Ministerul Agriculturii va propune, în perioada următoare, o nouă variantă a proiectului de reorganizare a Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) - Romsilva, a declarat Sorin Chelmu, secretarul general al MADR. "În noul proiect doar ariile protejate aflate în administrarea Romsilva vor avea personalitate juridică pentru a putea accesa fonduri europene, ulterior vom decide ce activităţi ale Romsilva vor fi externalizate", a mai spus Chelmu, citat de Rompres.
În urma propunerilor venite după publicarea pe site a proiectului de reorganizare a regiei, conducerea MADR a decis ca proiectul să nu plece spre avizare în forma iniţială şi a fost retras de pe site-ul MADR.
"În această perioadă vom decide forma finală a proiectului. Parcurile vor rămâne în forma propusă iniţial, dar vor apărea modificări în privinţa celorlalte activităţi. Cred că în maxim două săptămâni proiectul va ieşi în circuitul de avizare", a spus Ciprian Pahonţu, directorul general al Direcţiei generale de Dezvoltare Forestieră din cadrul MADR.
Proiectul de reorganizare viza înfiinţarea a două centre în Romsilva, unul de profit, format din cele 41 de direcţii silvice, şi unul pe activităţile cu pierderi pentru atragerea fondurilor europene. Aceste activităţi se refereau la creşterea cailor de rasă, la administrarea parcurilor naţionale, producerea sucurilor naturale şi la Muzeul cinegetic Posada. Activităţile menţionate generau regiei pierderi anuale de circa şapte milioane de euro şi, de aceea, prin crearea unor entităţi cu personalitate juridică, dar fără patrimoniu, conducerea regiei spera să poată atrage fonduri europene pentru susţinerea lor, fără a exista vreo posibilitate de înstrăinare sau de a aduce vreo atingere patrimoniului public naţional.
Dacă parcurile naţionale vor avea personalitate juridică acestea vor putea fi ordonatori de credite pe un anumit buget şi vor putea obţine fonduri europene prin programul operaţional de mediu. Romsilva a depus deja la Ministerul Mediului 19 proiecte pentru ariile protejate, din care numai 14 au fost acceptate, în valoare totală de 18 milioane lei.
Cea mai importantă condiţie însă pentru a putea accesa fonduri europene nerambursabile este ca parcurile şi ariile naţionale protejate să obţină personalitate juridică. Numai anul trecut Romsilva a cheltuit din fonduri proprii peste 3 milioane de euro pentru administrarea celor 22 de parcuri naţionale, plus încă o sumă similară obţinută din proiecte externe derulate în aceste zone.
În România, primul parc naţional a fost parcul Naţional Retezat, înfiinţat în anul 1935. Suprafaţa totală a rezervaţiilor biosferei, parcurilor naţionale şi naturale din România este de 1.203.340 ha, reprezentând 5,04 la sută din teritoriul ţării.
Federaţia pentru Apărarea Pădurilor (FAP) a acuzat recent Ministerul Agriculturii că prin proiectul privind reorganizarea RNP se doreşte desprinderea unor activităţi şi crearea unor unităţi economice cu personalitate juridică ca apoi acestea să fie privatizate către anumite grupuri de interese.