Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a achiziţionat, în perioada februarie-mai 2022, prin intermediul portalului de achiziţii publice, mai multe produse şi servicii în vederea utilării birourilor din instituţie, scrie g4media.ro, care adaugă că inclusiv cabinetul ministrului şi-a schimbat aspectul.
Până în prezent, potrivit sursei citate, suma totală cheltuită este de circa 230.000 de lei. Într-un răspuns transmis g4media.ro, Biroul de Presă al Ministerului a explicat că achiziţiile au fost justificate de creşterea numărului de angajaţi, precum şi de dorinţa de a eficientiza activitatea demnitarilor.
Pe lista contractelor se află achiziţia mai multor tipuri de scaune, inclusiv directoriale, birouri, mese de şedinţă, canapele, fotolii, mochete, aparate de aer condiţionat, televizoare, frigidere, măsuţe de cafea, uşi, cuiere şi seifuri.
Printre societăţile furnizoare se află Ikea Romania, Mobexpert Băneasa şi Orient Xianzhi Economic, ultima fiind o societate din Voluntari în care asociaţi sunt cinci cetăţeni chinezi. De la firma Mobexpert, cunoscută îndeosebi pentru prezenţa pe piaţa de lux, au fost cumpărate mai ales fotolii, dar şi un birou, valoarea totală fiind de aproape 12.000 de lei.
În total, suma achitată de minister pentru aceste contracte - la unele, în preţ intrând şi montajul - a fost de puţin peste 230.000 de lei.
Sursa citată mai scrie că unul dintre obiectivele principale ale aceste campanii a fost biroul ministrului pentru care s-au semnat trei contracte, două cu firma Lucs Design SRL Bucureşti. Printre altele, contra sumei de 16.600 de lei, aceasta a furnizat un birou, o canapea şi o masă de consiliu, o altă parte dintre produsele de la Lucs Design fiind destinate secretariatului şi unei săli de şedinţe. Alţi 8.750 de lei au mers către altă firmă, care a efectuat lucrări de renovare şi igienizare la cabinetul ministrului, secretariat, sala de şedinţe şi la un grup sanitar.
Biroul de Presă a justificat aceste chetuieli prin faptul că "la nivelul instituţiei numărul angajaţilor a crescut (ministerul a fost înfiinţat în 2020, prin preluarea unor atribuţii ale Ministerului Educaţiei n.r.), aspect, de altfel, care se poate verifica pe site-ul instituţiei, motiv pentru care Compartimentul de Achiziţii a trebuit să asigure prin mijloace specifice buna desfăşurare a activităţii angajaţilor noi, prilej cu care în birourile unde mobilierul, mocheta şi jaluzelele erau foarte deteriorate, acestea au fost, de asemenea, înlocuite.
În ceea ce priveşte birourile demnitarilor din conducerea instituţiei, acestea au fost mobilate şi echipate, în vederea unei cât mai eficiente desfăşurări a activităţii acestora."
Contractele au fost semnate în mandatul ministrului Ioan-Marcel Boloş. Între timp, acesta a devenit ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, iar mandatul său a fost preluat de Sebastian Burduja.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2022, 21:23)
Cercetarea e la pământ. Practic nu există, pentru că nu e finanțată. În condițiile în care cercetătorii (ăia care au mai rămas) sunt plătiți cu salarii mizere, de livratori glovo, birocrații din ministere o ard pe opulență și „eficientizare”.
Eu unul le doresc mult succes, sper ca luna viitoare să cheltuie dublu decât acum și să-și mai angajeze și alți colegi, musai rude/cunoștințe. Nu de alta, dar cât timp populația le permite, înseamnă că sunt de acord cu măsurile lor.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.06.2022, 06:44)
Burduja neam de sri...e normal sa aiba aere cosmopolite.. cheltuiala nu e de la tac.su ci de la noi...sa fie totul nou si scump altfel nu merge bibilica..noi platim si tot fraieri ramanem...ce performanta ce reducere de cheltuieli bugetare...papagalii se aleg intre ei..roborul mare foametea la fel...asta da inovare
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.06.2022, 14:17)
Fara masute de cafea nu functioneaza cercetarea...