Micii fermieri şi societatea civilă europeană cer reducerea chimicalelor în agricultură

G.D.
Miscellanea / 7 decembrie 2022

Micii fermieri şi societatea civilă europeană cer reducerea chimicalelor în agricultură

Ieri, 6 decembrie, a avut loc o conferinţă de presă la nivel european, organizată de asociaţii de mici fermieri, apicultori, cercetători şi ONG-uri din mai multe ţări europene, pentru a trage un semnal de alarmă asupra importanţei reducerii imediate a pesticidelor în UE, conform unui comunicat remis redacţiei. Printre organizatori s-au numărat Asociaţia Eco Ruralis, Federaţia Apicultorilor ROMAPIS, IFOAM Organics Europe, Iniţiativa Cetăţenească Europeană "Salvaţi Fermierii şi Albinele" şi Global 2000.

Potrivit sursei citate, comisia Europeană plănuieşte reducerea la jumătate a pesticidelor prin noul Regulament SUR - pentru Folosirea Responsabilă a Chimicalelor, numite "Produse de Protecţie a Plantelor" (Sustainable Use of Plant Protection Products). Însă această măsură poate fi subminată curând de statele membre UE, cu ocazia reuniunii Consiliului UE de sâmbătă 10 decembrie, urmată de Consiliul AgriFish în 11 - 12 Decembrie.

Această măsură concretă ar fi primul instrument cu caracter obligatoriu, care vine după două decade de încercări repetate de a reduce chimicalele toxice din agricultură, inclusiv Strategia de la fermă la Furculiţă asumată de ţările UE şi dublată de două Iniţiative Cetăţeneşti Europene (Salvaţi Fermierii şi Albinele şi Interzicerea Glifosatului)

Tragem un semnal de alarmă asupra faptului că anumite statele europene ar putea să submineze toate aceste eforturi şi negocieri.

Procesele verbale clasificate de la o reuniune a miniştrilor din noiembrie, obţinute de organizaţia Global 2000, arată că 17 din 26 de miniştri doresc evaluarea suplimentară a impactului asupra noului Regulament SUR, inclusiv Austria, Bulgaria, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia şi Slovenia. Aceste ţări au propus un plan de reevaluare a Regulamentului SUR, căruia i se opun în schimb state ca Germania, Franţa, Spania, Croaţia, Cipru, Belgia şi Suedia. Ne aşteptăm ca acest plan să fie supus votului în 10 decembrie şi va fi nevoie de o majoritate calificată pentru a câştiga votul.

O întârziere a adoptării finale a Regulamentului SUR ar putea fi prelungită până după următoarele alegeri europarlamentare, context în care SUR ar putea fi definitiv abandonat, confirm unor surse diplomatice de la Bruxelles. Comisia s-a oferit deja să reducă protecţiile pentru grupurile sociale sensibile şi habitatele ecologice, pentru a face compromisuri în faţa pretenţiilor miniştrilor, subliniază sursa citată.

Aşadar, organizatorii conferinţei de presă de ieri, în special micii fermieri şi apicultorii, cer României şi tuturor statelor europene indecise, să finalizeze procedura de adoptare a Regulamentului SUR, fără a recurge la reevaluări şi întârzieri nejustificate.

Ramona Duminicioiu de la asociaţia Eco Ruralis, reprezentând peste 17.000 de mici fermieri şi ţărani din România declară: "România este o ţară a fermierilor mici, având peste 4 milioane de oameni activi în agricultură, cu peste 90% din fermieri care lucrează mai puţin de 5 hectare. Suntem siguri că cea mai strictă reglementare posibilă şi reducerea drastică a tuturor inputurilor chimice din agricultură este binevenită pentru producătorii mici şi mijlocii, deoarece contribuie la scăderea costurilor de producţie, care este esenţială în criza actuală. Asta ar contribui şi la sănătatea mediului, a consumatorilor şi a persoanelor care lucrează sau intră în contact direct cu aceste substanţe toxice. Suntem capabili să producem toate alimentele necesare şi alimente chiar mai bune, fără costurile ridicate ale substanţelor chimice."

"Pentru apicultori şi albine situaţia este clară. Avem nevoie de un mediu sănătos şi de biodiversitate, pentru a ne putea continua existenţa. Albinele şi alţi polenizatori sunt extrem de utili pentru asigurarea productivităţii agriculturii în general. E momentul ca Ministerul Agriculturii să ne ia în considerare poziţia şi să susţină Regulamentul SUR. Chiar săptămâna trecută am transmis către MADR faptul că susţinem restricţionarea chimicalelor în România, în contextul unui OUG aflat în dezbatere la nivel naţional. Viitorul îl reprezintă agricultura agroecologică, nu pesticidele." declară Constantin Dobrescu, vicepreşedinte ROMAPIS, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb