MILIARDARI ISRAELIENI, PERSONAJE-CHEIE ÎN DOSARUL RETROCEDĂRILOR Curtea de Apel Braşov: Remus Truică şi avocatul Robert Roşu, în arest la domiciliu

A.A.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 11 decembrie 2015

Curtea de Apel Braşov: Remus Truică şi avocatul Robert Roşu, în arest la domiciliu

Mateescu, Andronic, Marcovici, sub control judiciar

------------------------

Actualizare 18:25 DNA: Paul al României, reţinut pentru cumpărare de influenţă, spălarea banilor, complicitate la abuz în serviciu

Procurorii din cadrul DNA Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pe o durată de 24 de ore, începând de la data de 11.12.2015, a inculpatului Paul Philipe Al României, cercetat pentru cumpărare de influenţă, spălarea banilor, complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

"Începând din anul 2006, inculpatul Al României Paul Philipe i-a promis inculpatului Remus Truică şi asociaţilor lui din grupul infracţional (între care inculpaţii Roşu Robert, Marcovici Andrei Marius, Mateescu Lucian, Andronic Dan) o cotă parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România şi, ulterior, le-a şi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei membrilor grupului pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate din Bucureşti şi din alte judeţe din ţară sau asupra judecătorilor, urmând a se reuşi, în mod injust, obţinerea bunurilor revendicate şi punerea în posesia lor.

Inculpatul Al României Paul Philipe împreună cu inculpatul Truică Remus şi ceilalţi membri a grupului, au ascuns apoi natura ilicită a înţelegerii, prin încheierea la data de 01.11.2006, a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii, între Al României Paul şi SC Reciplia SRL, reprezentată de Truică Remus. În concret, acest contract redactat de Roşu Robert, prevede că Al României Paul Philipe, în calitate de cedent transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente şi viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate şi identificate în contract (între care şi "Ferma Băneasa" cu un teren în suprafaţă de 28,63 ha). Reciplia SRL se obligă să plătească în anumite condiţii o sumă de bani şi să asigure sprijin şi asistenţă în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire. Ulterior, ca urmare a acestui act, inculpatul Al României Paul Philipe a semnat alte înscrisuri/contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei ilicite a bunurilor retrocedate, antecontracte de vânzare -cumpărare, înţelegeri ("înţelegerea" din data de 13.04.2011 şi actul adiţional la aceasta).

În cursul anului 2008, urmare a unei notificări formulate de Paul Philippe al României, având ca obiect Ferma regală Băneasa, transmisă spre soluţionare Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti, urmărind obţinerea de foloase necuvenite, primul menţionat împreună cu Roşu Robert şi Truică Remus, l-a ajutat pe directorul institutului să îi determine pe membrii Consiliului de administraţie să aprobe solicitarea depusă cu încălcarea dispoziţiilor legale. Aceasta, în condiţiile în care Paul Philippe al României cunoştea că documentaţia este incompletă şi nu sunt îndeplinite condiţiile legii pentru retrocedarea terenului. Acesta a şi participat la discuţiile din şedinţa Consiliului de administraţie al institutului şi a exercitat presiuni asupra membrilor acestuia (prin invocarea descendenţei sale, dar şi a unor pretenţii de daune în cazul respingerii cererii).

Drept urmare, prin decizia nr. 30 din 26.09.2008, consiliul de administraţie al Institutului a dispus, cu încălcarea dispoziţiilor art. 8 din Legea nr.10/2001, restituirea în natură a Fermei regale Băneasa, iar în aceeaşi zi, 26.09.2008, a fost încheiat şi protocolul de predare - preluare al terenului, cu toate că acesta nu fusese identificat. Decizia de restituire este abuzivă, cererea nefiind însoţită de documente justificative din care să rezulte calitatea de moştenitor îndreptăţit sau incidenţa Legii 10/2001 raportat la situarea terenului, iar acesta nu a fost identificat potrivit legii, cauzându-se prejudicierea statului român cu suma de 135.874.800 euro (echivalent a 500.399.713 lei). Această sumă reprezintă totodată folos necuvenit pentru Al României Paul Philipe, Truică Remus şi asociaţii acestuia în grupul infracţional.

Inculpatului Al României Paul Philipe i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentat la data de 12 decembrie 2015, Curţii de Apel Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile", se arată în comunicatul DNA.

În acelaşi dosar s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru o durată de 60 de zile, începând cu data de 09.12.2015, faţă de Gheorghe Sin, la data faptelor secretar general al Academiei de Ştiinţe Agricole din România, în prezent preşedinte al aceleiaşi instituţii, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave.

În ordonanţa procurorilor se arată următoarele:

"În calitate de secretar general al Academiei de Ştiinţe Agricole din România, inculpatul Sin Gheorghe a fost învestit cu soluţionarea notificării având ca obiect Ferma regală Băneasa. Acesta i-a solicitat inculpatului Paul Philippe al României dovezile din care să rezulte: calitatea sa de persoană îndreptăţită, natura terenului, sens în care i s-a solicitat să completeze dosarul administrativ cu următoarele: certificatul de moştenitor, dovada că nu au fost depuse cereri de restituire vizând acel imobil de către alţi moştenitori legali sau testamentari, titlul de proprietate din 1931 pentru a dovedi dreptul de proprietate al Regelui Carol al II - lea asupra acelui teren, dovada că terenul intră sub incidenţa Legii 10/2001, deoarece din anexele ataşate notificării rezulta că terenul era în extravilan, agricol şi neagricol şi nu intra sub incidenţa art. 8 din Legea nr. 10/2001, neputând forma obiect al reconstituirii.

Dosarul administrativ nu a fost completat în sensul celor dispuse, dar cu toate acestea, prin procesul verbal din 02.09.2008, membrii Consiliului de Administraţie al Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti, încălcând dispoziţiile legale au recunoscut: calitatea de persoană îndreptăţită la reconstituire conform Legii nr.10/2001, a lui Paul Philippe al României cu privire la Ferma regală Băneasa, iar prin decizia nr. 30 din 26.09.2008 au dispus, cu încălcarea dispoziţiilor art. 8 din Legea nr.10/2001, restituirea în natură a Fermei Băneasa, în aceeaşi zi, 26.09.2008, fiind încheiat şi protocolul de predare - preluare a terenului.

În primă fază a existat opoziţia la retrocedare, deoarece urma să se renunţe la un teren pe care erau desfăşurate activităţi de cercetare care justifică chiar obiectul de activitate al institutului. Mai mult, preşedintele academie s-a opus constat cererii pe care a considerat-o lipsită de temei legal. Cu toate acestea, la data de 29.07.2008 secretarul general Sin Gheorghe a trimis institutului o adresă prin care solicita să se convoace Consiliul de administraţie pentru a se analiza solicitarea Paul Philippe al României care să fie invitat personal la şedinţă.

În aceeaşi zi i s-a comunicat lui Paul Philippe al României că s-a dat dispoziţia de convocare a consiliului pentru analizarea cererii sale. Din probele dosarului rezultă că această adresă a lui Sin Gheorghe i-a fost pretinsă lui Remus Truică de directorul institutului drept condiţie pentru admiterea cererii, în cadrul înţelegerii frauduloase dintre aceştia.

Urmare a acestei adrese, directorul a convocat Consiliul de administraţie, şedinţa având loc la data de 02.09.2008, fiind invitaţi Paul Al României şi avocatul acestuia, Robert Roşu. De asemenea, a participat ca invitat şi Sin Gheorghe, aceasta fiind de altfel singura astfel de şedinţă la care a participat vreodată. Prin poziţia avută în cadrul acestei şedinţe, de susţinere împreună cu directorul institutului a cererii de retrocedare, s-a creat falsa reprezentare pentru membrii CA că Academia agreează o astfel de decizie.

Ca urmare, consiliul de administraţie a decis restituirea în natură a terenului vizat.

Decizia de restituire este considerată abuzivă, cererea nefiind însoţită de documente justificative din care să rezulte calitatea de moştenitor îndreptăţit sau incidenţa Legii 10/2001 raportat la situarea terenului, iar acesta nu a fost identificat potrivit legii. Mai mult, din probele dosarului rezultă că în anul 1948, Ferma Regală Băneasa era situată în extravilanul localităţii Băneasa, aşa încât nu putea face obiectul Legii nr.10/2001".

(A.L.)

-------------------

Actualizare 18:08 Acţiunile Impact, în scădere cu 3,38%

Titlurile societăţii "Impact Developer & Contractor S.A." (IMP), al cărei director este Claudiu Mateescu, au scăzut astăzi pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), spre finalul şedinţei, cu 3,38%, la preţul de 1 leu per acţiune.

(A.L.)

--------------------

Actualizare 16:43 Prinţul Paul, reţinut de DNA

Prinţul Paul Lambrino a fost reţinut de către DNA, potrivit televiziunilor de ştiri.

El a fost audiat timp de opt ore la DNA Braşov.

(A.C.)

---------------------

Actualizare 16:15

Curtea de Apel Braşov a decis, în urmă cu puţin timp, ca omul de afaceri Remus Truică şi avocatul Robert Roşu să fie plasaţi în arest la domiciliu iar măsura controlului judiciar să fie dispusă pentru Claudiu Mateescu, directorul general al dezvoltatorului imobiliar "Impact", jurnalistul şi fostul patron al publicaţiei "Evenimentul Zilei", Dan Andronic şi pentru Marius Andrei Marcovici, administratorul unei societăţi, transmit televiziunile Antena3 şi Digi24.

Prinţul Paul încă nu a ieşit de la DNA Braşov, potrivit surselor

(A.C.)

-----------------------

Actualizare 15:10 Truică: Pe mine, adevărul nu mă deranjează cu nimic

Remus Truică, unul dintre acuzaţii în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, a declarat vineri, la Braşov, înainte de pronunţarea magistraţilor Curţii de Apel în privinţa arestării preventive a acestora, că "adevărul nu-l deranjează cu nimic".

"Eu, din ce am observat aseară, (.n.r. - joi seara, la şedinţa Curţii de Apel), şi ceilalţi, care sunt suspecţi-inculpaţi în acest dosar, să spunem - avem singura dorinţă de a se afla adevărul. Pe mine, adevărul nu mă deranjează", a declarat Remus Truică.

În legătură cu transcriptele telefonice apărute în presă, Truică a spus că "toată lumea îl întreabă de acestea" şi, oricum, sunt mult mai multe decât au apărut în presă. "Normal, am mii de convorbiri telefonice. Bineînţeles, s-a subliniat o zonă care poate fi interpretabilă", a adăugat Truică, referindu-se la procentele de care se vorbeşte în acele convorbiri.

Referitor la audierea Prinţului Paul, care are loc vineri, la DNA Braşov, Truică a replicat: "Ştiţi când a venit prima dată Prinţul Paul aici, la Braşov?. Ştiţi de ce a venit. Cred că ştiţi, că a fost celebru cazul la vremea respectivă, şi cred că Prinţul Paul încearcă tot felul de variante. Prinţul Paul este o personalitate".

Întrebat de relaţiile pe care le-ar avea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care ar fi putut influenţa retrocedarea de care este acuzat, Truică a explicat că acest lucru "face parte din denunţul Alteţei Sale, Prinţul Paul", în care a găsit "nişte acuzaţii absolut aiuristice".

"Noi am făcut exact ceea ce trebuia să facem şi anume am contractat serviciile unei firme de avocatură care să facă aceste demersuri peste tot unde este necesar. Atât şi nimic mai mult", a mai spus Truică.

În final, el a precizat că vrea să se plimbe până la ora pronunţării deciziei magistraţilor Curţii de Apel, anunţată la 15.30.

------

Actualizare 10:01 Paul Lambrino a ajuns la DNA Braşov

Paul Lambrino a ajuns la DNA Braşov pentru a oferi informaţii în dosarul retrocedărilor ilegale.

-----

Actualizare 14:05 Pronunţarea în dosarul Truică, amânată pentru ora 15.30

Magistraţii Curţii de Apel Braşov au anunţat vineri că pronunţarea în dosarul Truică, în care procurorii solicită arestarea preventivă a mai multor persoane, anunţată iniţial pentru ora 13.00, se amână pentru ora 15.30.

Remus Truică şi Marius Marcovici au ajuns la Curtea de Apel Braşov, în jurul orei 13.00.

Şedinţa de judecată de la Curtea de Apel Braşov în acest dosar a început joi, la ora 15.30, şi s-a încheiat vineri dimineaţă, la ora 2.30, magistraţii anunţând că pronunţarea va avea loc la ora 13.00.

Toate cele cinci persoane reţinute în acest dosar de DNA Braşov pentru 24 de ore, Remus Truică, Dan Andronic, Marius Marcovici, Lucian Mateescu şi Robert Roşu sunt în libertate, după ce mandatul de reţinere le-a expirat în cursul nopţii respectiv dimineaţa.

-------

Actualizare 9:13 Dan Andronic, autosuspendat din funcţia de director general al EVZ

Dan Andronic, anchetat în dosarul retrocedărilor ilegale în care mai sunt implicaţi Remus Truică şi Prinţul Paul de România s-a retras temporar din poziţia pe care o avea la Evenimentul zilei.

Anunţul a fost făcut chiar pe prima pagină a ziarului Evenimentul zilei de astăzi.

Acţionar şi director general al EVZ, "Dan Andronic anunţă că, până când se va lămuri în totalitate situaţia lui juridică, se retrage din activitatea publicistică şi se suspendă din funcţia de director general al Editurii Evenimentul zilei şi Capital".

"Începând de azi, director onorific va fi fondatorul ziarului, jurnalistul Ion Cristoiu", mai anunţă Cotidianul.

Pe lângă poziţia de la Evenimentul zilei, Dan Andronic realiza, la B1 TV, emisiunea de interviziuri Lumini şi umbre.

------

Actualizare 9:00

În dosarul retrocedărilor ilegale apar şi numele unor oameni de afaceri israelieni, potrivit canalelor de ştiri.

Benjamin Steinmetz, unul dintre cei mai bogaţi afacerişti israelieni, apare ca inculpat în dosar, după ce ar fi mituit conducerea unui institut pentru a accepta retrocedarea Fermei Băneasa, informează televiziunile de ştiri.

Tal Silberstein, unul dintre personajele cheie din dosarul retrocedărilor ilegale al lui Remus Truică, este cunoscut pentru serviciile de consultanţă pe care le-a oferit, ani la rând, unor oameni politici cunoscuţi din România. În 2002, fostul ofiţer israelian a bătut palma cu Traian Băsescu şi a venit la Bucureşti pentru a lucra în campania "DA pentru Bucureşti".

Tal Silberstein a devenit partener de afaceri cu Dan Andronic, alături de care a semnat un contract cu Călin Popescu Tăriceanu şi cu PNL, informează Antena3.

Între 2008 şi 2009, Tal Silberstein era deja implicat în afacerile retrocedărilor ilegale prin intermediul firmei pe care acesta o controla. Mai exact, mai multe terenuri şi clădiri din Snagov şi Bucureşti, retrocedate către Prinţul Paul, au fost vândute către firma ofiţerului israelian. Ulterior, proprietăţile au fost revândute către Remus Truică şi Sorin Roşca Stănescu, spun procurorii DIICOT.

Începând cu anul 2006, societatea de avocatură a încheiat un contract de asistenţă juridică cu S.C. RECIPLIA S.R.L. reprezentată de Truică Remus şi Tal Silberstein, pentru revendicarea unor bunuri imobile şi mobile asupra cărora Prinţul Paul de România avea drepturi în patrimoniul său. Tal Silberstein coordona proiectul S.C. RECIPLIA S.R.L., care era însoţit şi de Truică Remus fără a putea preciza natura relaţiilor dintre aceştia, relatează Antena3.

Omul de afaceri Benjamin "Benny" Steinmetz a fost şi el cooptat de către Remus Truică în caracatiţa retrocedărilor ilegale. Steinmetz este pe locul şase în topul celor mai bogaţi cetăţeni israelieni , cu o o avere estimata la 3,5 miliarde de dolari. Potrivit procurorilor DNA, Benny Steinmetz ar fi mituit, alături de Truică şi alţi inculpaţi, conducerea unui institut de cercetare care detinea terenul Fermei Baneasa să accepte retrocedarea acestuia către Paul Lambrino, nepotul Regelui Carol al doilea, informează Antena3.

-------

Actualizare 7:39 Pronunţarea în dosarul Truică, astăzi, ora 13:00

Magistraţii Curţii de Apel Braşov au amânat pronunţarea în dosarul Truică, pentru azi, la ora 13:00, a declarat, în această dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Braşov, judecătoarea Mirela Şerban.

Şedinţa de judecată a început în cursul zilei de ieri, la ora 15.30 şi s-a încheiat azi-noapte, la ora 02:30.

În arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie s-au întors, din sala de judecată, Dan Andronic şi avocatul Robert Roşu, ale căror ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore emise de procurorii DNA Braşov urmează să înceteze în această dimineaţă.

Pentru Remus Truică, Marius Marcovici şi Lucian Mateescu ordonanţele de reţinere pentru 24 de ore au expirat chiar în timpul şedinţei de judecată, ei fiind în stare de libertate până la pronunţarea sentinţei.

--------

Reprezentanţii "Impact" au transmis că faptele pentru care a fost reţinut Claudiu Mateescu nu au legătură cu mandatul său în cadrul companiei

Acţiunile "Impact Developer &Contractor" (IMP) scăzuseră aseară cu 4,3%, după reţinerea directorului general al companiei Claudiu Mateescu, în ciuda faptului că reprezentanţii societăţii au transmis că dosarul instrumentat de DNA nu are legătură cu mandatul lui Mateescu la "Impact".

Ulterior, titlurile IMP şi-au revenit, încheind şedinţa BVB în scădere cu 0,96%.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au anunţat, ieri, că au început urmărirea penală faţă de omul de afaceri Remus Truică, avocatul Robert Mihăiţă Roşu, jurnalistul Dan Andronic, directorul general al "Impact Developer & Contractor" Lucian Mateescu şi Marius Andrei Marcovici (administrator al unei societăţi comerciale), în dosarul retrocedărilor ilegale, în care au calculat un prejudiciu de 135.874.800 euro.

Cei cinci sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional, iar procurorii ceruseră, ieri, arestarea lor.

Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2006, Remus Truică, Robert Mihăiţă Roşu şi alte persoane au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate ilegal de o persoană interesată, prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi, instigarea şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare şi traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici.

La acest grup infracţional au aderat, în anul 2007, Dan Andronic şi Marius Marcovici, iar în 2011 şi Claudiu Mateescu.

"De la data constituirii, membrii grupului au fost permanent implicaţi în activitatea infracţională şi s-au informat reciproc, direct sau indirect, asupra evoluţiei şi realizării interesului urmărit prin faptele comise, stabilind de comun acord strategia de urmat şi găsind împreună soluţiile cele mai economice pentru grup. De asemenea, membrii grupului au păstrat în permanenţă contactul cu persoana cumpărătoare de influenţă, dându-i de fiecare dată asigurări asupra succesului demersului infracţional", se arată în comunicatul DNA.

"Impact" a reacţionat, ieri, printr-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Faptele de care este acuzat Claudiu Mateescu, membru în Consiliul de Administraţie şi director general al "Impact Developer & Contractor "nu au legătură cu mandatul de administrator şi/sau director general al societăţii", se arată în raportul citat: "Având în vedere comunicatul de pe site-ul DNA postat în data de 10 decembrie 2015, Consiliul de Administraţie al Impact anunţă acţionarii şi investitorii cu privire la faptul că s-a dispus punerea în mişcare a unei acţiuni penale cu privire la dl. Mateescu Lucian Claudiu, membru al Consiliului de Administraţie şi director general al Impact". Conform emitentului, "acest eveniment nu afectează desfăşurarea activităţii Societăţii, care îşi urmează cursul normal".

Reprezentanţii "Impact" subliniază că, în conformitate cu Codul de procedură penală, punerea în mişcare a acţiunii penale nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Creierul "operaţiunii" - Remus Trică

Procurorii au stabilit că rolul lui Remus Truică în cadrul grupului a fost "esenţial, în sensul că persoana, reputaţia şi susţinerile acestuia au fost determinante în convingerea persoanei interesate pentru cumpărarea influenţei.

Comunicatul DNA mai arată: "Pe de altă parte, Remus Truică a prezentat «afacerea» celorlalţi membri ai grupului, hotărând împreună cu aceştia să se implice în realizarea demersului infracţional, singura cale în obţinerea bunurilor pe care persoana interesată le revendica în mod nelegal. De asemenea, el a acţionat ca mandatar al unei societăţi comerciale în actele întocmite cu cumpărătorul de influenţă, s-a întâlnit în mod repetat cu acesta pentru a discuta stadiul demersurilor întreprinse, a negociat cu aceştia în interesul grupului, a discutat cu Robert Roşu, avocat, pentru întocmirea documentelor necesare creării aparenţei de legalitate, s-a prezentat în faţa autorităţilor în numele cumpărătorului de influenţă, a discutat cu notari şi avocaţi pentru întocmirea de înscrisuri necesare revendicărilor, şi-a traficat influenţa în mod real şi a corupt funcţionari pentru atingerea scopului urmărit".

În acest context, începând cu anul 2006, Truică i-a promis cumpărătorului de influenţă că poate să îi recupereze averea revendicată ilegal, pretinzând că are relaţii în lumea politică şi în justiţie la cel mai înalt nivel (consilier al primului ministru, serviciile unei firme de avocatură de top, prin care influenţa poate ajunge chiar la instanţa supremă), cerând în schimb o parte considerabilă din această avere, atât pentru el cât şi pentru membrii grupului, între 50 - 80% din fiecare bun care va fi obţinut.

Pentru realizarea scopului grupului, Remus Truică, ceilalţi membri ai grupului şi cumpărătorul de influenţă au ascuns natura ilicită a înţelegerii prin încheierea, în 1 noiembrie 2006, a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii. Contractul a fost încheiat între cumpărătorul de influenţă şi o societate comercială reprezentată de Truică.

"În concret, acest contract redactat de Robert Roşu prevede că persoana cumpărătoare de influenţă, în calitate de cedent, transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente şi viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate şi identificate în contract (între care şi «Ferma Băneasa», teren în suprafaţă de 28,63 hectare). Societatea comercială reprezentată de Truică se obligă să plătească, în anumite condiţii, o sumă de bani şi să asigure sprijin şi asistenţă în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire. Ulterior, ca urmare a acestui act, Remus Truică a semnat alte înscrisuri/contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei bunurilor retrocedate", mai arată DNA.

Printre bunurile pretinse de cumpărătorul de influenţă s-a numărat şi Ferma Băneasa, pentru care a depus o notificare în anul 2002, fără ca până la preluarea "afacerii" de către acest grup infracţional să primească vreun răspuns.

În cursul anului 2008, ca urmare a notificării susmenţionate având ca obiect Ferma regală Băneasa, transmisă spre soluţionare Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti, Remus Truică a acţionat în aşa fel încât, prin intermediul unor persoane, să îi determine pe membrii Consiliului de Administraţie al institutului să aprobe, în mod vădit ilegal, solicitarea cumpărătorului de influenţă.

"Ulterior, prin decizia nr. 30 din 26.09.2008 s-a dispus, cu încălcarea dispoziţiilor din Legea nr.10/2001, restituirea în natură a Fermei regale Băneasa, în aceeaşi zi fiind încheiat un protocol de predare - preluare. Decizia de restituire este abuzivă, cererea nefiind însoţită de documente justificative din care să rezulte calitatea de moştenitor îndreptăţit sau incidenţa Legii 10/2001 raportat la situarea terenului, iar acesta nu a fost identificat potrivit legii", potrivit DNA.

Prin această activitate infracţională s-a cauzat un prejudiciu statului de 135.874.800 de euro (echivalent a 500.399.713 lei), sumă care reprezintă, totodată, folos necuvenit pentru cumpărătorul de influenţă, Remus Truică şi asociaţii acestuia în grupul infracţional.

"Pentru a obţine acest imobil, Remus Truică l-a convins pe directorul institutului să sprijine această solicitare, deşi documentaţia depusă era incompletă, expertiza era efectuată formal, oferindu-i în schimb foloase necuvenite, constând în plata unei excursii în străinătate pentru patru persoane", mai arată DNA.

În cauză se fac cercetări şi faţă de alte persoane.

Prinţul Paul şi Prinţesa Lia, chemaţi la audieri

În acest dosar privind retrocedări ilegale de terenuri au fost citaţi să se prezinte, miercuri, la DNA Braşov, pentru a da declaraţii, şi prinţul Paul şi soţia sa, prinţesa Lia, însă în drum spre Braşov prinţului i s-a făcut rău şi a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti.

Prinţesa Lia a declarat, citată de Mediafax, că soţului ei i s-a făcut rău în timp ce se îndreptau spre DNA Braşov. Aceasta a precizat că au oprit maşina cu care mergeau spre DNA Braşov la o benzinărie aflată aproape de Ploieşti, unde au întrebat un echipaj de poliţie cum pot ajunge la un spital. De acolo au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti.

Prinţesa Lia a precizat că soţul său a rămas internat la spitalul din Ploieşti, urmând să meargă la DNA Braşov când starea de sănătate a acestuia va permite.

În legătură cu dosarul în care au fost citaţi să dea declaraţii, prinţesa Lia a spus că este vorba de o sesizare făcută de ei la DNA în urmă cu câteva săptămâni, în care au arătat că au fost ameninţaţi ei şi membri din staff-ul lor. Prinţesa Lia a precizat că au primit mai multe telefoane în care li s-a cerut să înceteze să mai dea documente în dosarul retrocedărilor.

Aceasta susţine că au dovezi că semnătura soţului ei care apare pe unele actele nu este de fapt semnătura acestuia şi că se bucură că au fost chemaţi la DNA, pentru că pot da mai multe detalii legate de sesizarea pe care au făcut-o.

Întrebată dacă procurorii DNA au făcut percheziţii la casa lor, în condiţiile în care procurorii au făcut percheziţii în Bucureşti şi Ilfov în acest caz, iar de la locuinţa omului de afaceri Remus Truică au fost ridicate mai multe documente, prinţesa Lia a spus că nu s-au făcut percheziţii la locuinţa lor, pentru că nu sunt suspiciuni în cazul lor, ei fiind cei care au făcut sesizarea la DNA.

Prinţul Paul a deschis în instanţă zeci de procese, prin care vrea să îi fie recunoscute drepturile de proprietate şi să-i fie retrocedate zeci de case şi hectare de teren din averea familiei regale, conform ProTV.

În multe dintre ele, Paul de România ar fi cedat drepturile litigioase firmei Reciplia, deţinută de Remus Truică, conform sursei citate. Este vorba despre sute de hectare de teren în Bucureşti (Teren - 8.000 de metri pătraţi, lângă "Mina Minovici", în Bucuresti; 52 de hectare de teren în Bucureşti, strada Jandarmeriei; Ferma Regală "Băneasa", plus 28,63 hectare; Staţia de montă de la Băneasa, plus 25 de hectare aferente, vecin cu Hipodromul "Băneasa", dar şi terenuri, bălţi şi în Năvodari, judeţul Constanţa, în comuna Mănăstirea din Călaraşi, viile "Cotnari" şi Murflatar, dar şi păduri în Snagov.

Numele prinţului Paul a fost menţionat şi în dosarul în care sunt acuzaţi Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Sturdza şi Dan Bengescu, pentru retrocedare ilegală de păduri.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. vreti sa induceti ca IMPACT s-a prabusit pe bursa,sunteti jalnici,vreti sa manipulati piata,,;niste fomisti regali sustinuti de niste hotomani cu staif[oameni de afaceri] romani,,

    1. Nu e adevarat , cei de la Bursa nu sunt jalnici deloc ! Era normal ca piata sa rectioneze chiar daca aparent Impact-ul nu e implicat ! Dar poate e...Ferma Baneasa e langa drumul ilegal creat de Impact prin padure...

      Bursa nu a spus decât ce s-a întâmplat.

       

      " Acţiunile "Impact Developer &Contractor" (IMP) scăzuseră aseară cu 4,3%, după reţinerea directorului general al companiei Claudiu Mateescu ... 

      Ulterior, titlurile IMP şi-au revenit, încheind şedinţa BVB în scădere cu 0,96%." 

      Nu este nimic în neregulă cu afirmația de mai sus și nu este nicio inducere. 

    Din referatul procurorilor : Inculpatul Mateescu Lucian a aderat la grup în anul 2011, fiind prezentat suspectului (....)de inculpaţii Marcovici şi Andronic, iar apoi, fiind acceptat de (....), acesta a acţionat apoi alături de inculpatul Marcovici, preluând rolul inculpatului Truică în activitatea infracţională a grupului pentru obţinerea unor bunuri revendicate de (....) .Ma intreb daca la IMPACT Mateescu era Fecioara Maria coborata pe pamant ? Aiurea....Numai cate stiu eu...

    DNA ar trebui sa citeasca si anexele TRANZACTIEI de la Oradea semnată de MATEESCU din partea IMPACT și primarul BOLOJAN din partea Consiliului Local Oradea ! Dacă sunt studiate cu rabdare si atentie ORICINE poate constata ca persoanele enumerate de mine apar in aceste anexe! Ba mai mult, au dat in judecata Consiliul Local pentru obtinerea terenului , ceea ce indica fara echivoc ca in fata Instantei au prezentat niste titluri de proprietate! Toate acestea se regasesc pe portalul Instantelor de judecatav si sunt urmatoarele: Victor Florin STEF/Dosar 12580/271/2011, Maria POROSNICU/Dosar 12321/271/2011, Daniel TOGHINA/Dosar 12582/271/2011, Gabriela ALDEA SOFRONIE/Dosar 12322/271/2011, Florin ROSCA FILIP/Dosar 11945/271/2011, Gina PATRINOIU/Dosar 9661/111/2011, Carmen SANDULESCU/Dosar 8301/111/2011, Vlad Andrei POPP/Dosar 17367/271/2010, Octavian POPP/Dosar 8299/111/2011, Gabriela NEDA/Dosar 17515/271/2010! Mai sunt si altele dar nu le mai enumar. Trebuie sa ai obrazul foarte gros ( MATEESCU ) ca sa afirmi “O astfel de operaţiune nu a avut loc! Niciodată! Nici măcar într-un singur caz!”. Dosarele enumerate de mine sunt o creatie a fanteziei mele sau ele exista? Ca nu au fost facute “transferurile”cas elor doar cu scopul de a plati impozit pe cladiri mai mic, posibil! Dar atunci poate D-l fizician sa ne explice de ce au fost realizate? Ce scop s-a urmarit?(chiar daca la momentul respectiv structura actionariatului era alta iar conducerea dezvoltatorului la fel, alta! Persoana juridical s-a numit si atunci, se numeste si acum IMPACT!). Ma intreb de unde au aparut Procesele verbale de receptie despre care face vorbire d-l fizician cand insusi Primarul BOLOJAN(cel care acum s-a rasucit)declara ca “IMPACT nu a respectat pretul maximal”, ca acel contract de asociere in participatiune a fost “unul dezavantajos, atat pentru bugetul Oradiei cat si pentru cumparatorul final”( JB/08.09.2008) sau se mai scrie ca in urma unui raport al AIO s-au calculat penalitati pentru nefinalizarea in termen a cartierului(Gazeta de Oradea/6-12.10.2008). DE CE A REEVALUAT PRIMARUL BOLOJAN situatia IMPACT in 2013? Numai Domnia sa stie si reprezentantii IMPACT! Dar atunci macar sa nu se minta grosolan! De unde au aparut procesele verbale de receptie invocate si de ce nu le-a prezentat Primaria(ca justificare)in 2009(daca ele existau), la controlul efectuat de Camera de conturi a judetului Bihor, iarasi este o intrebare de pus?! Nu stiu ce se poate raspunde! Hai cu DNA-ul și la IMPACT dar și la Primăria Oradea.

    Iaciu, iaciu cand intra in ring? Chiar asa este de neatins acest personaj obscur care a furat tot ce a atins? Cum e posibil sa nu fie intrebat nimic? Impact e el. Doraly e el. Anrp e el. Afaceri vechi si tenebroase cu alcool e el. Credite de 100 mil de eur consumate pe nimic si luate f ciudat sunt tot el. Imobiliare ciudate el. Legaturi in spalarea transfrontaliera de bani el. El, un ciudat care in tot acest timp pierde vremea impuscand elefanti pe bani grei .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb