Ministrul ucrainean de Finanţe, Sergii Marcenko, a afirmat astăzi, importanţa creşterii taxelor ca şi strategie în respingerea invaziei ruse, relatează Agerpres.
"Creşterile de taxe sunt un pas necesar (...). Este o decizie care va afecta mediul de afaceri, dar celelalte opţiuni sunt aproape epuizate", a explicat ministrul la un eveniment desfăşurat la Kiev.
Deşi ajutorul financiar din partea UE şi SUA este considerabil, statul ucrainean nu îşi poate finanţa cheltuielile suplimentare prin emiterea de obligaţiuni, veniturile obţinute din acestea fiind suficiente doar pentru plata serviciului datoriilor vechi, a adăugat ministrul ucrainean de Finanţe.
Tot el a subliniat ca ajutorul financiar extern devine tot mai incert, iar Ucraina a primit în primul trimestru al anului, doar aproximativ 10% din finanţarea necesară. Cu toate acestea, Kievul contează mai departe pe ajutorul financiar extern şi pe creditele externe, pentru a-şi finanţa efortul de război şi celelalte cheltuieli esenţiale, transmite Agerpres.
"Pentru anul acesta, 41,3 miliarde de dolari au fost atrase de la parteneri, iar pentru anul viitor estimăm 38,4 miliarde. Aceasta nu înseamnă însă că plăţile vor fi stabile", a specificat ministrul ucrainean de Finanţe.
Parlamentul ucrainean a aprobat la jumătatea acestei luni, în primă lectură, o creştere a taxelor ce ar trebui să aducă la buget pentru cheltuielile destinate apărării, o sumă suplimentară echivalentă cu circa 1,4 miliarde de dolari anul acesta şi cu circa 3,3 miliarde de dolari anul viitor.
Printre taxele anunţate că vor creşte se numără şi "impozitul pentru război", introdus în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea şi este perceput asupra veniturilor. Acesta va creşte de la 1,5% la 5%, conform proiectului ce mai aşteaptă aprobarea Parlamentului în a doua lectură.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat vinerea trecută, la Kiev, că Uniunea Europeană va oferi Ucrainei un împrumut de 35 de miliarde de euro, în cadrul unui plan mai larg al statelor G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi SUA), care au convenit în luna iunie să ofere Kievului un credit garantat cu veniturile produse de cele circa 300 de miliarde de dolari active ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor impuse Rusiei, transmite Agerpres.
Fără noul împrumut de 35 de miliarde de euro, Uniunea Europeană şi statele sale membre au oferit până în prezent Ucrainei, de la începutul conflictului armat, o asistenţă de 118 miliarde de euro ca ajutor militar şi economic, a declarat un vicepreşedinte al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.
De asemenea, în perioada februarie 2022 - prezent, Congresul SUA a aprobat circa 175 de miliarde de dolari ca asistenţă pentru Ucraina, din care aproximativ 56 de miliarde reprezintă ajutor militar direct.
Concret, de când Rusia a lansat invazia în Ucraina, aceasta a primit ca ajutor financiar pentru buget din partea aliaţilor săi, o suma un pic mai mare de 98 de miliarde de dolari, relatează Agerpres.
1. Gata cu cersetoria
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2024, 20:45)
Pana la urma strategia lui Putin funcționează, lumea se plictiseste de Ucraina iar banii revin la pupitrul de comanda...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2024, 20:45)
Peste 400 miliarde de dolari ingropate in fUkraina in doar doi ani.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.09.2024, 07:11)
Vai, dar cum sa creasca taxele pentru viteazul popor, n are rost, ca sant pompati mai departe cu banii nostrii, si asta la infinit, nu conteaza ca se duce Europa de rapa...
4. Bravo, Slava !
(mesaj trimis de Anonim în data de 28.09.2024, 08:36)
Bravo, Slava !
Urmează aceeasi strategie desteapta si in România
5. Bravo, Slava !
(mesaj trimis de Anonim în data de 28.09.2024, 08:36)
Bravo, Slava !
Urmează aceeasi strategie desteapta si in România, jupuirea iobagilor
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.09.2024, 09:05)
Opriti razboiul. dombas la rusi, oricum era zona separatista, cu guvern separat. greseli s-au facut cu mult inainte de a invada Putin, de s-au separat aia.
Ucraina a rezistat foarte bine , cred ca le trece cheful la rusi pt o perioada buna de a mai atac pe cineva.
Spre deosebire de unguri, care s-ar fi predat la putler fara un foc de arma. fara un foc de arma.
iar noi, europenii, trebuie sa avem propriile noastre arme nucleare. n-ai incotro cu asa lunatici teroristi in est cu arme nucleare ce te ameninta cu distrugerea totala. arme nucleare, si bye. de la egal la egal cu ruZZia dc trebuie. si aparata si Ucraina. care va fi EU in viitor. chiar dc poate nu va intra in nato.
pace, si sa plece orcii inapoi in mordor. dup-aia inarmare nuclearar in EU. nu tancuri , nu avioane nu drone, nu etc, arme nucleare si nu te ataca nimeni.
7. Asteptam
(mesaj trimis de #cu_plugu_peste_kiev în data de 28.09.2024, 15:27)
Sa ne dea pamanturile inapoi. Pana atunci, nu trebuia sa le dam 1sfantz