Minireforma PAC: Vrem subvenţii la fel ca agricultorii occidentali

Nataşa Negru
Ziarul BURSA #Materii Prime / 23 iunie 2008

Minireforma PAC: Vrem subvenţii la fel ca agricultorii occidentali

România, alături de alte state noi membre UE, ca Ţările Baltice, Slovenia, Ungaria, Bulgaria şi Cehia solicită o minireformă în Politica Agricolă Comună (PAC), concretizată prin alinierea subvenţiilor acordate de UE agricultorilor români cu cele primite de agricultorii din vechile state membre ale UE

Noile state membre UE, Slovenia, Ţările Baltice, România, Bulgaria, Ungaria şi Cehia, au solicitat, la finele săptămânii trecute, la iniţiativa premierului leton Ivars Godmanis, într-o scrisoare adresată preşedintelui CE Jose Manuel Barroso şi Sloveniei, ţară care asigură în prezent preşedinţiei UE, alinierea subvenţiilor acordate agricultorilor din aceste ţări cu cele acordate agricultorilor din vechile state membre. În respectiva scrisoare se preciza: "Ţinând cont că cererile consumatorilor privind agricultura sunt practic aceleaşi în toate statele membre UE, susţinem o abordare politică pentru alinierea în întreaga UE a plafoanelor pentru ajutorul direct". Potrivit adresei înaintate peşedintelui CE, ţările iniţiatoare solicită o minireformă a Politicii Agricole Comune (PAC).

La rândul său, premierul ceh Mirek Topolanek a declarat, potrivit Reuters, că acest subiect ar putea fi discutat când ţara sa îşi va asuma preşedinţia semestrială a blocului european, în prima jumătate a anului 2009. "Pot sus­ţine propunerea (...) trebuie să eliminăm distorsiunile din Politica Agricolă Comună".

Reprezentanţii agricultorilor din ţara noastră s-au declarat plăcut surprinşi de această iniţiativă. Marcel Cucu, preşedintele Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), ne-a declarat că o astfel de solicitare "a fost făcută mai demult de reprezentanţii producătorilor agricoli din România, dar fără niciun rezultat". O asemenea situaţie, în care noi, ca membri cu drepturi depline în UE, am primit, spre exemplu în acest an, circa 20%-25% din valoarea subvenţiilor acordate fermierilor din vechile state membre, creează discrepanţe între posibilităţile oferite fermierilor autohtoni, consideră Marcel Cucu. Domnia sa a precizat că, în acest an, subvenţia la hectar acordată fermierului român, la care se adaugă banii de la bugetul de stat, a fost 97 de euro, faţă de cei circa 400 de euro pe care îi primeşte un fermier francez.

Sorin Minea, preşedintele "Romalimeta", a subscris la cele spuse mai sus: "Într-adevăr subvenţiile oferite fermierilor români sunt mai mici faţă de cele oferite fermierilor din vechile state membre UE. Anul acesta, valoarea ajutorului oferit fermierului român a reprezentat circa 20%-25% din totalul acordat colegilor de breaslă din alte ţări UE".

Reacţia oficialilor şi diplomaţilor europeni a fost puţin sceptică vizavi de această iniţiativă, explicând că prevederile actuale fac parte din Tratatele de aderare şi sunt foarte dificil de schimbat.

Tratatul de aderare prevede ca subvenţiile europene pentru fermieri să fie introduse treptat, pe o perioadă de zece ani, pentru zece ţări care au aderat la UE în 2004 şi pentru Bulgaria şi România, care au aderat în 2007.

Ajutoarele totale pentru întreaga producţie agricolă din cele 27 de state membre UE se ridică în prezent la peste 40 de miliarde de euro anual.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb