Mihăescu, IFC: Creşterea economică, oglindită de finanţări în agricultură, exporturi şi bănci

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 octombrie 2015

Proiectele finanţate de IFC, divizia Băncii Mondiale care se ocupă cu finanţarea sectorului privat, reflectă creşterea economică de 3,7% din prima jumătate a anului, instituţia financiară asigurând fonduri în special pentru agricultură, exportatori sau sectorul bancar.

"Din punctul meu de vedere, programele mele anuale sunt un fel de oglindă pentru ce se întâmplă în economie. Creşterea economică de 3,7% din primul semestru este foarte bine reflectată de proiectele pe care le-am finanţat în ultima perioadă", a declarat ieri Anamaria Mihăescu, director regional al International Financial Corporation (IFC), la un summit dedicat investitorilor.

Ea a arătat că instituţia a acordat în acest an finanţări pentru sectorul fianciar-bancar, în proiecte care vizau scăderea procentului de credite neperformante, dar şi finanţările IMM-urilor de către instituţii financiare nebancare, care creditau sectorul agriculturii şi microîntreprinderilor.

"Dacă în 2008, înainte de intrarea în criză, finanţam 30 de milioane (dolari - n.r.), acesta era un semnal că nu mai eram necesari pe piaţa românească. La o creştere economică de 8%, sectorul bancar naţional răspundea total cerinţelor. Cu criza, rolul nostru anticiclic de a finanţa în perioade în care economia este jos a devenit vizibil. Astfel, acum doi an am avut un record, 350 milioane (dolari -n.r.) finanţaţi, anul trecut 200 milioane. Acest lucru spune că astfel de instituţii sunt încă necesare", a mai spus Mihăescu, potrivit Mediafax.

Şeful regional al IFC a menţionat că a observat în acest an un focus deosebit pe agricultură, atât firme locale, cât şi mari corporaţii internaţionale solicitând finanţări.

Totodată, instituţia a finanţat proiecte începute ale sectorului public.

"Nu pot finanţa sectorul public, însă pot finanţa sectorul subnaţional. De aceea, am finanţat municipii, agenţii judeţene şi am realizat că, la nivelul administraţiei locale, sunt extrem de multe proiecte începute şi care nu pot fi terminate din cauza deficitului de finanţare a componentei locale.Spre exemplu, municipiul Timişoara avea peste 30 de proiecte în valoare de peste 500 milioane de euro, care nu puteau fi finalizate. Dintre acestea, IFC a finanţat 17 proiecte, cu 35 milioane euro echivalent, acestea solicitând o analiză mai aprofundată a fluxurilor de numerar care pot suporta ulterior rambursarea", a exemplificat Mihăescu.

Ea apreciază că avansul economic înregistrat de România în primul semestru este sustenabil dacă se va adânci şi componenta finanţărilor din sectorul public.

Pe de altă parte, ea vede un minus pe partea de competitivitate a economiei în ceea ce priveşte calitatea în continuă scădere a forţei de muncă, deşi aceasta este calificată.

"Mi-aş dori să ne întoarcem să fim printre jucătorii de elită în educaţia românească, pentru că, într-adevăr, cred că ce va face diferenţa pe termen mai lung va fi calitatea educaţiei şi a forţei de muncă", a conchis directorul IFC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb