Mihai Tănăsescu: Este exclus ca în 2012 România să ia bani de la FMI

A.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 ianuarie 2012

Mihai Tănăsescu

Mihai Tănăsescu

România nu va apela, în 2012, la banii Fondului Monetar Internaţional pentru a-şi asigura resursele de finanţare, fiind în măsură să atragă fondurile necesare de pe piaţa internă, a declarat, ieri, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

"Cred că aşa cum a fost desenat acest program cu Fondul şi a fost implementat până în prezent, Ro-mâ-nia va finaliza acest acord precautionary", a spus Tănăsescu, citat de Agerpres, adăugând: "Româ-nia nu are în momentul de faţă nicio problemă de finanţare. Se poate finanţa singură, deocamdată, de pe piaţa internă. Este mai dificilă o finanţare de pe piaţa externă, dar în momentul când condiţiile internaţionale se vor calma, se vor mai aşeza, sigur că România va putea ieşi mai puternic şi pe pieţele internaţionale".

Acesta a apreciat că 2012 este un an al încercărilor, un an în care climatul internaţional va avea un rol important şi pentru economia româ-nească.

"Pot spune că economia românească a evoluat foarte mult în ultimii 20 de ani. În 1990, tot PIB-ul României era de aproximativ 40 de miliarde de dolari. Anticipăm pentru 2012 că doar exporturile singure vor atinge 40 - 45 de miliarde de dolari. Putem vedea în aceasta o transformare puternică a economiei româneşti, o integrare în economia internaţională. Exporturile vor avea în continuare un trend pozitiv şi în 2012, chiar dacă nu vor mai reprezenta o pondere de 50% din PIB, ca în anii anteriori. Exporturile vor continua, totuşi, să aibă o pondere importantă în economie, de 10-15%", a explicat oficialul FMI.

Mihai Tănăsescu este încrezător că România va putea avea creştere economică, în 2012, chiar dacă va fi una modestă.

"Producţia industrială o văd într-o creştere de 3-4% anul acesta. Observăm o creştere a consumului corporatist şi individual, ceea ce este, de asemenea, un semnal pozitiv şi, nu în ultimul rând, un reviriment al creditului. Cu toate că este o creştere modestă, anticipez că 2012 o să fie un an pozitiv pentru România, sigur cu multe riscuri, în special pe partea externă, în condiţiile în care, atât Fondul Monetar Internaţional, cât şi Comisia Europeană vor revizui în descreştere prognoza anului 2012 pentru marile ţări industrializate ale Europei. Chiar în acest context fierbinte european, cred că economia românească va reuşi să aibă o creştere undeva în jurul a 2%", a subliniat oficialul FMI.

Reformele structurale şi atrage-rea fondurilor europene rămân prin-cipalele provocări pentru Româ-nia, a atras atenţia, pe de altă parte, Mihai Tănăsescu.

"România a făcut progrese foarte mari, în ultimii 2 -3 ani, atât pe linia procesului de consolidare fis-cală, care va continua şi în 2012, cât şi pe linia reformelor structurale. În ceea ce priveşte reformele structurale, cred că este foarte important ca acestea să fie accelerate, astfel ca 2012 să prindă segmente importante ale economiei româ-neşti, cum sunt transporturile şi energia, care să fie mai bine conduse, mai eficiente, astfel ca banul public să nu fie îndreptat către ele, ci, dimpotrivă, aceste companii să fie aducătoare de venituri la bugetul de stat. Reformele structurale sunt necesare, de asemenea, nu doar la nivelul economiei reale, ci şi în domenii precum sănătatea, administraţia publică. Atragerea fondurilor europene trebuie să fie una mai bună şi mai eficientă şi este crucială pentru anul care urmează, de aceea cred că şi aceasta va fi o provocare majoră pentru anul 2012", a mai spus reprezentantul României la FMI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb