Ziua de 3 mai - Ziua Mondială a Libertăţii Presei - va fi sărbătorită şi anul acesta la Bucureşti printr-o serie de evenimente grupate sub deviza -" Transparenţă. Calitate. Responsabilitate". Evenimentele vor aduce împreună jurnalişti, analişti ai fenomenului mediatic, politicieni şi consumatori de media, cu intenţia de a scoate în evidenţă rolul central pe care - cetăţeanul-, cu interesele şi îngrijorările sale, ar trebui să-l joace în stabilirea agendei mass-media.
Seria de evenimente va fi deschisă astăzi de reuniunea Con-venţiei Organizaţiilor de Media, care se va concentra pe subiectul "Mass-media şi res-ponsabilitatea faţă de public". Participanţii dezbat teme legate de modul în care este definit şi respectat interesul public, de mecanismele care stabilesc agenda politică şi agenda presei, de rolul pe care consumatorul de presă îl joacă - sau nu! - în stabilirea politicilor editoriale. Totodată, sînt analizate cele mai recente iniţiative legislative în domeniul informaţiei publice, pentru a vedea în ce masură acestea restrîng libertatea de a obţine şi de a vehicula informaţii, consfinţită prin Constituţie.
Tot astăzi va avea loc la Muzeul Naţional de Istorie vernisajul expoziţiei < Presa şi Poşta în România >. Expoziţia este realizată de Compania Naţională Poşta Română, Muzeul Naţional Filatelic şi Federaţia Filatelică din România.
Pe 3 mai, la Centrul pentru Jurnalism Independent, va fi lansată pagina de web "Media Index", o bază de date accesabilă public, cu informaţii des-pre companiile de media din Ro-mânia, patronii lor şi alte interese economice ale aces-tora.
În aceeaşi zi, în Piaţa Universităţii, lîngă Institutul de Arhitectură, va fi organizată "Tabăra media", unde peste 20 de companii de media îşi vor prezenta produsele şi vedetele. Devenită deja tradiţională, Tabăra Media va permite contactul direct dintre public şi cei care fac ştirile.
Tot în Piaţa Universităţii vor fi găzduite alte două manifes-tări: atelierul de graffiti, în cadrul căruia un grup de tineri realizează desene pe tema "Artă urbană" şi o expoziţie de fotografii de presă realizată de fotografii Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie.
Ziua se va încheia cu Cheful Presei, singura petrecere din an organizată de şi pentru ziarişti. Cu această ocazie vor fi înmînate premiile (dar şi anti-premiile) libertăţii de exprimare.
Seria de evenimente va continua în zilele de 4 şi 5 mai, cu două dezbateri dedicate studenţilor, găzduite de cluburile Fire şi Club A. La dezbateri vor participa politicieni şi jurnalişti recunoscuţi, care vor încerca să stabilească echilibrul just între libertatea şi res-ponsabilitatea presei.
"Transparenţa din adoles-cenţă - ghid pentru cetăţeni în formare" este titlul broşurii pe care o va lansa Agenţia de Monitorizare a Presei - Academia Caţavencu pe 5 mai. Ghidul se adresează liceenilor şi descrie modalităţile în care aceştia pot utiliza principalele legi aflate la dispoziţia cetăţeanului în căutare de informaţii publice: legea liberului acces la informaţii, legea transparenţei instituţionale etc.