MILCEV(EY ROMÂNIA): Aşteptăm explicaţiile Guvernului despre aplicarea Ordonanţei 114

T.A.
Politică / 17 ianuarie 2019

Alex Milcev (Sursa foto: Twitter)

Alex Milcev (Sursa foto: Twitter)

Consultanţii aşteaptă cu sufletul la gură explicaţii din partea autorităţilor referitoare la modul de aplicare a Ordonanţei 114, un cadou de Crăciun foarte interesant primit din partea Guvernului, a afirmat, astăzi, Alex Milcev, liderul Departamentului de asistenţă fiscală şi juridică şi partener EY România.

"Îmi aduceam aminte cu oarecare amuzament de faptul că scriam articole, prin februarie 2018, şi spuneam că ne aşteptăm ca în 2018 o să fie totuşi mai calm. După un început viforos o să avem o perioadă de timp de a digera mutarea de contribuţii, split TVA şi alte probleme apărute, dar discutate din timp şi oarecum cu efecte anticipate. Şi această privinţă a fost corectă până în 28 decembrie când am realizat că am primit ca de obicei un cadou de Crăciun foarte interesant din partea Guvernului care nu ne-a dat pace de atunci. Şi după cum ştiţi foarte bine povestea nu se termină aici. Mai sunt şi alte măsuri, mai sunt şi alte probleme de lămurit. Probabil sunt mai multe probleme decât clarităţi în mediul actual fiscal. Aşteptăm cu sufletul la gură, dacă pot să mă exprim aşa, explicaţii din partea Guvernului legat de felul cum exact o să fie aplicată Ordonanţa 114", a declarat, Alex Milcev, la conferinţa de fiscalitate EY România, potrivit Agerpres.

El a spus că este în perioada următoare o să fie o serie de întrebări referitoare la cum poate să fie aplicat acel proiect care a apărut acum în legislaţie.

"Cu toţii încă încercăm să ne obişnuim cu existenţa Ordonanţei de urgenţă 114. În ultimele 24 - 48 de ore probabil v-aţi preocupat citind încă 69 de pagini de modificări la Codul Fiscal, de data asta în draft. Citim în fiecare zi şi poate chiar de câteva ori pe zi în presă legat de afirmaţiile reprezentanţilor Guvernului şi nu numai, legat de alte modificări ale fiscalităţii care afectează anumite industrii, anumite sectoare. Unele modificări ne afectează pe noi toţi şi ca afaceri româneşti, cu capital român şi cu capital străin, angajatori şi angajaţi deopotrivă. Avem mai multe teme de discutat azi şi probabil dacă am încerca să conturăm ca un laitmotiv a ceea ce se întâmplă astăzi în România, cuvintele predictibilitate şi stabilitate fiscală sunt mai actuale ca niciodată", a declarat Alex Milcev.

Ordonanţa de Urgenţă 114/29 decembrie 2018 instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar.

În energie, companiile vor plăti o contribuţie de 2% din cifra de afaceri iar în telecom această contribuţie este de 3%. Totodată, preţul gazelor şi al energiei electrice va fi plafonat la 68 lei/MWh în perioada 1 aprilie 2019 - 28 februarie 2022, iar ANRE va elabora în ianuarie o metodologie în acest sens.

Pe de altă parte, Guvernul a decis impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi "taxă pe lăcomie".

În ceea ce priveşte taxa auto, autorităţile au prevăzut că până la 30 iunie 2019 va fi returnată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante şi timbrul de mediu.

Pentru sectorul bugetar, actul normativ prevede majorarea salariilor cu 25% din diferenţa dintre ce primesc acum şi ce este prevăzut în Legea salarizării pentru anul 2022.

În sectorul contrucţiilor, actul normativ prevede scăderea cu 3,75% a contribuţiei de asigurări sociale pentru angajaţii din sector până în 2028. Totodată, pe parcursul anului viitor, salariul minim brut în sector creşte la 3.000 de lei.

Ordonanţa aduce modificări şi în ceea ce priveşte fondurile de pensii administrate privat. Astfel, un participant poate opta pentru trecerea la sistemul public de pensii după minim 5 ani de participare la un fond. Pe de altă parte, comisionul de administrare a fost redus la 1% de la 2,5%.

Ordonanţa 114/2018 prevede înfiinţarea unui Fond de Dezvoltare şi Investiţii care va finanţa proiecte din domenii precum educaţie, apă şi canalizare, reţele de energie electrică şi de gaze, drumuri, construcţii de baze sportive etc. Fondul va fi gestionat de Comisia Naţională de Strategie şi prognoză şi va fi finanţat prin împrumuturi de la Trezorerie, acordate pe 20 de ani, în limita a 10 miliarde de euro.

De asemenea, se înfiinţează un Fond pentru dezvoltarea staţiunilor balneare.

Ordonanţa prevede şi susţinerea financiară a investiţiilor private, în limita a 500.000 de euro, în construcţia, înfiinţarea sau amenajarea de grădiniţe olimpice cu profil sportiv, în cadrul programului gROwth "Investim în copii, investim în viitor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb