Mii de oameni au ieşit în stradă pentru protest şi au sărbătorit rezultatele exit-poll-urilor

E.D.
Politică / 17 noiembrie 2014

Incidente la secţiile de votare din străinătate

Aproximativ 10.000 de oameni au ieşit în stradă în toată ţara, duminică seara, în semn de solidaritate faţă de românii care votau în diaspora în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Mitinguri au avut loc în Sibiu, Cluj, Iaşi, Timişoara, Oradea, Braşov, Târgu Mureş, Craiova şi Bucureşti.

Majoritatea manifestanţilor de la Piaţa Universităţii au plecat, după aproape opt ore de miting, care a început ca un protest faţă de organizarea alegerilor în diaspora şi s-a încheiat cu bucuria victoriei lui Klaus Iohannis.

Întorşi la Universitate, după un protest în faţa Guvernului şi o încercare de a face acelaşi lucru şi la sediul PSD, oprită însă de forţele de ordine, miile de oameni au scandat în continuare mesaje împotriva lui Victor Ponta şi a partidului pe care îl conduce şi chiar au purtat o cruce cu textul "PSD. Victor Ponta. d. 2014".

Peste 360.000 români din diaspora au votat până la ora 23.00 la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, faţă de peste 150.000 la scrutinul din 2 noiembrie, cei mai mulţi votanţi înregistrându-se în Italia, Spania, Republica Moldova, Marea Britanie, Franţa şi Germania.

Potrivit rezultatelor centralizate de Biroul Electoral Central din cele 294 de secţii de votare din străinătate, până la 23.00, ora României, au votat 362.692 de români.

Cei mai mulţi au votat în Italia - 94.758, în Spania - 83.153, Republica Moldova - 35.630, Marea Britanie - 24.474, Franţa - 16.114 şi Germania - 16.716.

În Belgia au votat 11.435 persoane, iar în Austria - 9.565.

De asemenea, 4.852 au votat în Danemarca, 4.491 în Cipru, 3.842 în Olanda 3.451 în Grecia, 3.249 în Ungaria şi 2.850 în Portugalia.

În SUA, au votat 11.363 de persoane, iar în Canada 3.907.

La primul tur al alegerilor prezidenţiale, până la ora 23.00 votaseră 153.677 de români.

Astfel, în 2 noiembrie, până la ora 23.00 în Spania votaseră 33.053 de români, în Republica Moldova - 21.980, Marea Britanie - 7.977, Germania - 7.320 - şi în Franţa - 7.119. În Belgia votaseră 5.951 de persoane, în Austria - 2.933, iar în Cipru - 1.784.

Zeci de mii de români au stat la cozi la secţiile de votare din Europa, unii dintre ei aşteptând încă de la orele 5.00-6.00 dimineaţa, înainte de deschiderea secţiilor de votare.

Mai mulţi poliţişti şi circulaţie restricţionată la Ambasada României din Bruxelles

Mai mulţi poliţişti se aflau duminică seara în faţa Ambasadei României de la Bruxelles, unde mii de persoane aşteaptau la coadă pentru a vota, relatează postul de televiziune RTL Belgium, în pagina electronică, menţionând că strada unde se află reprezentanţa este închisă circulaţiei.

Mii de cetăţeni români care locuiesc în Belgia sau nordul Franţei s-au deplasat duminică în comuna Uccle din Bruxelles, unde se află trei din cele patru secţii de votare din Belgia.

Mai mulţi români din Franţa au preferat să meargă să voteze la Bruxelles, sperând că vor avea de aşteptat mai puţin la coadă.

Potrivit RTL, coada se întindea pe distanţe de câteva sute de metri duminică seara.

În acest context, la ora locală 21.00 (22.00, ora României) în zonă au fost trimise mai multe echipe de poliţişti, iar circulaţia pe strada unde se află ambasada a fost închisă.

"I-am spus ambasadorului că ar trebui să accelereze procesul în secţiile de votare pentru ca lucrurile să meargă mai repede şi cât mai mulţi oameni posibil să voteze cât mai repede posibil", a declarat Armand de Decker, primarul comunei Uccle din Bruxelles.

Totuşi, potrivit ambasadorului Ştefan Tinca, situaţia este sub control.

"Am început pregătirile normale în urmă cu câteva luni şi am reuşit în ultimele săptămâni să ameliorăm, să asigurăm un flux optim. În opinia mea, (sectiile de de vot) funcţionează deja la o viteză maximă", a declarat duminică ambasadorul României în Belgia pentru RTL.

"Sperăm că lucrurile se vor calma un pic", a adăugat el.

Toţi cei peste 8.000 de români care s-au prezentat la urne au reuşit să voteze

Toţi cei peste 8.000 de cetăţeni care s-au prezentat la cele trei secţii de vot organizate pe teritoriul Austriei la scrutinul de duminică au reuşit să îşi exprime opţiunea electorală, fapt posibil şi datorită sprijinului acordat de aproximativ 20 de voluntari.

Încă de la ora locală 20.00, în faţa secţiilor de vot din Viena nu se mai aflau alegători, precizează un comunicat al MAE.

O tânără din grupul de voluntari a explicat că după primul tur de scrutin, mai mulţi tineri au înaintat o plângere ambasadei, care i-a invitat la discuţii.

"Iniţial am fost opt sau zece la discuţiile de la ambasadă, iar echipele de voluntari le-am format ulterior sunând alţi prieteni", a explicat ea.

Tânăra a precizat că printre măsurile luate pentru fluidizarea fluxului de alegători au fost crearea echipelor de voluntari, care au verificat încă de afară validitatea declaraţiilor completate pe propria răspundere, dar şi a actelor de identitate, astfel încât atunci când au intrat în sediile în care funcţionau secţiile de votare nu s-a mai pierdut timp pentru verificare. De asemenea, a menţionat şi crearea paginii de Facebook unde au fost postate în timp real informaţii cu privire la situaţia votului.

Incidente şi la secţiile de votare de la Paris, unde s-a intervenit cu gaze lacrimogene

La închiderea urnelor la ora locală 21.00 (22.00, ora României), câteva sute de români au rămas în faţa porţilor, nereuşind să voteze.

De asemenea, mai multe persoane care au votat sunt blocate în curtea ambasadei, întrucât nu li se dă voie să iasă.

"Ultimii care au votat sunt ţinuţi la porţi în curte pentru a-i lăsa să iasă toţi odată. În spatele porţilor, oamenii urlă: < Nu plecăm!! Vrem să votăm!! >", scrie o tânără prezentă la secţia de vot de la Ambasada din Paris.

De partea cealaltă, cei care au rămas afară strigă: "Hoţii!", Hoţii!", "Demisia".

Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene împotriva românilor care nu vor să plece.

Gaze lacrimogene la Torino, în faţa secţiei de votare, unde se află încă sute de români

Câteva sute de persoane se aflau, duminică, în jurul orei locale 20.45, în faţa secţiei de votare din Torino - Italia, unde la un moment dat au fost împrăştiate gaze lacrimogene.

Potrivit unor relatări ale românilor aflaţi la coadă pentru a-şi exercita dreptul la vot, gazele lacrimogene ar fi fost împrăştiate de către forţele de ordine italiene.

În urma incidentului, unele persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Unii dintre românii aflaţi la coadă şi care voiau să voteze au reacţionat vehement, huiduind şi scandând: "Hoţii! "Hoţii!".

Mai multe filmuleţe cu incidentul de la Torino au fost postate pe Facebook de către consilierul local din Verbania Adrian Chifu. În imaginile respective se poate vedea mult fum provenit de la gazele lacrimogene şi oameni care-şi acoperă feţele cu fulare. El prezintă unul dintre filmuleţe astfel: "E război la Torino! Au dat cu gaze jandarmii! Stat român, ruşine!"

De asemenea, un alt român aflat la coadă, Pavel Croitoru, a postat pe aceeaşi reţea de socializare poze cu oameni întinşi pe jos, afectaţi de gazele lacrimogene, şi care primesc ajutor de la ceilalţi oameni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb