MIHAI CHIRICA: "Nu sunt mulţumit de cum conduce Dragnea PSD; e nevoie de un alt leadership"

Adi Iacob
Politică / 12 februarie 2017

Mihai Chirica (sursa foto: captură Youtube)

Mihai Chirica (sursa foto: captură Youtube)

Actualizare 17:00 Mihai Chirica: "Nu mi s-a cerut demisia; PSD nu este un partid comunist, nu suntem «ciuma roşie»"

Primarul PSD din Iaşi, Mihai Chirica, a declarat, duminică, la Realitatea TV, că în guvernul Grindeanu nu există o problemă în proiectul de guvernare, ci a fost o gravă problemă în proiectul de comunicare care a fost "dezastruoasă".

Vicepreşedintele PSD a declarat: "Ca un semnal de alarmă, nu putem cere schimbarea propriului nostru guvern, doar n-am muncit degeaba în alegeri. Au pierdut din cauza comunicării, a fost o comunicare dezastruoasă, deoarece guvernul nu este un guvern care a greşit în planul de guvernare, ci în planul de comunicare. Aici este o sincopă. Problemele de comunicare au început încă de când au nominalizat-o pe Sevil Shhaideh pentru funcţia de prim-ministru".

Întrebat dacă liderul PSD, Liviu Dragnea, a cerut partidului eliminarea lui din partid, Mihai Chirica a precizat că nu a fost cerută demisia, însă nu a precizat dacă a vorbit personal cu Liviu Dragnea sau nu.

"Liviu Dragnea nu a cerut demisia, am discutat cu unul dintre colegii importanţi şi şi-au dat seama că nu e o bătălie directă împotriva preşedintelui pentru a-i lua funcţia, pentru a-l detrona. PSD nu este un partid comunist, nu suntem "ciuma roşie" şi vrem să demonstrăm că nu vrem răul societăţii româneşti. Vrem doar să recunoaştem greşeli. Eu nu mă simt "ciuma roşie".

Îmi voi păstra verticalitatea şi voi duce mai departe ceea ce cred. Voi continua să promovez social democraţia europeană, pentru că este un lucru în care cred şi eu nu renunţ la lucrurile în care cred. Hai să arătăm că suntem mai europeni decât tehnocraţii.", a subliniat primarul Iaşului.

(A.I.)

------

Actualizare 15:16 Chirica: "Desemnarea Anei Birchall la Ministerul Justiţiei, o soluţie care nu a venit decât să cârpească pe termen scurt"

Vicepreşedintele PSD Mihai Chirica a declarat duminică, la Digi 24, că viitorul ministru al Justiţiei ar trebui să fie recunoscut de breaslă ca un om integru, desemnarea Anei Birchall fiind o soluţie "care nu a venit decât să cârpească pe termen scurt".

Chirica a mai susţinut că este nevoie ca, în perioada imediat următoare, să se facă o nouă nominalizare pentru acest portofoliu, relatează News.ro.

Chestionat cum trebuie să arate viitorul ministru al Justiţiei, primarul Iaşiului a spus că este nevoie de un om integru, recunoscut de breaslă.

Vicepreşedintele PSD a afirmat: "Ar trebui să fie un om de partid sau ar trebui găsit un om independent pentru acest domeniu. Eu cred că ar trebui să fie un om recunoscut de breaslă ca un om integru. Integritatea lui poate fi recunoscută şi ca om de patid şi ca un tehnocrat. Eu m-aş feri totuşi de numirea unui tehnocrat.

Întrebat dacă Ana Birchall poate să rămână la conducerea Ministerului Justiţiei, Mihai Chirica a spus că aceasta este o soluţie "care nu a venit decât să cârpească pe termen scurt".

"Eu nu cred că va rămâne doamna Birchall. Poate fi şi o pălărie mare, poate fi şi potrivită. Repet, trebuie să fie recunoscută de magistraţi în primul rând, trebuie ca ei să se pronunţe cât de reprezentativ este omul din fruntea ministerului. Este o soluţie care nu a venit decât să cârpească pe termen scurt. A venit să înlocuiască pentru că acele documente care le mai emite Guvernul au nevoie şi de semnătura ministrului Justiţiei. Cu siguranţă va încerca să apară o nominalizare în perioada următoare", a conchis Mihai Chirica.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele pentru eliberarea din funcţia de ministru al Justiţiei a lui Florin Iordache şi pentru numirea Anei Birchall ca ministru interimar la Justiţie.

Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a declarat vineri, la intrarea în sediul MJ, că luni vrea să aibă o primă întâlnire cu Consiliul Superior al Magistraturii, DNA, DIICOT şi cu toţi cei care au un cuvânt de spus în domeniul justiţiei, pentru a găsi cele mai bine soluţii pentru întărirea luptei împotriva corupţie, dar şi pentru apărarea drepturilor fundamentale ale omului. Birchall a spus că nu are o agendă ascunsă la Ministerul Justiţiei şi este deschisă la orice soluţie în domeniul justiţiei, precizând că soluţia finală trebuie să vină din Parlament.

(A.I.)

---------

Actualizare 15:04

Vicepreşedintele PSD, Mihai Chirica, a declarat, într-o emisiune difuzată astăzi la Digi24, că nu este mulţumit de felul în care Liviu Dragnea conduce partidul. Primarul Iaşiului a susţinut că este nevoie de un alt leadership şi de o schimbare în managementul politic al PSD, în condiţiile în care Dragnea a pus partidul în pericol prin acţiunile sale din ultima vreme.

Întrebat dacă este mulţumit de felul cum Liviu Dragnea conduce partidul, primarul din Iaşi a răspuns negativ, acesta fiind şi motivul pentru care "nu înghite" lucrurile ca atare.

Vicepreşedintele PSD a declarat, citat de News.ro: "Sincer? Nu. Dacă aş fi fost mulţumit, aş fi tăcut şi aş fi înghiţit lucrurile astea ca atare. E nevoie de un alt leadership şi e nevoie de o schimbare în managementul politic".

Întrebat în continuare dacă vrea schimbarea lui Liviu Dragnea de la conducerea PSD, Mihai Chirica a spus: "A fost un bun lider de partid pentru că PSD a ajuns câştigător cu unele dintre cele mai mari rezultate pe care le-a obţinut din 92 încoace, lucru care nu poate fi şters, nu poate fi curăţat şi nu poate fi trecut cu vederea. Dar e nevoie de o schimbare de atitudine. Am spus, politica conducerii cu pumnul de fier nu mai este valabilă sau cel puţin nu mai e valabilă în această fază a democraţiei româneşti. Oamenii nu mai gândesc la fel".

Social-democratul a susţinut că "este nevoie de o comunicare", iar "nu toate faptele rele îi pot fi ataşate domnului Dragnea, în condiţiile în care oamenii din jurul domnului Dragnea nu pot fi de cea mai bună calitate".

Chestionat dacă i-a spus lui Liviu Dragnea că nu este de acord cu propunea lui Sevil Shhaideh pentru postul de premier, Mihai Chirica a susţinut că "nu poţi să te duci într-un război şi să fii întotdeauna surprins de decizia generalului". Primarul Iaşiului a subliniat: "Eu cred că o structură solidă, chiar de management politic pleacă şi dintr-un act de încredere. Nu poţi să te duci într-un război şi să fii întotdeauna surprins de decizia generalului".

Întrebat în continuare dacă l-a deranjat că a aflat despre propunerea lui Sevil Shhaideh după anunţul de la Cotroceni, vicepreşedintele PSD a răspuns afirmativ. El a afirmat: "Da, a fost o chestiune asumată de preşedintele Dragnea care a stârnit şi în interiorul organizaţiilor, mai ales la noi în Moldova. Suntem o regiune care este conectată şi lângă Biserica Ortodoxă pentru că este tradiţional. Ortodoxismul acolo îşi are sâmburele la nivelul României. A creat un val de nemulţumire".

Primarul a mai spus că viitorul lui Liviu Dragnea la conducerea PSD depinde "foarte mult de pasul următor" pe care îl va face acesta. Edilul a adăugat: "Discutam cu colegii mei de partid despre viitorul preşedintelui Dragnea. Acum lucrurile stau într-o manieră total diferită, depinde foarte mult de dumnealui. De la noi există în continuare un cec în alb în ceea ce priveşte continuarea relaţiei la vârf a domnului Dragnea, dar depinde foarte mult de pasul următor al dumnealui, dacă apare acea deschidere pe care o sperăm în ceea ce priveşte posibilitatea de a comunica, de a avea o reprezentare echilibrată în tot actul de decizie".

De asemenea, întrebat dacă trebuie organizat un Congres extraordinar în PSD în care Liviu Dragnea să ceară un vot de încredere, Mihai Chirica a spus că în momentul de faţă nu se impune un astfel de demers.

El a completat: "Nu acum, va fi necesar, dar nu cred că acum. Încă valul de emoţie este în stradă, încă nu avem un ministru al Justiţiei pus pe post, acceptat şi cu jurământul dat faţă de Guvern şi ţară. Încă nu ştim care sunt consecinţele OUG 14, nu a trecut prin Parlament".

Întrebat în continuare când va vedea util un astfel de Congres extraordinar, Mihai Chirica a spus că în momentul în care "se liniştesc apele", probabil în vara acestui an.

Primarul a spus: "În momentul în care se liniştesc apele, în sensul să spunem emoţional. Până în vară. Cred că poate fi pusă în discuţie şi perioada de vară. Cred că o lămurire a lucrurilor ar trebui făcută (...). Să lămurim această chestiune în Biroul Permanent Naţional, să ne ducem în Comitetul Executiv Naţional şi să spunem ce avem de spus şi dacă de acolo se naşte ideea unui Congres la nivel naţional, să o propunem şi să îi facem şi o temă".

În încheiere, întrebat ce mesaj i-ar transmite lui Liviu Dragnea, Mihai Chirica a afirmat: "I-aş spune: domnule preşedinte, România este o Românie nouă. E nevoie de deschidere, de un nou leadership şi de un management politic ataşat conceptelor europene. Dacă riscăm să ne întoarcem în timp, riscăm să distrugem această formaţiune politică".

(S.A.)

-----------

Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, cunoscut în ultima vreme pentru poziţiile publice diferite de cele ale PSD, a declarat o emisiune difuzată de Digi24, legat de protestele din ultimele zile, că România nu trebuie dezbinată în două.

Mihai Chirica a mai afirmat că nu crede că preşedintele Klaus Iohannis este rău pentru că "prezenţa guvernului şi a preşedintelui în funcţiile pe care le deţin este absolut firească, e rezultatul votului".

Întrebat cum vede protestele din ultimele zile, primariul Iaşului a răspuns : "România s-a schimbat într-o manieră aproape totală faţă de acum 20, 27 de ani. Un exerciţiu de solidaritate contectat mai bine la un exerciţiu de democraţie cred eu că a fost. Nu a fost o reacţie împotriva unui partid, ci a condamnat o clasa politică, nu a avut o problemă în mod direct cu un conducător de partid, ci o modalitate de exprimare atunci când ai puterea. Şi a prezentat faţa unei Românii schimbate în bine în care democraţia poate fi făcută şi prin exerciţiile prezentate în Constituţie, dar şi prin reacţia oamenilor care au venit chiar să apere acele prevederi ale Constituţiei".

Legat de protestele de la Cotroceni, Mihai Chirica a declarat, potrivit digi24.ro, că acei oameni trebuie respectaţi la fel că cei din Piaţa Victoriei pentru că s-au exprimat într-un mod democratic.

Mihai Chirica a spus că a ar fi cea mai mare greşeală a noastră, că români, să contribuim la dezbinarea în două a ţării şi a subliniat că la Iaşi nu au fost organizate contramanifestaţii tocmai pentru ca oamenii să nu fie dezbinaţi.

Chirică a declarat că protestele de la Cotroceni crede că au fost organizate de PSD, cum e normal.

Întrebat dacă Iohannis e capul răutăţii, primarul Iaşului a răspuns că nu crede acest lucru."Sunt două curente care s-au născut în această perioada : demisia guvernlui şi demisia preşedintelui. Eu cred că niciuna dintre cele două teze nu sunt necesare României în momentul de faţă. Prezenţa guvernului şi a preşedintelui în funcţiile pe care le deţin este absolut firească, e rezultatul votului" şi că principalul vinovat pentru situaţia actuală este "un complex de acte şi de persoane".

Legat de acţiunile ministrului Iordache, Chirica a precizat că dacă ministrul Justiţiei şi-a asumat sub jurământ prezenţa în minister, "trebuie să-şi asume şi rodul muncii sale, care a fost acea ordonanţă."

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Guvernul GRINDEANU sa aibe bunul simt si sa faca un pas inapoi!!!!Sunt MINCINOSI, INFRACTORI, au ZERO CREDITIBILITATE INTER si EXTERN!!!DEMISIA!!!DEMISDEMISI A!!!IA!!DEMISIA!!!!DEMISIA!!!D EMISIA!!!

    Uai da moldoveanu aista gindeste ghini uai...nu prea seamana cu marele Cuza dar macar o bucatica din spiritul lui tot are...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb