Ministerul Agriculturii va propune o nouă variantă a proiectului de reorganizare a "Romsilva"

F.A.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 10 iunie 2008

Ministerul Agriculturii va propune, în perioada următoa­re, o nouă variantă a proiectului de reorganizare a Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) - Romsilva, a declarat Sorin Chelmu, secretarul general al MADR. "În noul proiect doar ariile protejate aflate în administrarea Romsilva vor avea personalitate juridică pentru a putea accesa fonduri europene, ulterior vom decide ce activităţi ale Romsilva vor fi externalizate", a mai spus Chelmu, citat de Rompres.

În urma propunerilor venite după publicarea pe site a proiectului de reorganizare a regiei, conducerea MADR a decis ca proiectul să nu plece spre avizare în forma iniţială şi a fost retras de pe site-ul MADR.

"În această perioadă vom decide forma finală a proiectului. Parcurile vor rămâne în forma propusă iniţial, dar vor apărea modificări în privinţa celorlalte activităţi. Cred că în maxim două săptămâni proiectul va ieşi în circuitul de avizare", a spus Ciprian Pahonţu, directorul general al Direcţiei generale de Dezvoltare Forestieră din cadrul MADR.

Proiectul de reorganizare viza înfiinţarea a două centre în Romsilva, unul de profit, format din cele 41 de direcţii silvice, şi unul pe activităţile cu pierderi pentru atragerea fondurilor europene. Aceste activităţi se refereau la creşterea cailor de rasă, la administrarea parcurilor naţionale, producerea sucurilor naturale şi la Muzeul cinegetic Posada. Activităţile men­ţionate generau regiei pierderi anuale de circa şapte milioane de euro şi, de aceea, prin crearea unor entităţi cu personalitate juridică, dar fără patrimoniu, conducerea regiei spera să poată atrage fonduri europene pentru susţinerea lor, fără a exista vreo posibilitate de înstrăinare sau de a aduce vreo atingere patrimoniului public naţional.

Dacă parcurile naţionale vor avea personalitate juridică acestea vor putea fi ordonatori de credite pe un anumit buget şi vor putea obţine fonduri europene prin programul operaţional de mediu. Romsilva a depus deja la Ministerul Mediului 19 proiecte pentru ariile protejate, din care numai 14 au fost acceptate, în valoare totală de 18 milioane lei.

Cea mai importantă condiţie însă pentru a putea accesa fonduri europene nerambursabile este ca parcurile şi ariile naţionale protejate să obţină personalitate juridică. Numai anul trecut Romsilva a cheltuit din fonduri proprii peste 3 milioane de euro pentru administrarea celor 22 de parcuri naţionale, plus încă o sumă similară obţinută din proiecte externe derulate în aceste zone.

În România, primul parc naţional a fost parcul Naţional Retezat, înfiinţat în anul 1935. Suprafaţa totală a rezervaţiilor biosferei, parcurilor naţionale şi naturale din România este de 1.203.340 ha, reprezentând 5,04 la sută din teritoriul ţării.

Federaţia pentru Apărarea Pădurilor (FAP) a acuzat recent Ministerul Agriculturii că prin proiectul privind reorganizarea RNP se doreşte des­prinderea unor activităţi şi crearea unor unităţi economice cu personalitate juridică ca apoi acestea să fie privatizate către anumite grupuri de interese.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb