Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) va gestiona fondurile din Politica Agricolă Comună a UE, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă aprobată ieri de Executiv. "Am aprobat astăzi o Ordonanţă care reglementează mecanismul de sprijin financiar de la Uniunea Europeană, prin îm-puternicirea Ministerului Agriculturii să gestioneze aceste fonduri", a declarat, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. "În următorii ani vom primi de la Uniunea Europeană 12 miliarde de euro, din care plăţi directe pe pilonul I, circa 5 miliarde de euro, şi fonduri pentru dezvoltare rurală (pilonul II), circa 7 miliarde de euro", a precizat ministrul Flutur. Actul normativ abilitează MAPDR să pre-finanţeze şi să co-finanţeze obiectivele de investiţii acoperite de Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR), fonduri din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) a UE.
"În mecanismul european, aşa cum a fost la Sapard, mai întâi pune România fondurile şi la sfârşitul anului viitor vom primi aceste fonduri de la Uniunea Europeană", a explicat ministrul Gheorghe Flutur.
Astfel, România va pre-finanţa plăţile unice pe suprafaţă către fermierii români. Banii vor fi recuperaţi integral la începutul lui 2008, din FEGA. Ministerul Agriculturii va pre-finanţa plăţile directe către fermieri, astfel încât aceştia să beneficieze cât mai repede de sprijinul financiar comunitar, iar fondurile europene să fie absorbite la nivel maxim.
Ordonanţa de urgenţă instituie o nouă poziţie în cadrul bugetului MAPDR - "Transferuri aferente fondurilor pentru agricultură şi dezvoltare rurală FEGA şi FEADR". Banii alocaţi pentru acest capitol nu vor fi folosiţi numai pentru pre-finanţarea necesară demarării rapide a plăţilor directe către fermieri. Proiectele de dezvoltare rurală, finanţate prin PAC din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR) au nevoie de co-finanţare, într-un sistem asemănător cu cel Sapard.
Cheltuirea banilor din cele două fonduri constituite în cadrul Politicii Agricole Comune, respectiv FEGA şi FEADR, se va realiza prin intermediul celor două agenţii de plăţi în agricultură - Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), în cazul Fondului European de Garantare Agricolă, şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), pentru Fondul European Agri-col pentru Dezvoltare Rurală.
Capitolul bugetar instituit pentru Ministerul Agriculturii va acoperi, de asemenea, cheltuielile neeligibile care vor apărea în cursul derulării FEGA şi FEADR. Acestea se vor suporta în totalitate de la bugetul statului. Cheltuielile neeligibile reprezintă cheltuielile cu diferenţe de curs nefavorabile, pierderi datorate debitelor nerecuperate costuri bancare rezultate din operaţiunile de transfer şi reîntregire a fondurilor şi alte cheltuieli neeligibile rezultate din derularea procesului de ges-tionare şi utilizare a fon-durilor, care vor fi definite prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale.
Uniunea Europeană a stabilit pentru noile state membre, categorie în care intră şi România şi Bulgaria, o Schemă de Plată Unică pe Suprafaţă. Această schemă simplifică sistemul plăţilor directe care se acordă în vechile state membre UE şi alocă sume uniforme, pe hectar eligibil de teren agricol. Sumele ajung până la un nivel stabilit împreună cu Comisia Europeană. Plăţile directe se acordă uniform, sub forma unei plăţi pe hectar, tuturor fermierilor care întrunesc condiţiile de eligibilitate şi înaintează o cerere de subvenţie.
O fermă care poate primi bani prin această Schemă trebuie să utilizeze o suprafaţă de teren agricol mai mare sau egală cu 1 ha, suprafaţă care nu poate fi formată din parcele mai mici de 0,3 ha. De asemenea, pentru a primi plăţile directe, fermierii trebuie să respecte unele standarde referitoare la sănătatea publică, bunăstarea animalelor şi mediul înconjurător. În cazul agricultorilor care nu respectă respectivele standarde plăţile directe aferente anului când s-au constatat abaterile pot fi reduse sau chiar anulate.