Acţiunile americane vor avea un an dificil şi nu există niciun motiv real de optimism pentru investitori în acest moment, crede investitorul miliardar Leon Cooperman, care este şi directorul general al Omega Advisors, firmă de consultanţă pentru investiţii cu sediul în New York, scrie Business Insider.
"Cine crede că va veni în curând o nouă piaţă «bull» se înşeală", a spus Cooperman, la CNBC, conform sursei citate.
Miliardarul vede o probabilitate de 45% ca indicele S&P 500 să scadă sub nivelul de 3.600 de puncte în 2023 şi o probabilitate de 50% să încheie anul între 3.600 şi 4.400 de puncte. În opinia sa, şansele ca S&P 500 să se ridice peste 4.400 de puncte - nivelul la care se situa când Rezerva Federală şi-a început ciclul actual de creştere a ratei în martie anul trecut - sunt de doar 5%, anul acesta. În 2022, principalul coş de acţiuni din Statele Unite a scăzut cu 19,4%, încheind anul la 3.840 de puncte.
"Atât timp cât Fed îşi va menţine obiectivul de a reduce inflaţia la 2%, acţiunile vor avea probleme", a spus Cooperman. În noiembrie, Indicele Preţurilor de Consum din Statele Unite s-a ridicat la 7,1% în dinamică anuală, sub cea din luna anterioară. "Dacă Fed se ţine de obiectivul de a ajunge la o inflaţie de 2%, nu avem idee cât de mari trebuie să ajungă ratele", spune Cooperman.
El se aşteaptă ca ridicările agresive ale ratei dobânzii operate de către Rezerva Federale să continue să afecteze acţiunile americane în acest an. Anul trecut, politica monetară agresivă a băncii centrale a SUA a lovit din plin preţurile acţiunilor, indicele tehnologic Nasdaq Composite încheind 2022 cu o scădere de 33%. Declinul a apărut în condiţiile în care Fed a ridicat dobânzile de la aproape zero în martie la aproximativ 4,5% în prezent, în încercarea de a îmblânzi inflaţia.
În opinia lui Cooperman, Fed a greşit puternic în 2021, nu anul trecut. Atunci, factorii de decizie de politică monetară au menţinut ratele dobânzilor scăzute, pentru că au crezut că inflaţia ridicată post-pandemie va fi tranzitorie. Nu a fost aşa, iar costul redus al banilor a alimentat apariţia unor bule speculative în mai multe clase de active, cum ar fi acţiuni, locuinţe şi criptomonede.
"Auzim toate aceste discuţii despre ratele dobânzilor şi Fed. Nu asta este problema", a spus miliardarul. "Problema este lispa de încredere în sistem, pentru că am avut aceste politici prosteşti. Am avut cea mai speculativă perioadă din istoria noastră financiară - SPAC-uri, cripto, opţiuni, evaluări nebuneşti ale companiilor din grupul FAANG. Intrarea într-o nouă piaţă «bull» nu are sens pentru mine", a spus Cooperman, conform Business Insider.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2023, 10:42)
Ciclul de Credit nu este inca consumat!!
Corectia de acum este din cauza corectiei -lagului - creditului cu 1-2 ani in urma = unde gov a intarziat sa "Reumple rezerva de creditare pe crerere de creditare.
Este posibil sa mai vedem cv "run" in bursa sau mers in lateral pana in 2025-2026-2027.
Oricum CREDITUL NU ESTE CONSUMAT! INCA!
Vorbiti cu Isarescu! El stie mai bine!
Si cutatia Aurului in nominal la Lei arata! - Creditul nu este inca consumat!
s c cret
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2023, 12:46)
Pe termen lung, Europa e cu probleme mari
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2023, 14:30)
Pe termen lung, toti murim:-)
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2023, 15:07)
Doar Rusia o duce bine, o duceau bine si inainte dar acum zbarnaie!
3. fără titlu
(mesaj trimis de Un ROMÂN în data de 09.01.2023, 19:37)
Vă tot spun de 3 ani să ieșiți din iadul pe care tot voi l ați creat. Din lăcomie însa ori din disperare nu o faceți. Dar cand va veni valul, vă va mătura pe toți. Să vă ferească Dumnezeu de Judecata Lui, că nu vă văd cu răspuns bun primit...