Programul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene (UE) va deveni public în a doua jumătate a lunii decembrie, după ce va fi aprobat în Consiliul European pentru Afaceri Generale, în data de 11 decembrie, a declarat, luni, Victor Micula, secretar de stat pentru relaţii interinstituţionale şi juridice la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-o conferinţă de specialitate.
"Nu pot să fiu foarte generos în a vă explica sau a vă prezenta programul Preşedinţiei române (la Consiliul Uniunii Europene - n. r.), deoarece acesta va deveni public abia după ce programul trioului va fi aprobat în Consiliul European pentru Afaceri Generale. Acest lucru se va întâmpla undeva pe data de 11 decembrie şi noi vom începe să vorbim public despre evenimentele pe care le vom organiza - informale ministeriale găzduite de România, conferinţe, întâlniri la nivel de experţi - în a doua jumătate a lunii decembrie. De asemenea, este şi o cutumă să nu vorbeşti foarte mult de preşedinţie, în condiţiile în care există o altă preşedinţie în funcţie. Este o cutumă şi o obligaţie morală să respecţi preşedinţia care îşi exercită mandatul, respectiv partenerii austrieci", a menţionat Micula.
Potrivit oficialului MAE, România se va concentra, pe durata mandatului din cadrul Consiliului UE, pe finalizarea acelor iniţiative legislative care au fost demarate până acum, precum şi pe proiecte foarte importante pentru cetăţenii Europei.
"Multe dintre proiectele promovate de partenerii austrieci sunt proiecte la care ţinem şi noi, deoarece Austria şi România trebuia să facă parte din acelaşi trio. Din păcate, votul referendumului pentru Brexit a schimbat ordinea triourilor, aşa că acum facem parte dintr-un alt trio, cu Finlanda şi Croaţia. Migrarea de la un trio la altul reprezintă destul de multe avantaje. Este o preşedinţie atipică pentru că, dacă ne raportăm la iniţiativele legislative, România are la dispoziţie doar trei luni. Atunci când vom face public programul nostru de activitate, veţi regăsi în primul trimestru al anului viitor foarte multă activitate în Parlamentul European. Ne vom concentra pe finalizarea acelor iniţiative legislative care au fost demarate până în momentul de faţă şi vom căuta ca, prin activitatea noastră de mediator onest între Parlamentul European, Consiliu şi Comisie, să avansăm câteva proiecte foarte importante pentru cetăţenii Europei. Nu pot să intru în amănunte, dar sigur preşedinţia română va fi marcată de o serie de evenimente, cum este Brexitul", a afirmat secretarul de stat în MAE.