MIHAI IONESCU, ANEIR: "Avem o reducere a exporturilor în ţările extra UE, în septembrie"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 octombrie 2018

Mihai Ionescu, ANEIR

Mihai Ionescu, ANEIR

Ionescu: "Culegem roadele lipsei de prezenţă din 2017 la târgurile internaţionale

INS: Deficitul comercial s-a adâncit cu peste 1 miliard de euro, în primele opt luni ale anului

Ţara noastră înregistrează o reducere a exporturilor pe zona extracomunitară, în luna septembrie, atrage atenţia Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), care subliniază: "Acum, culegem roadele lipsei noastre de prezenţă de anul trecut la târgurile internaţionale, întrucât nu am avut comenzi la fel ca în alţi ani.

În primele opt luni ale acestui an, exporturile au însumat peste 45 miliarde euro, iar importurile - mai mult de 53,98 miliarde euro, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Acestea subliniază că, în peri­oada ianuarie-august, exporturile au crescut cu 9,7%, iar importurile cu 10,4%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, deficitul balanţei comerciale depăşind 8,97 miliarde euro, mai mult cu 1,1 miliarde euro decât cel înregistrat în acelaşi interval din 2017.

În luna august a anului curent, exporturile au însumat 5,13 miliarde euro, iar importurile - 6,5 miliarde euro, rezultând un deficit de aproape 1,4 miliarde euro. Faţă de august 2017, exporturile au crescut cu 4,3%, iar importurile - cu 9%.

În perioada analizată, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor au fost deţinute de grupele de produse maşini şi echipamente de transport (47,6% la export şi 37,8% la import) şi de alte produse manufacturate - 32,4% la export, respectiv 30,6% la import.

Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri, în primele opt luni ale aces­tui an, a fost de 34,39 miliarde euro la expedieri şi de 40,29 miliarde euro la introduceri, reprezentând 76,4% din total exporturi şi 74,6% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri a ajuns la 10,61 miliarde euro la exporturi şi de 13,69 miliarde euro la importuri (23,6% din total exporturi, respectiv 25,4% din total importuri).

Printre altele, Mihai Ionescu ne-a spus că una dintre problemele mari cu care se confruntă exportatorii este lipsa forţei de muncă. Şeful ANEIR ne-a declarat: "Guvernul a promis că rezolvă problema salariilor cu care sunt încadraţi cei care vin din alte ţări să lucreze la noi".

Totodată, conform domniei sale, o promisiune a autorităţilor neonorată este eliminarea plăţii TVA în vamă: "Celelalte ţări au făcut acest lucru. Sunt exportatori care trebuie să îşi aducă componente din afara ţării şi sunt obligaţi să achite TVA la vamă. Autorităţile nu rezolvă această problemă şi apoi se miră de ce sunt atât de mulţi exportatori care au reprezentanţe în Ungaria şi Bulgaria şi fac vămuirea de acolo".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tataie....ocupă-te de nepoți

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb