Mii de elevi din Buzău şi Galaţi se întorc în şcoli şi grădiniţe modernizate

Ana Felea
Ziarul BURSA #Miscellanea / 29 septembrie 2023

Mii de elevi din Buzău şi Galaţi se întorc în şcoli şi grădiniţe modernizate

Mii de elevi din Buzău şi Galaţi se întorc în şcoli şi grădiniţe modernizate. Primăriile din cele două municipii reşedinţă de judeţ au alocat în acest an sume importante pentru a face reparaţii, atât în unele săli de clasă, cât şi în exterior, prin amenajarea curţilor sau a terenurilor de sport.

La Buzău, Primăria a alocat doar în această vară aproape 2 milioane de lei. Banii au fost repartizaţi din bugetul local pentru opt unităţi de învăţamânt.

Printre şcolile şi grădiniţele renovate înaintea începerii noului an şcolar se numără şi clădiri ce au fost construite în urmă mai bine de o sută de ani. De exemplu, Şcoala Gimnazială Nicu Constantinescu, construită în urmă cu 134 de ani, a primit o finanţare de 600.000 de lei pentru reabilitarea curţii exterioare.

Investiţia a vizat renovarea şi amenajarea curţii şcolii, spaţiu care până anul acesta era plin de gropi, fără bănci şi fără zone în care elevii ar fi putut desfăşura activităţi în aer liber. Întreaga suprafaţă în care elevii pot petrece pauzele arată acum complet diferit.

Pe alei au fost puse pavele, iar spaţiile de lângă gard au fost amenajate cu gazon. De asemenea, pentru activităţile în aer liber au fost aduse bănci, dar şi o scenă unde ar putea fi organizate serbările de început şi de final de an şcolar.

Aproximativ aceeaşi sumă a fost alocată şi Liceului Pedagogic Spiru Haret. Aici au fost făcute reparaţii consistente în cinci săli de clase care au fost închise anul trecut din cauza fisurilor mari apărute în tavan. Aceasta este, de asemenea, o unitate de învăţământ construită în urmă cu mai bine de un secol.

De condiţii moderne de studiu vor avea parte şi elevii din comuna Costeşti. Şcoala Generală de aici a fost modernizată cu bani accesaţi printr-un proiect finanţat de un ONG.

"Am reparat şi zugrăvit pereţii, am turnat şape de ciment în locul pământului de sub duşumelele vechi, am montat parchet, gresie şi mochetă, am montat balustrade, am înlocuit uşi, corpuri de iluminat şi calorifere, am montat jaluzele şi glafuri la ferestre, am schimbat instalaţia sanitară şi am transformat complet toaleta şcolii, am adus mobilier, am montat pavele şi borduri şi am plantat flori / butaşi de trandafir în curtea şcolii. Elevii şi profesorii scolii s-au implicat exemplar în pictarea pereţilor, în montarea articolelor de mobilier, ajutând şi la curăţenia generală", spun reprezentanţii Asociaţiei BookLand.

Renovarea a durat şapte luni, timp în care interiorul clădirii, vechi de peste 50 de ani, a fost transformat într-un spaţiu modern, plin de lumină şi multă culoare.

La Galaţi, Primăria municipiului a anunţat că Grădiniţa cu Program Prelungit "Motanul Încălţat" a fost modernizată, în urma lucrărilor derulate în cadrul unui proiect cu finanţare europeană de circa un milion de lei.

"Pentru copii este ca o doua casă, acum cu un aspect modern şi primitor, în culori vesele. Este încă un obiectiv îndeplinit de care se vor bucura cei mici. Continuăm astfel amplul nostru program de modernizare a grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din oraş pentru că totul porneşte de la educaţie", a declarat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

Principalele categorii de lucrări au vizat reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii, reabilitarea termică a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice pentru consum propriu (panouri fotovoltaice), modernizarea instalaţiei de iluminat, managementul energetic pentru clădiri. Conform procedurilor, urmează recepţia acestor lucrări.

Grădiniţa este situată în cartierul Micro 19, strada Costache Conachi nr. 2C, şi are un singur corp de clădire, C1, construit în anul 1972, beneficiarii fiind cei 213 copii înscrişi în învăţământul preşcolar. Prin proiect s-a urmărit creşterea eficienţei energetice a clădirii, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi scăderea costurilor cu energia termică.

Şcoala Gimnazială "Miron Costin" (nr.12), din cartierul I.C. Frimu, Municipiul Galaţi este o unitate care a fost modernizată în cadrul unui proiect cu fonduri europene în valoare totală de 2.874.717,28 lei cu TVA.

"Educaţia este o prioritate. Vorbim acum de încă un proiect important încheiat ce a vizat modernizarea acestei şcoli cu tradiţie din oraşul nostru. Şi mai important este că de acum copiii de aici se vor bucura de cele mai bune condiţii", a declarat Ionuţ Pucheanu.

Investiţia a vizat corpul C1, situat pe str. Alba Iulia nr. 2, construit în anul 1936, în care îşi desfăşoară cursurile circa 265 elevi. Proiectul a vizat în principal: lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii; lucrări de reabilitare termică a sistemului de furnizare a apei calde de consum; instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice pentru consum propriu; lucrări de instalare a sistemelor de climatizare, ventilare naturală pentru asigurarea calităţii aerului interior; lucrări de modernizare a instalaţiei de iluminat aferente clădirii etc. De asemenea, s-au realizat şi lucrări conexe la interior. Totodată, s-a amenajat şi terenul de sport.

Tot pentru această şcoală, Primăria municipiului Galaţi a obţinut finanţare europeană şi pentru modernizarea corpurilor C1 şi C2, din str. Alba Iulia nr. 1, în cadrul unui proiect în valoare de 6,9 milioane de lei. Lucrările sunt în plină desfăşurare aici, data estimată de finalizare fiind sfârşitul acestui an.

Primăria municipiului Galaţi derulează investiţii importante în unităţile de învăţământ din oraş. Peste 20 dintre acestea au fost modernizate, iar pentru alte 30 proiectele sunt în diverse stadii.

(Articol preluat din revista BURSA Construcţiilor)

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ministrul Dezvoltării: 70% din localități nu sunt racordate la

    rețeaua de gaze, 57% nu au canalizare,

    hai sa fim putin mai realisti 

    Da, mai ales din Buzau.

    1. :))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb