Oraşul Milano a prezentat o petiţie Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru suspendarea transferului Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) de la Londra la Amsterdam, au declarat, pentru ANSA, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, informează Agerpres.
Până în 30 septembrie, Comisia Europeană (CE) a evaluat diferitele oferte pentru transferul EMA, iar în 20 noiembrie oraşul olandez Amsterdam a fost desemnat să găzduiască sediul Agenţiei Europene a Medicamentului. Printre oraşele care au concurat pentru sediul EMA s-au aflat Varşovia, Bucureşti sau Sofia, dar principalele candidate au fost Milano, Amsterdam, Copenhaga şi Bratislava.
Italia a contestat decizia UE de a muta Agenţia Europeană a Medicamentului la Amsterdam după Brexit, după ce s-a descoperit că facilitatea olandeză nu va fi gata la timp. Recent, Guvernul olandez anunţa că Agenţia Europeană a Medicamentului va fi găzduită într-un sediu temporar după ce va fi mutată din Londra (clădirea ''Spark'' din vestul Amsterdamului), înaintea finalizării noii clădiri care va găzdui din 2020 sediul EMA în partea de sud a oraşului olandez.
Oraşul Milano a cerut suspendarea folosind o procedură specială pentru cererile urgente care necesită intervenţie pentru evitarea pagubelor ireparabile, susţin sursele.
Primarul oraşului Milano, Beppe Sala, a declarat: "Nu vreau să renunţ la EMA. Mi se pare că dubiile referitoare la propunerea olandeză cresc în fiecare zi. Primul pas îl reprezintă o vizită la Comisia Europeană".
În schimb, comisarul european pentru siguranţa alimentară, Vytenis Andriukaitis, a declarat recent că decizia Uniunii Europene de a muta sediul Agenţiei Europene a Medicamentului la Amsterdam după Brexit este definitivă: "Îmi pare rău, dar părerea mea este că în acest moment Comisia Europeană nu este parte a dezbaterii electorale din Italia. Va fi un răspuns extrem de clar. Decizia consiliului este definitivă".