Reinaugurarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) din data de 23 iunie 1995 a fost făcută pentru că peste trei zile urma să se deschidă Bursa de la Chişinău, ne-a povestit ieri Mihai Radu, fost vicepreşedinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) în perioada 1994-2000. El a mai spus că inaugurarea oficială s-a făcut chiar dacă nu existau societăţi listate, dar şi că în prezent băncile sunt cele care nu lasă bursa să meargă cum trebuie.
Mihai Radu ne-a precizat: "De ce s-a făcut inaugurarea oficială a Bursei de Valori Bucureşti pe 23 iunie, pentru că atunci când s-a inaugurat nu era nicio societate listată? Se făceau numai demonstraţii. Când s-a inaugurat a venit Iliescu, a tăiat panglica... Noi care eram în conducere, eu vicepreşedinte (la CNVM), am primit aşa ordin marţi că vineri deschidem bursa. Şi ne-am întrebat de ce aşa o grabă? Pentru că luni se deschidea la Chişinău şi să fim noi înaintea Basarabiei. Eu am fost şi acolo la inaugurare, nu numai la Bucureşti, dar acolo a început cu marfă în raft, cu societăţi listate. Şi prima listare la bursă a fost Banca de Economii şi Consemnaţiuni de la Chişinău, CEC-ul lor".
Prima şedinţă de tranzacţionare la bursa locală s-a efectuat abia în data de 20 noiembrie 1995. În ziua respectivă s-au tranzacţionat 905 acţiuni emise de 6 societăţi listate, prima tranzacţie fiind înregistrată cu titlurile Artrom, companie care s-a retras recent din ringul bursier de la Bucureşti. Până la redeschiderea din 1995, bursa a fost închisă timp de 50 de ani în perioada regimului comunist.
"Ce să inaugurezi dacă nu aveam societăţi listate... numai aşa să zicem şi noi. Abia pe 20 noiembrie a început să listeze societăţi Bursa din Bucureşti, în 1995. Acum au trecut 25 de ani de la reinaugurarea oficială. Ce pot să spun este că îmi pare rău că în 25 de ani tot spunem că suntem posibili să ajungem o piaţă emergentă... vă daţi seama... Mi se pare absurdă toată treaba asta. Şi îmi mai pare rău că Statul, Ministerul de Finanţe sau BNR, care scoate emisiunile de titluri de stat, nu le scoate prin bursă. Pentru că, şi dau o părere pur personală, dacă vor să sprijine populaţia, cine e la putere - ori unii ori alţii -, domnule faceţi şi nişte emisiuni de titluri de stat care să aibă o perioadă de subscripţie, prima săptămână sau o perioadă acolo, să nu aibă dreptul persoanele juridice - să fie numai persoane fizice ca să ia şi populaţia o dobândă de 3,5-4%", a mai spus fostul vicepreşedinte al CNVM.
Acesta a mai afirmat că, în prezent, băncile sunt cele care "omoară" bursa şi "nu o lasă să meargă".
"Culmea e că atunci când s-a inaugurat au existat peste 200 de societăţi de brokeraj, SVM-uri. Au existat pentru că a existat programul de privatizare în masă, cuponiada. Apoi când s-a terminat, încet-încet s-au închis şi (acum) înafară de bănci mai sunt (doar) câteva. Iar Bursa, din nou o opinie pur personală, cine o omoară şi nu o lasă să meargă sunt băncile. Toate băncile care sunt acţionari la bursă sunt acţionari eventual ca să ia dividende dar nu ca să facă ceva. Pentru că o companie care se duce la o bancă, care are şi societate de brokeraj, banca zice mereu «hai să-ţi dăm împrumut». Nu zice niciodată hai să «faci o emisiune de obligaţuuni, hai să faci o majorare de capital». Pe ei nu-i interesează să facă afaceri pe bursă, chiar dacă cheltuiesc nişte bani cu personalul care ar trebui să facă acest lucru", a conchis Mihai Radu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2020, 12:11)
Foarte corect!
Dar sa nu uitam ca bursa este in situatia asta si datorita actiunii oamenilor din interior. Inainte de a lista bursa erau administratori care doreau sa intre in istorie. "Sa i tina minte lumea ca ei au listat bursa!"
Apoi, au fost candidati la functia de administrator care asta si-au propus. Sa scoata bursa de sub jugul bancilor. Nu au fost doriti sau nu asta se doreste!!!
Sanatate multa!