MFP stabileşte reglementări suplimentare pentru platformele de crowdfunding

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 august 2021

MFP stabileşte reglementări suplimentare pentru platformele de crowdfunding

Furnizorii de servicii de finanţare participativă vor trebui să fie autorizaţi de ASF

Ministerul Finanţelor Publice a scos ieri, în dezbatere publică, un proiect de lege pentru punerea în aplicare a Regulamentului UE privind furnizorii europeni de servicii de finanţare participativă pentru afaceri, adică platformele de crowdfunding, ce stabileşte o serie de reglementări privind funcţionarea acestora.

Finanţarea participativă reprezintă un tip de activitate în cadrul căreia un furnizor de servicii de finanţare participativă, fără a-şi asuma el însuşi riscuri, administrează o platformă digitală, deschisă publicului, pentru a pune în legătură potenţialii investitori sau împrumutători cu mediul de afaceri care caută finanţare. În general, prestarea de servicii de finanţare participativă se realizează cu participarea a trei tipuri de entităţi: dezvoltatorul de proiect care propune proiectul spre finanţare, investitorii care finanţează proiectul propus şi o entitate cu rol de intermediar, sub forma unui furnizor de servicii de finanţare participativă care pune în legătură dezvoltatorii de proiecte şi investitorii în cadrul unei platforme online.

Proiectul de lege are în vedere punerea în aplicare a Regulamentul (UE) 2020/1503 al Parlamentului European şi al Consiliului din 7 octombrie 2020 privind furnizorii europeni de servicii de finanţare participativă pentru afaceri şi de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1129 şi a Directivei (UE) 2019/1937. Regulamentul face parte din planurile de acţiune privind Uniunea Pieţelor de Capital (UPC) şi Fintech, având drept obiectiv crearea unui cadru de reglementare care să permită platformelor de finanţare participativă accesul la întreaga piaţă unică, printr-o autorizaţie unică bazată pe un singur set de reguli. Actul a intrat în vigoare în data de 10 noiembrie 2020 şi se va aplica direct în toate statele membre începând cu data de 10 noiembrie 2021, se arată în documentul de pe site-ul MFP.

ASF va putea retrage autorizaţia dată unei platforme de crowdfunding

Conform proiectului, pentru a putea funcţiona, furnizorii de servicii de finanţare participativă trebuie să fie autorizaţi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). De asemenea, ASF are competenţa să retragă autorizarea dată unei platforme de crowdfunding în anumite situaţii, şi poate aplica amenzi pentru diverse nereguli constatate.

Pentru a fi autorizat, un furnizor de servicii de finanţare participativă trebuie să îndeplinească cumulativ condiţiile prevăzute la art. 12 din Regulamentul (UE) 2020/1503, între care "absenţa cazierului judiciar cu privire la cazuri de încălcare a dispoziţiilor de drept intern în materie comercială, de insolvenţă, în domeniul serviciilor financiare, în materia combaterii spălării banilor, în materie de fraudă sau cele privind răspunderea profesională pentru toate persoanele fizice implicate în administrarea potenţialului furnizor de servicii de finanţare participativă şi pentru acţionarii care deţin 20 % sau mai mult din capitalul social sau din drepturile de vot".

De asemenea, cel puţin jumătate din membrii consiliului de administraţie/consiliului de supraveghere sau ai altor organe sau funcţii asimilate acestora trebuie să fie absolvenţi, cu diplomă de licenţă sau de master, ai unei instituţii de învăţământ superior în domeniile financiar-bancar, economic, juridic, contabilitate, audit, administraţie publică, tehnologia informaţiei şi posedă experienţă profesională în domeniul financiar în funcţii de conducere de minimum trei ani.

Amenzi între 5.000 de lei şi 2,43 milioane de lei, pentru furnizorii de servicii de finanţare participativă

În ceea ce priveşte sancţiunile, Autoritatea de Supraveghere Financiară poate aplica amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 2,43 milioane de lei, sau de până 5% din cifra de afaceri anuală totală a persoanei juridice, iar pentru persoanele fizice amenzile sunt cuprinse între 5.000 de lei şi 2,43 milioane de lei. De asemenea, în funcţie de natura şi gravitatea faptei, ASF poate aplica sancţiuni contravenţionale complementare, cum ar fi interzicerea membrilor conducerii (administratori, directori, etc) să exercite funcţii de conducere în cadrul furnizorilor de servicii de finanţare participativă pentru o perioadă cuprinsă între 90 de zile şi cinci ani, sau chiar retragerea autorizaţiei acordate.

Între neregulile sancţionabile sunt comunicarea, publicarea sau distribuirea către public a oricărei comunicări publicitare despre care furnizorul de servicii de finanţare participativă ştie că include informaţii false, neclare, afirmaţii neverificate ori ambigue sau care pot induce în eroare investitorii.

De asemenea, comunicările publicitare nu sunt în mod clar identificate ca atare, iar sursele de provenienţă a informaţiilor conţinute de comunicările publicitare nu sunt indicate în mod clar în cuprinsul acestora. Alte abateri sancţionabile se referă la nerespectarea garanţiilor prudenţiale, de cel puţin 25.000 de euro sau un sfert din cheltuielile generale fixe din anul precedent, revizuite anual, care urmează să includă costul administrării împrumuturilor pentru o perioadă de trei luni, în cazul în care furnizorul de servicii de finanţare participativă facilitează, acordarea de împrumuturi.

Conform proiectului de lege, în comunicările publicitare, sunt interzise formulările de genul "cel mai mare" sau "cel mai bun furnizor de servicii de finanţare participativă", ori utlizarea de estimări privitoare la realizările viitoare ale furnizorului de servicii de finanţare participativă sau a declaraţiilor investitorilor anteriori, prezenţi sau potenţiali.

Regulamentul nu se aplică ofertelor de finanţare participativă cu o contravaloare de peste cinci milioane de euro cumulată pe o perioadă de douăsprezece luni, conform proiectului de lege.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb