bank.

În ciuda scandalului de anul trecut, Radu Graţian Gheţea a reuşit să-şi termine mandatul la conducerea băncii, surse din Ministerul Finanţelor afirmând că înlocuirea domniei sale înainte de termen ar fi presupus plata unei despăgubiri imense, fapt ce i-a descurajat pe guvernanţi. Sunt şi voci care afirmă că domnul Gheţea ar fi fost susţinut şi de BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb